Σάββατο, Σεπτεμβρίου 30

HANDELSBATT: Κακή εξέλιξη για την Ελλάδα ο συνασπισμός “Τζαμάικα” στη Γερμανία

merkel
Η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt δημοσιεύει ρεπορτάζ με τίτλο «Χρηματαγορές- Δύσκολοι καιροί για την Ελλάδα» και υπότιτλο «Ο ελληνικός χρηματιστηριακός δείκτης κατρακυλά δύο ημέρες μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές. Ο λόγος είναι το FDP».

Στο δημοσίευμα αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δε χαίρει στην παρούσα φάση μεγάλης εκτίμησης από πολλούς πολίτες των κρατών- μελών της Ε.Ε και ότι και στη Γερμανία δεν μπορεί επίσης να μην αντιληφθεί κανείς την καχυποψία έναντι της Ε.Ε. Στις εκλογές της περασμένης Κυριακής, αναφέρει, κέρδισαν ψήφους, σε σχέση με τις εκλογές προ τετραετίας, εκείνα τα κόμματα που επιθυμούν να μειωθεί η επιρροή της Ε.Ε. στη Γερμανία: η AfD και το FDP και ότι το τελευταίο πρόκειται μάλιστα να διαπραγματευτεί με το CDU και τους Πρασίνους για το ενδεχόμενο ενός κυβερνητικού συνασπισμού.
Οπως αναφέρει, εάν όντως επιτευχθεί ό αποκαλούμενος συνασπισμός Jamaika, τα πράγματα ενδέχεται να γίνουν δυσάρεστα κυρίως για την Ελλάδα, δεδομένου ότι το FDP έχει καταστήσει σαφές στο προεκλογικό του πρόγραμμα ότι δεν προτίθεται να υποστηρίξει περαιτέρω οικονομικές ενισχύσεις για την υπό κρίση χώρα. Γράφει ακόμη ότι ο ελληνικός χρηματιστηριακός δείκτης υποχώρησε ως εκ τούτου μόνο χτες, Τρίτη, κατά 1,7%. Εμπειρογνώμονες αναμένουν ότι ο ενδεχόμενος νέος προσανατολισμός μιας μαύρο- κίτρινο- πράσινης κυβέρνησης στα ευρωπαϊκά ζητήματα θα καταφέρει πλήγμα και στις κεφαλαιαγορές. “Ως συνέπεια αυτού μπορεί να διευρυνθούν τα ασφάλιστρα κινδύνου μεταξύ των γερμανικών ομολόγων και των κρατικών ομολόγων της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Ελλάδας και της Πορτογαλίας”, γράφει σε μελέτη του ο αναλυτής της UBS Mark Haefele.
Ο Wolfgang Bauer, Fonds manager της M&G Investments θεωρεί επίσης ότι η AfD ως ισχυρό αντιπολιτευτικό κόμμα θα έχει επιρροή στο ελληνικό ζήτημα. “Για να ξανακερδίσει «ξεστρατισμένους» ψηφοφόρους η Angela Merkel μπορεί στο μέλλον να ακολουθήσει και πάλι μια συντηρητική γραμμή”, εξηγεί ο Bauer.
Το ευρώ μπορεί να βρεθεί υπό πίεση και τα ασφάλιστρα κινδύνου για κρατικά ομόλογα των υπό κρίση χωρών μπορεί να σημειώσουν άνοδο. Όπως επίσης σημειώνει το δημοσίευμα, σχετικά με τη σχέση Γαλλίας- Γερμανίας και το όραμα του Emmanuel Macron για την ανασυγκρότηση της Ευρώπης, «εάν πριν τις γερμανικές εκλογές η συνοχή Γαλλίας και Γερμανίας στα θέματα της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης θεωρείτο σίγουρη, μια τέτοια διαδικασία μπορεί με μία κυβέρνηση Jamaika και την AfD στην αντιπολίτευση να επιβραδυνθεί σημαντικά. Τέλος, οι επικείμενες ιταλικές εκλογές, την άνοιξη του 2018, είναι επίσης πιθανό να οδηγήσουν σε αναταράξεις τις κεφαλαιαγορές.
Πηγή: ΚΥΠΕ – Παντελής Βαλασόπουλος – Γερμανία/ΒΕΡΟΛΙΝΟ, mignatiou.com

 http://www.crashonline.gr