Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 15

«MΑΓΝΗΤΗΣ» ΟΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

Ομοιοπαθητική και βελονισμός πρώτες σε προτίμηση

Κερδίζουν έδαφος οι εναλλακτικές θεραπείες και στη χώρα μας. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται στην ομοιοπαθητική, τον βελονισμό, τη βοτανοθεραπεία και άλλες μεθόδους «εναλλακτικής ιατρικής».

Μόνο που οι θεραπείες αυτές δεν είναι ακόμη επίσημα αναγνωρισμένες στην Ελλάδα. Τα περισσότερα από τα ασφαλιστικά ταμεία δεν τις καλύπτουν, ενώ δεν υπάρχει και κανένας μηχανισμός ελέγχου των γιατρών που τις ασκούν.
Γι' αυτό και ο χώρος παραμένει ακόμη «ανοικτός» σε άτομα που εμφανίζονται ως θεραπευτές και η δραστηριότητά τους μπορεί να κρύβει κινδύνους για τους πολίτες. Περίπου 200 ομοιοπαθητικοί γιατροί - μέλη της Ελληνικής Εταιρείας Ομοιοπαθητικής - εργάζονται σήμερα στη χώρα μας. Παλαιότερη καταγραφή του νοσοκομείου «Ερυθρός Σταυρός» για την Αττική, είχε διαπιστώσει πως το 1/3 των Αθηναίων έχει επισκεφθεί κάποιον εναλλακτικό γιατρό.
Οι παθήσεις. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Εταιρείας κ. Σωτήρης Μποτής, «η ομοιοπαθητική μπορεί να αντιμετωπίσει μια μεγάλη γκάμα παθήσεων, όπως είναι οι ημικρανίες, διάφορες δερματικές παθήσεις, γυναικολογικές διαταραχές, αναπνευστικά προβλήματα αλλά και ψυχικές παθήσεις, κυρίως νευρώσεις. Δεν μπορεί όμως να έχει αποτελέσματα σε προβλήματα που έχουν προκαλέσει μη αναστρέψιμες βλάβες στον οργανισμό».
Σύμφωνα με στοιχεία της Εταιρείας, η αποτελεσματικότητα αυτής της μεθόδου θεραπείας φτάνει ώς και 90% σε ορισμένες περιπτώσεις. H ομοιοπαθητική ασκείται αποκλειστικά με τη χρήση φαρμάκων. Το κόστος τους ανέρχεται σε 10 έως 15 ευρώ για μια μηνιαία θεραπεία.
Τα φάρμακα διατίθενται από τα φαρμακεία (στην Αττική είναι περίπου 500), αλλά καλύπτονται μόνο από ορισμένα ταμεία (ΔΕΚΟ, τραπεζών).
H πρώτη επίσκεψη σε ομοιοπαθητικό γιατρό φτάνει σε κόστος μέχρι τα 75 ευρώ. Για κάθε επανεξέταση, οι ασθενείς πληρώνουν έως και 50 ευρώ.
Ο βελονισμός. Ο βελονισμός, σύμφωνα με τους γιατρούς που τον ασκούν, δεν θεωρείται εναλλακτική θεραπεία, αφού δρα συμπληρωματικά προς τις μεθόδους που ακολουθεί η κλασική ιατρική. Με την τοποθέτηση ειδικών βελονων σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος (στο μυϊκό ιστό και μακριά από ζωτικά όργανα), ο βελονισμός στοχεύει στην ενίσχυση της παραγωγής από τον οργανισμό ουσιών που βοηθούν για την αντιμετώπιση της πάθησης.
«Έχει αποδειχθεί ότι ο βελονισμός συμβάλλει στην αντιμετώπιση 30 παθήσεων. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι κεφαλαλγίες, παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος, όπως η οστεοαρθρίτιδα ή η περιαρθρίτιδα, τα σύνδρομα του αυχένα και της μέσης. Ο βελονισμός ενδείκνυται για το άσθμα, κάποιες αλλεργίες, τη σπαστική κολίτιδα και τη δυσμηνόρροια», αναφέρει ο κ. Μιλτιάδης Καράβης, φυσίατρος και γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Βελονισμού.
Μια μέση θεραπεία βελονισμού περιλαμβάνει 8 - 15 συνεδρίες (διάρκειας κατά μέσο όρο 20 - 30 λεπτών) και το κόστος κυμαίνεται από 30 έως 70 ευρώ ανά συνεδρία.


KAMIA ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ

H επιλογή γιατρού το A και το Ω


Ο ασθενής πρέπει να προσέχει να επιλέγει γιατρό που είναι ενεργό μέλος κάποιας ιατρικής εταιρείας βελονισμού ή ομοιοπαθητικής
Καμία διασφάλιση για τους ασθενείς δεν παρέχεται στη χώρα μας σε σχέση με την εναλλακτική ιατρική. Σύμφωνα με τους γιατρούς που ασχολούνται με τέτοιες μεθόδους, το μόνο που μπορεί σήμερα να προσέξει κανείς είναι εκείνος στον οποίο απευθύνεται να είναι γιατρός και ενεργό μέλος κάποιας ιατρικής εταιρείας βελονισμού ή ομοιοπαθητικής.
Οι εταιρείες αυτές έχουν επανειλημμένα ζητήσει από το υπουργείο Υγείας την αναγνώριση και πιστοποίηση της εκπαίδευσης των γιατρών - ομοιοπαθητικών ή βελονιστών - ώστε να μπορεί σε ένα βαθμό να ελέγχεται η δραστηριότητά τους. Μέχρι στιγμής δεν έχει προχωρήσει τίποτα προς αυτήν την κατεύθυνση.
Την ίδια στιγμή, στην υπόλοιπη Ευρώπη η εναλλακτική ιατρική είναι ήδη ενταγμένη στο πρόγραμμα σπουδών των ιατρικών σχολών, αλλά και σε πολλά δημόσια νοσοκομεία. Υπολογίζεται ότι οι μισοί από τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης επισκέπτονται εναλλακτικούς γιατρούς, ενώ πέρυσι για πρώτη φορά στις Ηνωμένες Πολιτείες οι επισκέψεις ξεπέρασαν αυτές των κλασικών γιατρών.

τα περισσότερα ασφαλιστικά ταμεία δεν τις καλύπτουν αφού οι θεραπείες αυτές δεν είναι ακόμη επίσημα αναγνωρισμένες στην Eλλάδα


ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΕΓΧΟΣ

«Μαϊμού» θεραπευτές

Περιστατικά ατόμων που εμφανίζονται ως εναλλακτικοί γιατροί έχουν δει κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας. Σύμφωνα με τους γνώστες του χώρου, από τη στιγμή που δεν υπάρχει έλεγχος και πιστοποίηση από το κράτος, καθένας θα μπορούσε να νοικιάσει ένα χώρο, να τοποθετήσει μια ταμπέλα και να εφαρμόζει εναλλακτικές μεθόδους θεραπείας!
Σε ορισμένες περιπτώσεις, τέτοιοι «εναλλακτικοί» έχουν θέσει σε κίνδυνο την υγεία πολιτών, προκαλώντας τους ακόμη και σωματικές βλάβες. Υπάρχουν, πάντως, και πολίτες που ισχυρίζονται ότι ανακουφίστηκαν από την πάθησή τους.http://www.tanea.gr/