Δευτέρα, Οκτωβρίου 9

Νέο πλήγμα: Τρεις συντάξεις θα χάσουν οι συνταξιούχοι μέσα σε 14 μήνες

Τρεις επιπλέον συντάξεις θα χάσουν οι συνταξιούχοι μέχρι το 2019 από τις μειώσεις των λεγόμενων «προσωπικών διαφορών» σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, από την κατάργηση επιδομάτων, το «πάγωμα» των αυξήσεων και την κατάργηση του ΕΚΑΣ.


Το παραπάνω προκύπτει από τα στοιχεία του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων, σύμφωνα με τα οποία οι απώλειες που έχουν υποστεί οι συνταξιούχοι με την εφαρμογή των μνημονίων φθάνει το 70% του εισοδήματος, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται να απολέσουν επιπλέον τρεις συντάξεις.

Η απώλεια αυτή θα προέλθει από τη μείωση κατά 18% της προσωπικής διαφοράς όλων των κύριων καταβαλλόμενων συντάξεων, τη μείωση κατά 18% της προσωπικής διαφοράς όλων των επικουρικών συντάξεων, την κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων (συζύγου και τέκνων) από όλες τις κύριες και επικουρικές συντάξεις, από το πάγωμα των αυξήσεων σε όλες τις συντάξεις μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021 και, τέλος, από την κατάργηση του ΕΚΑΣ για 280.000 χαμηλοσυνταξιούχους.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων και άλλες συνταξιουχικές οργανώσεις πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Όπως αναφέρει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, ήδη 1,2 εκατ. συνταξιούχοι ζουν με κάτω από 500 ευρώ κύρια σύνταξη «αφού ο νόμος Κατρούγκαλου - με τα 22 ψαλίδια - έφερε δραματικές μειώσεις στις συντάξεις».

Σύμφωνα με τους συνταξιούχους, δραματικές είναι οι μειώσεις στις επικουρικές, στις συντάξεις χηρείας, στο ΕΚΑΣ , στα εφάπαξ, στα μερίσματα κ.ά. «Οι μειώσεις στις συντάξεις με τον νόμο Κατρούγκαλου κυμαίνονται έως και 30%.
Πλέον, όπως προβλέπει ο συγκεκριμένος νόμος, οι κατώτατες συντάξεις 15ετίας που απονέμει ο ΕΦΚΑ σε χαμηλόμισθους ξεκινούν από 195,90 ευρώ για σύνταξη χηρείας, από 288 ευρώ για μειωμένη σύνταξη γήρατος και δεν ξεπερνούν τα 414,90 ευρώ (μεικτά) έναντι των 486 ευρώ πριν από τον Ν. 4387/2016» σημειώνει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων.

Πηγή: http://www.parapolitika.gr/article/neo-pligma-tris-sintaxis-tha-chasoun-sintaxiouchi-mesa-se-14-mines