«Πεθαίνει» ο Σαρωνικός - Tεράστια η οικολογική καταστροφή (aud)

«Πεθαίνει» ο Σαρωνικός - Tεράστια η οικολογική καταστροφή (aud)
Πηγή: EUROKINISSI//ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Θάλεια Δήμου , CNN Greece
Τις τεράστιες περιβαλλοντικές συνέπειες της πετρελαιοκηλίδας που δημιουργήθηκε στον Σαρωνικό μετά το ναυάγιο του μικρού δεξαμενόπλοιου "ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ" και έχει επεκταθεί έως την Πειραϊκή, τον Άγιο Κοσμά, το Ελληνικό, τη Γλυφάδα, απαριθμεί στο CNN Greece ο διευθυντής του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», Θοδωρής Τσιμπίδης.

Ο κ. Τσιμπίδης υποστηρίζει ότι θα καταστραφεί το οικοσύστημα της περιοχής ενώ τονίζει ότι οι Αρχές δεν κινήθηκαν άμεσα και το πετρέλαιο διέρρευσε πολύ γρήγορα. Μάλιστα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας ότι εκ του αποτελέσματος φάνηκε ότι είμαστε ανέτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τέτοια περιστατικά.
«Πολλά από τα υλικά του πετρελαίου εξατμίζονται και οι συνέπειές του τόσο στο περιβάλλον όσο και στον άνθρωπο είναι άμεσες. Το πετρέλαιο θα γίνει μία μεμβράνη στο βυθό της θάλασσας η οποία θα καταστρέψει το ίζημα και κατά συνέπεια θα καταστραφεί το οικοσύστημα της περιοχής», αναφέρει ο κ. Τσιμπίδης και προσθέτει:
Το πετρέλαιο που έχει διαρρεύσει στην περιοχή είναι πολύ λίγο σε σχέση με το φορτίο άρα μπορεί να έχουμε και χειρότερα τις επόμενες ημέρες εάν δεν γίνει σωστή και γρήγορη αντιμετώπιση του προβλήματος. Απορώ γιατί έχουμε κινηθεί με τόση βραδύτητα διότι, παρότι γνώριζαν ότι ο καιρός θα αλλάξει, δεν πήραν τα κατάλληλα μέτρα.

Εικόνες από τη θαλάσσια ρύπανση στην περιοχή της Πειραϊκής. - Πηγή: CNN Greece