Τετάρτη, Οκτωβρίου 18

Καταλονία και Ελληνικό χρέος. ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΟ 3,5% ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ ΠΟΥ ΥΠΕΓΡΑΨΕ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ. Η τρύπα των 2,3 δις ευρώ που είδε το IMF.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δυσαρέσκεια προς τον κεντρικό τραπεζίτη της χώρας Γιάννη Στουρνάρα εκφράζουν κύκλοι του SSM (Single Supervisory Mechanism, Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός), δηλαδή του θεσμού που υπάγεται στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και εποπτεύει τις τράπεζες γιατί φανέρωσε την επιθυμία του ΙMF να γίνουν stress tests στις Ελληνικές Τράπεζες πριν συμφωνήσει η ΕΚΤ, κάτι που επέφερε χρηματιστηριακή ζημία στις τράπεζες ύψους 4 δις ευρώ.
Οι επιθέσεις στον Γιάννη Στουρνάρα προφανώς γίνονται μετά απο παρέμβαση της κυβέρνησης "Τσίπρα Ψηλά και Αγνάντευε" στην ΕΚΤ.

 

Του Καθηγητή Γ.Ζουγανέλη
        ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΟΝΙΑΣ

Πρέπει να απασχολεί την Ελλάδα η οικονομική κατάσταση της Ισπανίας μετά μια αποχώρηση της Καταλονίας, γιατί θα συμπαρασύρει τα spreads όλης της ευρωζώνης και κυρίως του νότου.

Θα υπάρξει πτώση του ευρώ και αύξηση των spreads. Aυτό σημαίνει ακριβότερη εξόφληση των ομολόγων που είναι κατατεθειμένα στην ΕΚΤ.


Θα θυμάστε ελπίζω πως ΔΕΝ ήμουνα ποτέ υπέρ της συμμετοχής της Ελλάδας στο πρόγραμμα QE της ΕΚΤ σε αντίθεση με κάτι μαλάκες τραπεζίτες οικονομολόγους, που έλεγαν το αντίθετο. Αν ανέβουν τα spreads η Ελλάδα θα βγεί ξανά στις αγορές;

Σύμφωνα με τους Financial Times σε νεότερή της ανάλυση η BlackRock υποστηρίζει ότι η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης μπορεί να «ξεκλειδώσει σημαντική ζήτηση από επενδυτές». Ο Κρις Κολούνγκα, που διευθύνει τον βραχίονα Emerging Europe PLC της BlackRock, σημείωσε ότι τα ελληνικά ομόλογα θα μπορούσαν εν τέλει να ενταχθούν στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ, μειώνοντας το κόστος δανεισμού για την κυβέρνηση και προσδίδοντας ασφάλεια στους επενδυτές. 

Μετά από αυτό που μπορεί να συμβεί στη Καταλονία αυτό ακούγεται σαν μπαρούφα.


Σε περιπτώσεις σαν αυτές της Καταλωνίας πρέπει κανένας να λαμβάνει τα μέτρα. Η κυβέρνηση κοιτάει τα τραίνα να περνούν.


Τα συγκοινωνούντα δοχεία

Cyprus_districts_namedΔεδομένης της αντιπαραγωγικής συζήτησης στον ΟΗΕ επι μισό αιώνα για την επανένωση της Κύπρου, των συμβάντων στη Καταλονία, της σιωπηρής και έντεχνης υφαρπαγής των κοιτασμάτων της Κύπρου με τη συνεργασία δύο “ελληνικών” πετρελαϊκών εταιρειών και της δήλωσης Ερντογάν περί απώλειας ενδιαφέροντος για ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, η στιγμή της ανακοίνωσης ενός δημοψηφίσματος για ανεξαρτικοποίηση των Τουρκοκυπρίων είναι πολύ κοντά. Τί αντίμετρα έχει λάβει το υπουργείο εξωτερικών; Καταρχήν εκεί μέσα δεν ξέρουν τί είναι αντίμετρα...


