Κυριακή, Οκτωβρίου 22

Το αρπαχτικό Σόρος γλιτώνει φόρο για $18 δισ. μέσω φιλανθρωπίας

Πώς οι ΗΠΑ χάνουν τεράστιες εισφορές
Ο μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος κατάφερε με μια κίνηση ματ να μειώσει το ποσό που θα πρέπει να καταβάλει σε φόρους στις ΗΠΑ έως το τέλος του χρόνου, μεταφέροντας το αστρονομικό ποσό των 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το Soros Fund Management στο φιλανθρωπικό ίδρυμά του Open Society Foundations! 

Σύμφωνα με τον νόμο στις ΗΠΑ, οι διαχειριστές χρήματος έχουν περιθώριο έως το τέλος του χρόνου να καταβάλουν φόρους επί των προμηθειών που έχουν εισπράξει από επενδυτές σε funds του εξωτερικού και των οποίων την πληρωμή έχουν αναβάλει. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Σόρος άρχισε τη μεταφορά χρημάτων προς το ίδρυμά του το 2015, την οποία έκανε σταδιακά και με μεγάλη μυστικότητα. Ακόμα και το περιοδικό «Forbes», που παρακολουθεί στενά τις αλλαγές στα περιουσιακά στοιχεία των δισεκατομμυριούχων ανά τον κόσμο, δεν κατέγραψε τις δωρεές του Σόρος.
Η περιουσία του
Σύμφωνα πάντως με το περιοδικό, η περιουσία του Τζορτζ Σόρος υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 24 δισεκατομμύρια δολάρια! To Open Society, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του, δραστηριοποιείται σε όλο τον κόσμο για την «ανοικοδόμηση ζωντανών και ανεκτικών δημοκρατιών, οι κυβερνήσεις των οποίων λογοδοτούν στους πολίτες». Ιδρύθηκε το 1979 και μέχρι τώρα έχει χορηγήσει περισσότερα από 14 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ωστόσο, ο 87χρονος Σόρος έχει κατηγορηθεί επανειλημμένως ότι χρησιμοποιεί το ίδρυμά του για να ανατρέψει κυβερνήσεις και να υπονομεύσει έθνη. Η μεταφορά του αστρονομικού ποσού στο Open Society Foundations, καθιστά πλέον το φιλανθρωπικό ίδρυμα το δεύτερο μεγαλύτερο στις ΗΠΑ, μετά το ίδρυμα Bill & Melinda Gates Foundation, του ιδρυτή της Microsoft και πλουσιότερου ανθρώπου στον πλανήτη.