Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 7

Live: Ο Μακρόν στην Αθήνα -Με την Μπριζίτ στο Προεδρικό


Live: Ο Μακρόν στην Αθήνα -Με την Μπριζίτ στο Προεδρικό

Στο Προεδρικό Μέγαρο βρίσκεται αυτή την ώρα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, για την παρασημοφόρησή του και συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.
Το προεδρικό ζεύγος της Γαλλίας βρίσκεται αυτή την ώρα στο Προεδρικό Μέγαρο όπου το υποδέχτηκαν ο Προκόπης Παυλόπουλος με την σύζυγό του Βλασσία.




Στο Προεδρικό Μέγαρο υποδέχτηκαν τον γάλλο πρόεδρο, εκ μέρους της κυβέρνησης, οι υπουργοί Κατρούγκαλος, Πιτσιόρλας, Τσακαλώτος και Παπαδημητρίου. Καθώς ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης δεν μπόρεσε να παραστεί λόγω του προβλήματος υγείας που αντιμετώπισε με την καρδιά του τον αντικατέστησε ο αντιπρόεδρος της Βουλής Τάσος Κουράκης.


Λίγο πριν την άφιξή του στο προεδρικό μέγαρο, ο Εμανουέλ Μακρόν κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Εκεί τον υποδέχτηκε ο υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης και έγινε ανάκρουση των εθνικών ύμνων Γαλλίας και Ελλάδας.

Εμανουέλ και Μπριζίτ Μακρόν έφθασαν στις 12:45 στην Αθήνα.  Τον Γάλλο πρόεδρο υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο Γάλλος πρεσβευτής στην Αθήνα, Κριστόφ Σαντεπί.










Υπενθυμίζεται πως το κέντρο της Αθήνας έχει μετατραπεί σε φρούριο για λόγους ασφαλείας, ενώ σε πλήρη εφαρμογή είναι οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις της Τροχαίας. Τα μέτρα είναι σε ισχύ από σήμερα, Πέμπτη, στις 10:00 και θα διαρκέσουν έως τις 15:00 της Παρασκευής.
Παυλόπουλος: Να πράξουν οι εταίροι το καθήκον τους για το ελληνικό χρέος
Η Ελλάδα θα εκπληρώσει, στο ακέραιο, τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, υποδεχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι και οι Εταίροι πρέπει να  πράξουν αυτό που τους αναλογεί, ιδίως σε ό,τι αφορά την διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους. Ο κ. Παυλόπουλος, αναφερόμενος στην αποστολή της Γαλλίας ως προς τον ρόλο της ΕΕ, εκτίμησε ότι αυτή κινείται σε τρεις άξονες, ένας εκ των οποίων αφορά στην υπεράσπιση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Κράτους Δικαίου, έτσι ώστε ν? αντιμετωπισθούν, στο πλαίσιο των κρατών-μελών, η καταστροφική διεύρυνση των ανισοτήτων και οι κίνδυνοι ρήξης του κοινωνικού ιστού, που δυστυχώς ευνοούν την εμφάνιση λαϊκιστικών ή ακόμη και νεοναζιστικών μορφωμάτων, τα οποία έχουν ως στόχο την κατεδάφιση του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος.
Το πρόγραμμα του Μακρόν στην Αθήνα
  • Στις 15:30 ο Γάλλος Πρόεδρος και η Γαλλική αντιπροσωπεία θα μεταβούν στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα τους υποδεχθεί ο Αλέξης Τσίπρας και θα ακολουθήσει κατ’ ιδίαν συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Γάλλο Πρόεδρο.
  • Στις 16:15 θα ξεκινήσουν οι διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών υπό τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας και τον Έλληνα πρωθυπουργό και αμέσως μετά θα παραχωρηθεί κοινή συνέντευξη Τύπου (17:00).
  • Περί τις 17:45 υπολογίζεται η αναχώρηση του κ. Μακρόν και της συζύγου του από το Μέγαρο Μαξίμου.
  • Στις 19:05 ο Εμανουέλ Μακρόν και η σύζυγός του θα μεταβούν στην Πνύκα, όπου τον Γάλλο Πρόεδρο θα προσφωνήσει ο Αλέξης Τσίπρας και θα ακολουθήσει αντιφώνηση από τον Εμανουέλ Μακρόν.
  • Η πρώτη ημέρα της επίσκεψης του Γάλλου Προέδρου και της συζύγου του στην Αθήνα θα κλείσει με το επίσημο δείπνο, που θα παραχωρήσουν προς τιμήν τους, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας και η σύζυγός του στο Προεδρικό Μέγαρο (21:00-23:00).
  • Την Παρασκευή, το πρόγραμμα ξεκινά στις 10:00 το πρωί, με την πραγματοποίηση συνάντησης εργασίας στρογγυλής τραπέζης επικεφαλής Ελληνικών και Γαλλικής επιχειρήσεων, υπό την Προεδρία του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού στο Κέντρο Πολιτισμού «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος».
  • Στις 11:45 ο Γάλλος Πρόεδρος συνοδευόμενος από την σύζυγό του, θα επισκεφθούν την Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή (Οδός Διδότου 6), όπου θα παρακολουθήσουν παρουσίαση σε μορφή 3D των αρχαιολογικών ανασκαφών στη Δήλο.
  • Στις 12:00-13:15 θα δοθεί δεξίωση προς τιμήν της Γαλλικής κοινότητας από τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας και θα ακολουθήσει στις 13:30-14:45 γεύμα του Ε. Μακρόν και της συζύγου του, με Έλληνες και Γάλλους καλλιτέχνες και διανοούμενους στο Γαλλικό Ινστιτούτο.
  • Στις 14:45-15:15, λίγο πριν από την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στην Αθήνα, ο κ. Μακρόν θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους Ελληνικών και Γαλλικών ΜΜΕ, ενώ στις 15:15 θα αναχωρήσει μαζί με την σύζυγό του και την αντιπροσωπεία, με αυτοκινητοπομπή, για το Διεθνές Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», όπου στις 16:00 έχει προγραμματιστεί η αναχώρησή του από την χώρα μας.

Πηγή: | iefimerida.gr