Συρία: Το ISIS «πνέει τα λοίσθια» στη Ράκα

Η εκδίωξη των τελευταίων μαχητών του Ισλαμικού Κράτους από τη Ράκα θα είναι δύσκολη, όμως οι τζιχαντιστές «παίρνουν τις τελευταίες τους ανάσες» στην πρώην «πρωτεύουσά» τους στη Συρία, τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας αξιωματικός του διεθνούς συνασπισμού του οποίου ηγείται η Ουάσινγκτον…


«Είναι μια δύσκολη μάχη. Υπάρχουν πολλοί ξένοι μαχητές (του ΙΚ) οι οποίοι δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν κι έχουν την πρόθεση να πολεμήσουν πολύ σκληρά», τόνισε ο αξιωματικός αυτός, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.
Έπειτα από μήνες μαχών, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ)—μια συμμαχία Κούρδων και Αράβων που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ—πολιορκούν τον τελευταίο θύλακα των τζιχαντιστών που απομένει στη Ράκα, στη βόρεια Συρία.
«Είναι απομονωμένοι σε αυτόν τον μικρό τομέα που μένει, αλλά δεν έχουν οχυρωθεί εκεί μόνοι τους», καθώς παγιδευμένοι ανάμεσά τους βρίσκονται και άμαχοι, εξήγησε ο αξιωματικός, από ένα στρατόπεδο του διεθνούς συνασπισμού κοντά στο Κομπάνι.
Περικυκλωμένοι, οι μαχητές του ΙΚ παίρνουν «τις τελευταίες τους ανάσες» καθώς το να συμφωνηθεί μέσω διαπραγμάτευσης η αποχώρησή τους δεν είναι αποδεκτό, συμπλήρωσε ο αξιωματικός αυτός, ο οποίος είναι επιφορτισμένος με τον συντονισμό των επιχειρήσεων υποστήριξης των ΣΔΔ και χορήγησης συμβουλών στους μαχητές τους.
«Ο εχθρός στη Ράκα είτε θα παραδοθεί ή θα εξοντωθεί, διότι εάν αυτοί (σ.σ. οι τζιχαντιστές) καταφέρουν να διαφύγουν, θα βρουν τρόπο να φθάσουν στην Ευρώπη, ή σε γειτονικές χώρες, και θα εξαπολύσουν επιθέσεις εκτός Συρίας», συνέχισε ο αξιωματικός.
Αφού καταλήφθηκε από το ΙΚ το 2014, η Ράκα μετατράπηκε στη de facto πρωτεύουσα της τζιχαντιστικής οργάνωσης στο έδαφος της Συρίας. Η πόλη αποτέλεσε θέατρο των χειρότερων ωμοτήτων που έχει διαπράξει η ακραία φονταμενταλιστική οργάνωση.
Σήμερα, ο συνασπισμός θεωρεί ότι οι σημαντικότερες αποφάσεις του ΙΚ λαμβάνονται πλέον στη στρατηγικής σημασίας πόλη Μαγιαντίν, ανατολικότερα, που είναι ο επόμενος στόχος.
Πηγή: Skai.gr
ΠΗΓΗ