Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 25

Η πρόληψη της αρθρίτιδας με τη βιταμίνη C

Βιταμίνη C: Ίσως βοηθά στην πρόληψη της ρευματοειδούς αρθρίτιδας

Η βιταμίνη C μπορεί να συμβάλλει και στην πρόληψη της αρθρίτιδας. Έχει υπολογιστεί ότι περίπου ένας άνθρωπος στους τρεις θα προσβληθεί από αρθρίτιδα σε κάποια φάση της ζωής του.
Οι συχνότερες μορφές αρθρίτιδας είναι η οστεοαρθρίτιδα και η ρευματοειδής αρθρίτιδα.
Η πρόληψη της αρθρίτιδας συμβάλλει ουσιαστικά στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής, διότι απομακρύνει τον κίνδυνο της ασθένειας η οποία συνοδεύεται από πολλές ανεπιθύμητες συνέπειες και αναπηρίες.
H βιταμίνη C φαίνεται ότι μπορεί να έχει ένα καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Η κατανάλωση
ενός μήλου, ενός αχλαδιού, ενός πορτοκαλιού και μερικών καρότων καθημερινά, ίσως να είναι ένας τρόπος προστασίας μας από μια τέτοια ασθένεια.
Για να διερευνήσουν τις δυνατότητες της βιταμίνης C για την πρόληψη της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, γιατροί από το Μάντσεστερ ανάλυσαν τις διατροφικές συνήθειες 20.000 ατόμων για διάρκεια 8 ετών. Η πρόσληψη βιταμίνης C υπολογιζόταν με βάση ημερολόγιο, που διατηρούσε ο κάθε συμμετέχων αναφορικά με το τι έτρωγε. Η ανάλυση των αποτελεσμάτων έδειξε ότι οι 73 ασθενείς που παρουσίασαν ρευματοειδή αρθρίτιδα είχαν τη χαμηλότερη κατανάλωση σε φρούτα, λαχανικά και βιταμίνη C. Ο κίνδυνος των ατόμων με χαμηλή πρόσληψη βιταμίνης C, ήταν τριπλάσιος σε σύγκριση με άτομα που ελάμβαναν δια της διατροφής τους ψηλές ποσότητες της εν λόγω βιταμίνης καθημερινά.
Δεν είναι η πρώτη φορά που πληθυσμιακές έρευνες έδειξαν το συσχετισμό κατανάλωσης βιταμίνης C, που προέρχεται από φρούτα και λαχανικά και μείωσης του κινδύνου προσβολής από ρευματοειδή αρθρίτιδα. Όμως ο ακριβής μηχανισμός με τον οποίο η βιταμίνη C επιδρά για την πρόληψη της αρθρίτιδας δεν είναι ακόμη γνωστός.
Εκείνο που τονίζουν οι ερευνητές είναι ότι οι αναγκαίες ποσότητες βιταμίνης C για την πρόληψη της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, περιέχονται στις 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών κάθε μέρα που συστήνονται από τους ειδικούς .
Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια χρόνια αυτοάνοση πάθηση η οποία έχει σαν κύριο χαρακτηριστικό την προσβολή των περιφερικών αρθρώσεων. Προσβάλλονται συνήθως οι αρθρώσεις των χεριών και των ποδιών με συμμετρικό τρόπο.
Προκαλείται πόνος και πρήξιμο, που είναι τα χαρακτηριστικά μιας φλεγμονής, η οποία σταδιακά πιθανόν να οδηγήσει στην καταστροφή της άρθρωσης, προκαλώντας λειτουργικά και αισθητικά προβλήματα.
Στην ασθένεια αυτή ο οργανισμός, επιτίθεται με το ανοσολογικό του σύστημα εναντίον των αρθρώσεων του για άγνωστο λόγο.
Βλέπουμε λοιπόν ότι για μια ακόμη φορά η φύση μερίμνησε να μας προσφέρει τα απαραίτητα εφόδια για να προστατεύουμε την υγεία μας από πολλές διαταραχές.
Από εμάς εξαρτάται κάθε φορά που πρόκειται να φάμε κάτι, να διαλέγουμε αυτά, που θα μας προσφέρουν την καλύτερη ασπίδα εναντίον πολλών ασθενειών.
Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι οι βιταμίνες, οι αντιοξειδωτικές ενώσεις, οι φλαβονοειδείς ουσίες, πολλά ιχνοστοιχεία  και άλλες χρήσιμες ουσίες είναι πολύτιμα όπλα εναντίον των ασθενειών και της γήρανσης και ότι τα φρούτα και λαχανικά είναι οι καλύτερες πηγές απ' όπου μπορούμε να τα προμηθευόμαστε.
www.medlook.net