Προστασία των καταθέσεων στις Ελληνικές συστημικές τράπεζες, άλλη μια γκάφα της Κομισιόν


Η Κομισιόν έφερε πριν λίγες μέρες το θέμα "προστασία των καταθέσεων" για να στηρίξει τις Ελληνικές τράπεζες, που πάνε για το 3ο bail-in αλλά και λόγω του προβλήματος της Καταλονίας.

Η προστασία των καταθέσεων είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα και για να αποτυπωθεί σε αριθμούς πρέπει να έχουν προηγηθεί προηγουμένως τα stress-tests (τέλος του 2018), σε όλες τις συστημικές τράπεζες της ευρωζώνης. 

Θα απαιτηθεί ένα τεράστιο κεφάλαιο (ίσο με τις καταθέσεις) και δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει κανένα αναεπτυγμένο κράτος στην ευρωζώνη που θα δεχθεί να πάρει το ρίσκο να συνεισφέρει. Το άλλο θέμα είναι ότι οι αγορές δεν περιμένουν την Κομισιόν για να πάρουν αποφάσεις. Τα περισσότερα απο αυτά που λέει η Κομισιόν είναι για εσωτερική κατανάλωση. 


Ο αγκαλίτσας Γιουνκέρ αποδείχτηκε ψεύτης όταν έταζε πριν βγεί πρόεδρος της Κομισιόν, ότι θα φορολογούσε τους εφοπλιστές στην ΕΕ. 
Φεύγει και αυτός απο τη θέση του με τη ρετσινιά του ψεύτη όπως ο Τσίπρας.


        ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΟ 3,5% ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ ΠΟΥ ΥΠΕΓΡΑΨΕ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ

«Δεν ζητάμε νέα μέτρα» είπε ο Τόμσεν, εξηγώντας ότι το Μνημόνιο του ΔΝΤ όσο και η έκθεση για τα δημοσιονομικά (Fiscal Monitor) μιλούν για στόχο πλεονάσματος 2,2,% του ΑΕΠ. Το πρόβλημα είναι ότι ο στόχος αυτός είναι μικρότερος κατά 2,3 δισ. ευρώ από το στόχο (3,5% του ΑΕΠ) του ευρωπαϊκού μνημονίου και του προσχεδίου του προϋπολογισμού που συνέταξε ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Λεπτομέρειες... Αυτό που λέει ο Τόμσεν ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα μέσα στο 2017 είναι απίστευτο. Απλά θα γίνει μια μικρή έξοδος στις αγορές (νικήσαμε, νικήσαμε, τα γνωστά) και έτσι θα καλυφθεί το χρέος, που θα αυξηξεί και άλλο, καθότι η βιωσιμότητα είναι μια ξεχασμένη υπόθεση, που ακόμη και αν συμφωνηθεί θα είναι παρωδική.


        ΓΙΑΤΙ Η ΕΚΤ ΕΠΕΤΕΘΗ ΣΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ


Τα χαρτοφυλάκια των Ελληνικών τραπεζών έχουν μεγάλο πρόβλημα. Η ΕΚΤ συγκαλύπτει το πρόβλημα αλλά δεν το εξαφανίζει, αφού υπάρχει. Στην πρώτη κρίση όλα θα τιναχτούν στον αέρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δυσαρέσκεια προς τον κεντρικό τραπεζίτη της χώρας Γιάννη Στουρνάρα εκφράζουν κύκλοι του SSM (Single Supervisory Mechanism, Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός), δηλαδή του θεσμού που υπάγεται στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και εποπτεύει τις τράπεζες γιατί φανέρωσε την επιθυμία του ΙMF να γίνουν stress tests στις Ελληνικές Τράπεζες πριν συμφωνήσει η ΕΚΤ, κάτι που επέφερε χρηματιστηριακή ζημία στις τράπεζες ύψους 4 δις ευρώ. 

