Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 28

Τα ξένα funds-κοράκια πιέζουν για πλειστηριασμούς, μείωση κόκκινων δανείων και εξωδικαστικούς συμβιβασμούς

Τα ξένα funds-κοράκια πιέζουν για πλειστηριασμούς, μείωση κόκκινων δανείων και εξωδικαστικούς συμβιβασμούς
Οι εκπρόσωποι των ξένων funds έδειξαν να είναι απολύτως ενημερωμένοι για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας τη φετινή χρονιά.
Δυσαρέσκεια και προβληματισμό για την καθυστέρηση που παρατηρείται στη μείωση των κόκκινων δανείων, στην έναρξη των πλειστηριασμών για τους «στρατηγικούς κακοπληρωτές» και στη μικρή συμμετοχή υπερδανεισμένων εταιρειών στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, εξέφρασαν πάνω από 90 ξένα funds και 125 αναλυτές διαχειριστές χαρτοφυλακίων στις συναντήσεις που είχαν με τους εκπροσώπους των ελληνικών τραπεζών στη διάρκεια του roadshow που διεξήχθη αυτή την εβδομάδα στο Λονδίνο.
Οι εκπρόσωποι των τραπεζών προσπάθησαν να καθησυχάσουν τους ξένους διαχειριστές, σημειώνοντας ότι δεν τίθεται θέμα και τέταρτης ανακεφαλαιοποίησης, ενώ υποστήριξαν ότι θα καταφέρουν να είναι συνεπείς με τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί για να μειωθούν τα κόκκινα δάνεια μέχρι το τέλος του 2018 κατά 40 δισ. ευρώ.
Κριτική και σχόλια για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στο πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων δέχθηκαν με τη σειρά τους και οι υπουργοί Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου και αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης, με τον μεγαλύτερο αριθμό των ερωτήσεων από τα ξένα funds να καλύπτει το θέμα της τρίτης αξιολόγησης και εάν θα ολοκληρωθεί εντός χρονοδιαγράμματος. Μάλιστα, αρκετοί ξένοι διαχειριστές ζήτησαν από τους κ. Παπαδημητρίου και Χουλιαράκη να μάθουν ή και αν μπορούν να δεσμευθούν χρονικά πότε θα μπορέσει η Ελλάδα να επανέλθει στις αγορές μετά την έκδοση του 5ετούς ομολόγου του περασμένου Ιουλίου.
Οι εκπρόσωποι των ξένων funds έδειξαν να είναι απολύτως ενημερωμένοι για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας τη φετινή χρονιά.
Σύμφωνα με μέλη της ελληνικής αποστολής, οι ξένοι διαχειριστές προσπαθούσαν μέσα από τις απαντήσεις των εκπροσώπων της κυβέρνησης να καταλήξουν σε ένα ασφαλές συμπέρασμα ότι η Ελλάδα είναι πράγματι σε φάση σταθεροποίησης και σε σύγκριση με τις ανάλογες περιπτώσεις της Πορτογαλίας και της Ισπανίας πόσος χρόνος θα απαιτηθεί για να αποπληρώσει τις απαιτήσεις προς τους δανειστές της χωρίς τη βοήθεια των πιστωτών της. 
Σε επίπεδο επιχειρήσεων τα ραντεβού των ξένων επενδυτικών σχημάτων είχαν ως επίκεντρο τα επενδυτικά πλάνα ων εταιρειών για τη νέα οικονομική χρονιά. Μεγάλο ενδιαφέρον επέδειξαν τα funds για πιθανές νέες διεθνείς ομολογιακές που σχεδιάζουν οι εισηγμένες ειδικά της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Πυκνές ήταν ακόμη και οι ερωτήσεις που αφορούσαν την υψηλή φορολογία και εάν επηρεάζει τη μερισματική τους πολιτική ή και εάν ακόμη σκέφτονται τη μεταφορά έδρας εφόσον παραμένει αρνητικό το επενδυτικό περιβάλλον. 
Ειδικότερα για τις εισηγμένες μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον εκδηλώθηκε για την Aegean Airlines, εταιρεία μονοπώλιο ελέω μνημονιακού μπλοκ, λόγω του νέου ρεκόρ αφίξεων τουριστών που επετεύχθη και το 2017 στη χώρα μας αλλά και της υψηλής μερισματικής πολιτικής που διακρίνει την εταιρεία. Η διοίκηση της ανακοίνωσε ότι η ισορροπία μεταξύ ζήτησης και προσφοράς είναι πιθανό να παραμείνει θετική το επόμενο διάστημα και έδωσε αναλυτικά στοιχεία για το επενδυτικό πρόγραμμα με την αγορά νέων αεροσκαφών.
Ο όμιλος Μυτιληναίου, επίσης προνομιακή μεταχείριση από κράτος και ΔΕΗ, είχε τις περισσότερες συναντήσεις με ξένους διαχειριστές εξαιτίας και της ολοκλήρωσης της συγχώνευσης του ενεργειακού κατασκευαστικού τομέα που απέδωσε υψηλότερη κερδοφορία στους μετόχους. Μεγάλο ενδιαφέρον υπήρξε για τη Μotor Oil, καρτέλ στο χώρο των πετρελαίων μαζί με ΕΛΠΕ, η οποία συνεχίζει να αποδίδει υψηλά κέρδη κάθε τρίμηνο, διατηρώντας τις υψηλές εξαγωγές και τα περιθώρια κέρδους. Ο ΟΠΑΠ, άλλο ένα μονοπώλιο, βρέθηκε επίσης στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των συναντήσεων στο Λονδίνο, καθώς υλοποιεί και ένα επενδυτικό πλάνο μέχρι το 2020, το οποίο αποκτά ενδιαφέρον όταν η οικονομία μπορεί να αρχίσει να σημειώνει άνοδο ως προς την εσωτερική ζήτηση.

www.iskra.gr