Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 28

Φεύγει από υπουργός Οικονομικών ο Σοίμπλε – Γίνεται Πρόεδρος της Βουλής

150227-schaeuble-01-661x372
Ραγδαίες φαίνεται πως είναι οι πολιτικές εξελίξεις μετά τις γερμανικές εκλογές, προκειμένου να βρεθεί ένα σημείο ισορροπίας το οποίο θα επιτρέψει το σχηματισμό μιας σταθερής κυβέρνησης για την πιο ισχυρή χώρα της Ευρώπης.
Πρώτος κρίκος στη σειρά αλλαγών που ετοιμάζει η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ φαίνεται πως είναι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει η Bild αναλαμβάνει Πρόεδρος της Γερμανικής Βουλής και αποχωρεί από το Υπουργείο Οικονομικών


Η παραπάνω εξέλιξη επιβεβαιώνει τις φήμες των τελευταίων ημερών πως ο «τσάρος» της Γερμανικής Οικονομίας δεχόταν πιέσεις τόσο από στελέχη του κόμματός του όσο και από «συμμάχους» του, ώστε να αποχωρήσει από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας και να προεδρεύσει του γερμανικού κοινοβουλίου.
«Οι πρόεδροι της Bundestag είναι πάντα ιδιαίτερες προσωπικότητες και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι μια ιδιαίτερη προσωπικότητα» έιχε δηλώσει την Τρίτη σημαίνον στέλεχος των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), ο Αλεξάντερ Ντόμπριντ προαναγγέλοντας κατά ένα τρόπο τις εξελίξεις.
Παράλληλα, ένα στέλεχος της εκτελεστικής επιτροπής των Χριστιανοδημοκρατών της Α. Μέρκελ, είπε ότι εάν ο Σόιμπλε αναλάβει την θέση του προέδρου του γερμανικού κοινοβουλίου, αυτό θα είναι «πολύ σημαντικό, λόγω του AfD και του κλίματος εντός του κοινοβουλίου». Την άποψη αυτή συμμερίζεται και ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Γκίντερ Έτινγκερ, στέλεχος, όπως άλλωστε και ο Σόιμπλε, του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών CDU. «Εάν η καγκελάριος Α. Μέρκελ και ο Σόιμπλε συμφωνούν, θα ήταν ο ιδανικός υποψήφιος για την θέση του προέδρου της Bundestag», σημείωσε ο Γερμανός πολιτικός σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Stuttgarter Nachrichten.
Σημειώνεται, όπως μετέδωσε το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στο CDU, η καγκελάριος της Γερμανίας εμφανίζεται διατεθειμένη να πείσει προσωπικά τον υπουργό Οικονομικών να παραχωρήσει τα ηνία του υπουργείου του και να αναλάβει καθήκοντα προέδρου στο κοινοβούλιο.
Την ίδια ώρα, το Γαλλικό Πρακτορείο σημειώνει ότι σε πολιτικό επίπεδο η αποχώρηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος σε ηλικία 75 ετών μετρά ήδη 8 χρόνια στο τιμόνι του υπουργείου Οικονομικών της χώρας του, θα διευκόλυνε την κ. Μέρκελ καθώς θα βοηθούσε στην επίτευξη του στόχου σχηματισμού μιας πλειοψηφικής κυβέρνησης συνασπισμού.
Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες του FDP, με τους οποίους θα πρέπει να συμμαχήσει μετά τις πολύ απογοητευτικές επιδόσεις του κόμματός της, δεν κρύβουν τη φιλοδοξία τους να αναλάβουν το υπουργείο Οικονομικών στην επόμενη κυβέρνηση, εξέλιξη η οποία θεωρείται κακή για την Αθήνα, καθώς το φιλελεύθερο κόμμα είχε εκφράσει ακραίες θέσεις ως προς τη θέση της χώρας μας στην ευρωζώνη αλλά και για τα προγράμματα διάσωσης.
Η γερμανική Κάτω Βουλή (Bundestag) πρέπει να συγκληθεί έως την 24η Οκτωβρίου και ένας νέος πρόεδρος του σώματος πρέπει να έχει επιλεχθεί έως τότε.
.rizopoulospost.com