Τρίτη, Σεπτεμβρίου 19

Βάλτε γρήγορα τέλος στους πολλούς φόρους και στα Capital Controls

Γιώργος Α. Κουρής
Είναι σωστό αυτό που λέει ο Τρύφωνας Αλεξιάδης ότι δεν πρέπει να βιάζονται οι επικριτές της κυβέρνησης σχετικά με τα έσοδα του δημοσίου. «Και πέρυσι, Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο, είχαμε πρωτοσέλιδα, αναλύσεις, ζωντανές συνδέσεις, ότι καταρρέουν τα έσοδα και όπου να ’ναι ενεργοποιείται ο δημοσιονομικός κόφτης. Τελικά, κλείσαμε το 2016 με μία υπεραπόδοση στα
φορολογικά έσοδα περίπου 1,8 δις ευρώ» είπε ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών.
Όμως αυτό δεν αλλάζει την σκληρή πραγματικότητα. Οι Έλληνες υπερφορολογούνται, το συνολικό ποσό που καλούνται να πληρώσουν δεν υπάρχει. Στην πραγματικότητα το κράτος υπό την απειλή των δανειστών ζητάει να πληρώσουμε αυτά που πλέον δεν έχουμε.
Παρ’ όλα αυτά όμως και επειδή καταβάλλεται προσπάθεια για να τελειώνουμε με το Μνημόνιο και την επιτροπεία, η κυβέρνηση πρέπει να ξεκαθαρίσει τη θέση της γρήγορα σε τρία πράγματα και μάλιστα όσο το δυνατόν πιο σύντομα.
Πότε επιτέλους βλέπουμε άρση των κεφαλαιακών περιορισμών (Capital Controls), πότε θα καταργηθεί ή μειωθεί έστω, η προκαταβολή φόρου 100% και τι θα γίνει με τις κατασχέσεις πρώτης κατοικίας. Τα δύο πρώτα θέματα αφορούν την πορεία της οικονομίας από δω και μπρος. Aν φανεί ορίζοντας σ’ αυτά τα δύο θέματα, τότε θα γίνει ακόμα πιο καλό και ελπιδοφόρο το περιβάλλον και η γενικότερη αίσθηση στην κοινωνία για το τέλος της επιτροπείας των μνημονίων. Οι δε κατασχέσεις αφορούν το χθες, τα βάρη που κουβαλάμε εξαιτίας της κρίσης. Με δεδομένο ότι οι Τράπεζες ξεφορτώνονται κόκκινα δάνεια στα funds, το ζήτημα θα εξελιχθεί σε ωρολογιακή βόμβα. Και είναι κρίμα να μειωθεί η σημασία της προσπάθειας που έγινε και του ορίζοντα που έχει φανεί ήδη για την αυριανή μέρα.
Ο συνδυασμός των τριών αυτών θεμάτων, δημιουργούν ένα πραγματικό ασφυκτικό πλαίσιο για την κάθε οικογένεια αλλά και για τις επιχειρήσεις. Η κυβέρνηση θα πρέπει να επιμείνει στο θέμα των περισσοτέρων δόσεων, ώστε οι Έλληνες να μπορέσουν να ανταποκριθούν.
«Κ»
kontranews.gr/