Η ιστορικών διαστάσεων βροχόπτωση του Μαρτίου στη Χιλή μεταμόρφωσε σε κατάφυτο λιβάδι την έρημο Atacama, το πιο αφιλόξενο μέρος του πλανήτη Γη – Η πιο άνυδρη έρημος γέμισε λουλούδια

Η έρημος Atacama είναι η πιο ξηρή μη πολική έρημος στην Γη και βρίσκεται στη Χιλή. Αλλά ακόμα και αυτός ο φαινομενικά άγονος τόπος μπορεί να ξεχειλίσει με ζωή αν υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες. Οι έντονες βροχοπτώσεις στο νότιο ημισφαίριο, τον Οκτώβρη και τον Νοέμβρη, είχαν ως αποτέλεσμα τα λουλούδια που βρίσκονται σε “χειμερία νάρκη” κάτω από την επιφάνειά της ξαφνικά ανθίζουν δημιουργώντας ένα εκρηκτικό τοπίο χρωμάτων. Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, η άνθιση των λουλουδιών φέτος προκλήθηκε από τα ίδια καιρικά φαινόμενα που “γέννησαν” τον ισχυρό τυφώνα Πατρίτσια.
i-pio-anidri-erimos-gemise-louloudia-2-20151031
Η άνθιση των λουλουδιών έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν, αλλά το φετινό είναι κάτι πρωτόγνωρο σε ένταση όπως αναφέρει ο Daniel Diaz, ο διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Τουρισμού της περιοχής. «Η έρημος της Atacama είναι μία ανθισμένη έρημος, κάτι που συμβαίνει μόνο μετά την βροχή, που αυτή την φορά έφερε το El Niño και η κλιματική αλλαγή. Το μέγεθος της βλάστησης αυτή την χρονιά δεν έχει προηγούμενο», σχολιάζει χαρακτηριστικά και συμπληρώνει ότι «το γεγονός ότι αυτό συνέβη δύο φορές μέσα στην ίδια χρονιά δεν έχει καταγραφεί ποτέ ξανά στην ιστορία της χώρας. Έχουμε εκπλαγεί».
Τα λιβάδια από τα μοβ λουλούδια στη μέση της ερήμου φαίνεται πως ωφέλησαν ιδιαίτερα την τοπική κοινότητα καθώς έχει αυξηθεί ιδιαίτερα ο τουρισμός. Οι κάτοικοι της Atacama αναμένουν την άφιξη 20.000 τουριστών που ανυπομονούν να δουν από κοντά και να φωτογραφίσουν την σπάνια ανθισμένη έρημο, καθώς το φυσικό φαινόμενο θα συνεχιστεί μέχρι το Νοέμβριο.
i-pio-anidri-erimos-gemise-louloudia-1-20151031

Η έρημος που θυμίζει τον Άρη

Όπως αναφέρει η Wikipedia, η έρημος Ατακάμα (Atacama) βρίσκεται στη βόρεια Χιλή. Αποτελεί ουσιαστικά μια άνυδρη πεδιάδα αποτελούμενη από λεκάνες αλάτων, άμμου και ξερής λάβας, εκτεινόμενη από τις Άνδεις έως τον Ειρηνικό Ωκεανό. Έχει ηλικία 15 εκατομμυρίων ετών και είναι 100 φορές πιο ξηρή από την Κοιλάδα του Θανάτου στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Ενώ χαρακτηριστικά έχουν καταγραφεί περίοδοι ως και 400 ετών χωρίς βροχή. Η συνολική της επιφάνεια είναι 181.300 τετραγωνικά χιλιόμετρα (μεγαλύτερη της Ελλάδας). Το ύψος της βροχής ανέρχεται στο 1 mm ετησίως.
Γενικά είναι περιοχή πλούσια σε ορυκτό πλούτο, καθώς και σε αστρονομική παρατήρηση λόγω του υψόμετρου και του ανέφελου συνήθως ουρανού που επικρατεί. Χαρακτηριστικό είναι ότι η συγκεκριμένη έρημος είναι τόσο ξηρή που οι επιστήμονες του Ευρωπαϊκού Διαστημικού Κέντρου, επειδή το έδαφος της μοιάζει με αυτό του Άρη, κάνουν εκεί της δοκιμές τους για το ταξίδι στον Κόκκινο Πλανήτη.
i-pio-anidri-erimos-gemise-louloudia-3-20151031
Πηγή : netnews.eu