Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 25

Στρες: Μειώνει την άμυνα του οργανισμού και εξασθενεί τα εμβόλια

Το στρες μειώνει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων
Το υπερβολικό στρες, ιδιαίτερα όταν είναι χρόνιο και ανεξέλεγκτο, προκαλεί σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.
Νέα στοιχεία δείχνουν ότι το στρες μειώνει την άμυνα του οργανισμού και εξουδετερώνει την αποτελεσματικότητα ορισμένων εμβολίων.
Συγκεκριμένα άτομα που εμβολιάσθηκαν με το εμβόλιο εναντίον της μηνιγγίτιδας C, αποδείχθηκε ότι δεν δημιουργούσαν αντισώματα εναντίον του ιού μηνιγγόκοκκου C που προκαλεί την ασθένεια, όταν υπέφεραν από καταστάσεις στρες.

Η μείωση της άμυνας του οργανισμού από το στρες, δημιουργεί μια αυξημένη ευαισθησία στις διάφορες μολύνσεις. Η μείωση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων είχε αποδειχθεί και για διάφορα άλλα εμβόλια παλαιότερα.
Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Birmingham στην Αγγλία, εξέτασαν το ιστορικό και τα αντισώματα μετά από εμβολιασμούς σε 60 πρωτοετείς φοιτητές. Οι φοιτητές αυτοί είχαν εμβολιασθεί με το εμβόλιο εναντίον του μηνιγγόκοκοκου C, από 1 έως 18 μήνες πριν από την έρευνα. Τα ευρήματα τους έδειξαν ότι το 73% των φοιτητών, είχαν προστατευτικά επίπεδα αντισωμάτων εναντίον της ασθένειας, που είχαν δημιουργηθεί από το εμβόλιο μέσα στο αίμα τους.
Οι υπόλοιποι φοιτητές είχαν χαμηλότερα επίπεδα των ειδικών αντισωμάτων εναντίον του ιού της μηνιγγίτιδας C, γεγονός που δείχνει ότι δεν είχαν προστασία από την πάθηση αυτή.
Μεταξύ αυτών που δεν είχαν αντισώματα, οι περισσότεροι υπέφεραν από καταστάσεις ψηλού στρες.
Για παράδειγμα φοιτητές οι οποίοι είχαν χάσει λόγω θανάτου κάποιον από τους γονείς τους, δεν είχαν αναπτύξει αντισώματα.
Εκείνο που ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρον στην έρευνα αυτή, ήταν ότι οι φοιτητές που στην ουσία δεν είχαν περάσει από κάποιο πολύ έντονο γεγονός που δημιουργούσε μεγάλο στρες, αλλά οι ίδιοι ψυχολογικά δεν ένιωθαν καλά ή ακόμη εάν ένιωθαν από μόνοι τους ότι είχαν στρες, τότε και πάλιν η άμυνα τους και τα επίπεδα αντισωμάτων τους ήταν χαμηλά.
Η έρευνα αυτή είναι πολύ ενδιαφέρουσα, διότι μας δείχνει με αντικειμενικό τρόπο ότι η κακή ψυχολογική κατάσταση και το έντονο ανεξέλεγκτο στρες, έχουν σοβαρό αντίκτυπο πάνω στην υγεία μας.
Η μείωση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων λόγω στρες, δημιουργεί την πιθανότητα προσβολής μας από επικίνδυνες ασθένειες, από τις οποίες λανθασμένα θεωρούμε ότι είμαστε προστατευμένοι.
Επιπρόσθετα άτομα που μπορεί να βρεθούν σε καταστάσεις ψηλού κινδύνου μόλυνσης από ορισμένα γνωστά μικρόβια, θα πρέπει να υποβάλλονται σε εξετάσεις ελέγχου, για να διαπιστωθεί κατά πόσο τα εμβόλια στα οποία έχουν υποβληθεί, έχουν δημιουργήσει ή όχι τα προστατευτικά αντισώματα.
Τα άτομα αυτά θα είναι ακόμη περισσότερο ευάλωτα σε λοιμώξεις όταν παρουσιάζουν κακή ψυχολογική κατάσταση και στρες.
Θα συγκρατήσουμε λοιπόν, ότι η κακή ψυχολογική κατάσταση και το στρες, μπορούν να επηρεάζουν όχι μόνο τις σχέσεις μας με τους άλλους, όχι μόνο το καρδιαγγειακό και άλλα συστήματα του οργανισμού, αλλά μας καθιστούν ευάλωτους στις μολυσματικές ασθένειες λόγω μείωσης της άμυνάς μας και της αποτελεσματικότητας των εμβολίων.
 www.medlook.net