Οι επιθέσεις στον Γιάννη Στουρνάρα προφανώς γίνονται μετά απο παρέμβαση της κυβέρνησης "Τσίπρα Ψηλά και Αγνάντευε" στην ΕΚΤ.
 

Κατά τη γνώμη μου ο Γιάννης Στουρνάρας δεν έχει ξεφύγει απο τα όρια στα οποία μπορεί να κινείται και καλώς μίλησε για το ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να βγαίνει στις αγορές, γνωρίζοντας το τεράστιο εσωτερικό χρέος και όσα κρύβονται στον προϋπολογισμό που κατατίθεται. Οι αγορές δεν είναι βλάκες. 


Η παρέμβαση της ΕΚΤ στον Γιάννη Στουρνάρα έχει να κάνει με το γεγονός ότι δεν έπρεπε να ξέρουν οι μικρομέτοχοι των τραπεζών τί παίζεται στις τράπεζες ώστε η φούσκα να σπάσει σε άλλο χρόνο. Ο Στουρνάρας δεν ήθελε να του φορτώσουν την ευθύνη. Καλώς έπραξε. Αυτό όμως δεν το κάνει πάντα. 


Στην εξεταστική στη Βουλή των βολεμένων της Στοάς Μακαντάση είπε ότι το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων του κλάδου των μέσων ενημέρωσης ήταν το μικρότερο σε σχέση με τον μέσο όρο της αγοράς. Αυτό δεν ήταν σωστό και την επόμενη ημέρα ανακάλεσε ενώ λίγες μέρες μετά ΜΜΕ που στήριξε στην εξεταστική βάρεσαν κανόνι.


Υπάρχει όμως και ένα άλλο θέμα, που λέγεται κόκκινα δάνεια. Τα καλυμμένα ομόλογα με τιτλοποιημένα δάνεια των συστημικών και όχι μόνο τραπεζών, αν πουληθούν στην ΕΚΤ, δεν θά είναι στην ονομαστική τους αξία αλλά σε κάποια πολύ μικρότερη και μετά απο επιλογή. 

Η διαφορά θα περάσει σαν ζημία στον ισολογισμό των συστημικών τραπεζών και αυτό σημαίνει πτώση μετοχών κλπ. 
Τα έχω ξαναπεί αυτά. 
Προσέχετε τι λένε τα ΜΜΕ. 
Και πουλάνε παραμύθι και λένε πολλές μαλακίες.


Ο SSM το πιθανότερο είναι να επετέθη στον Γιάννη Στουρνάρα, επειδή παρατήρησε λωβητούρες με τα κόκκινα δάνεια, κάτι που ψιλιάστηκε και το IMF που ζήταγε να γίνει έλεγχος. 

Στην Ελλάδα τέτοιες καταστάσεις είναι δεδομένο ότι συμβαίνουν. 

Το πρόβλημα είναι στο πόσες λωβητούρες φτάνουν στη δικαιοσύνη και όχι στο αν γίνονται. 

Η ΕΚΤ αν αγοράσει καλυμμένα ομόλογα, θα σημαίνει ότι θέλει να "βοηθήσει" κάποιους να μη πάνε φυλακή ή να μη περάσουν απο ειδικό δικαστήριο.


        ΤΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΙΡΑΝ

Μια και στη προηγούμενη παράγραφο μίλησα για κρίσεις, το θέμα με το Ιράν που ανακινούν οι ΗΠΑ θα φέρει άνοδο της τιμής του πετρελαίου στην ΕΕ. 
Δεν είναι τυχαίο ότι τα ΕΛΠΕ ψάχνονται να εισάγουν ακριβό Αμερικανικό φυσικό αέριο απο τις ΗΠΑ.

Η Ελλάδα ποτέ δεν ήταν με το μέρος της Ελλάδας. 
Πολύ φούσκα η Ελληνική Βουλή. 



Πηγήhttp://attikanea.blogspot.gr/