Τρίτη, Σεπτεμβρίου 19

Εθνική: «Ψαλίδι» με δόσεις στις επικουρικές συντάξεις!

Ο Λ. Φραγκιαδάκης βιάζεται για περικοπές πριν εκδοθεί δικαστική απόφαση σε δεύτερο βαθμό. Απεργία στην τράπεζα την Πέμπτη, στις 26 Σεπτεμβρίου η κρίσιμη δίκη.
Εθνική: «Ψαλίδι» με δόσεις στις επικουρικές συντάξεις!
Οι τελευταίες μάχες στον πόλεμο για τις επικουρικές συντάξεις (βοηθήματα) της Εθνικής Τράπεζας αρχίζουν σήμερα, καθώς ο Λεωνίδας Φραγκιαδάκης ενημερώνει τους εκπροσώπους για το σχέδιό του, που προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, σταδιακό «ψαλίδισμα» των βοηθημάτων κατά 50%, ώστε να εξαλειφθεί το
έλλειμμα του Λογαριασμού Επικούρησης (ΛΕΠΕΤΕ).
Το καλοκαίρι, η διοίκηση Φραγκιαδάκη είχε ενημερώσει εκπροσώπους των συνταξιούχων ότι είναι ειλημμένη η απόφαση της τράπεζας να σταματήσει από τον Οκτώβριο τη χρηματοδότηση, που περνάει στα βιβλία της τράπεζας ως δανεισμός, του ΛΕΠΕΤΕ, επικαλούμενη τις αντιδράσεις του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού και την ανάγκη να σταματήσει η ετήσια οικονομική «αιμορραγία» της τράπεζας, που φθάνει τα 100 εκατ. ευρώ.
Μετά τις αντιδράσεις εργαζομένων και συνταξιούχων, ο διευθύνων σύμβουλος έκανε ένα βήμα πίσω, αναλαμβάνοντας τη δέσμευση ότι δεν θα προχωρήσει η τράπεζα σε μονομερείς ενέργειες, πριν συζητήσει το θέμα με τη νέα διοίκηση του Συλλόγου των συνταξιούχων. Η συνάντηση αυτή γίνεται σήμερα και η διοίκηση της τράπεζας αναμένεται να παρουσιάσει ένα συμβιβαστικό σχέδιο σταδιακής μείωσης της χρηματοδότησης του ΛΕΠΕΤΕ, με αντίστοιχες, σταδιακές περικοπές στα βοηθήματα, οι οποίες εκτιμάται ότι πρέπει να φθάσουν στο 50%, για να καταβάλλονται από τον ΛΕΠΕΤΕ τα βοηθήματα χωρίς χρηματοδότηση από την τράπεζα.
Εργαζόμενοι και συνταξιούχοι έχουν ήδη «απαντήσει» στη διοίκηση της τράπεζας με την προγραμματισμένη την Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου, απεργία που θα κλείσει όλα τα καταστήματα της τράπεζας και με απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Κοτζιά, μπροστά στο κεντρικό κατάστημα της Εθνικής, όπου θα προσέλθουν συνταξιούχοι από όλη την Ελλάδα.
Το παράδοξο στοιχείο των χειρισμών της διοίκησης Φραγκιαδάκη, που δημιουργεί αρκετά ερωτήματα για τη σκοπιμότητά τους, είναι ότι κινείται επιθετικά για να βρεθεί λύση στο θέμα του ΛΕΠΕΤΕ, παρότι είναι σε εκκρεμότητα η συζήτηση έφεσης της ίδιας της Τράπεζας και είναι προγραμματισμένη στις 26 Σεπτεμβρίου.
Πρόκειται για μια δίκη όπου θα κριθεί επί της ουσίας η επιχειρηματολογία της τράπεζας και εργαζομένων/συνταξιούχων σχετικά με το αν ο Λογαριασμός Επικούρησης είναι εγγυημένων παροχών, δηλαδή αν η Εθνική είναι υποχρεωμένη να καλύπτει τα ελλείμματά του ή όχι. Σε πρώτο βαθμό, η προσφυγή των εργαζομένων είχε απορριφθεί για τυπικούς λόγους, ενώ η Εθνική επανήλθε με έφεση, ζητώντας ουσιαστικά από το δικαστήριο να επιβεβαιώσει τις νομικές της θέσεις (ότι, δηλαδή, δεν έχει υποχρέωση κάλυψης των ελλειμμάτων).
Αν η τράπεζα δικαιωθεί δικαστικά (η έκδοση της απόφασης είναι θέμα κάποιων μηνών, αν γίνει η συζήτηση στις 26 Σεπτεμβρίου), θα έχει τη δυνατότητα να διακόψει τη χρηματοδότηση του ΛΕΠΕΤΕ, χωρίς να υπάρχει ζήτημα αμφισβήτησης της απόφασής της από εργαζομένους και συνταξιούχους, οι οποίοι επιμένουν ότι πρόκειται για λογαριασμό καθορισμένων παροχών.
Κατ’ αυτή την έννοια, είναι δύσκολο να ερμηνευθεί η βιασύνη της τράπεζας να διακόψει, έστω σταδιακά, τη χρηματοδότηση του ΛΕΠΕΤΕ, δημιουργώντας τετελεσμένα γεγονότα πριν εκδοθεί η σημαντική δικαστική απόφαση. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, αν υπάρξει συναίνεση με τους συνταξιούχους επί του σχεδίου σταδιακής περικοπής των βοηθημάτων, η διοίκηση της Εθνικής εξετάζει το ενδεχόμενο να μην προχωρήσει στη συζήτηση της έφεσής της..sofokleousin.gr