Σάββατο, Οκτωβρίου 21

Μειώσεις έως και πάνω από 40% στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων

Τι αποκαλύπτει η υφυπουργός Οικονομικών Αικατερίνη Παπανάτσιου. Έρχονται θεαματικές ανατροπές σε 18 φόρους και τέλη επί των ακινήτων
Μειώσεις έως και πάνω από 40% στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων
Μειώσεις αντικειμενικών αξιών, οι οποίες σε ορισμένες περιοχές θα ξεπεράσουν το 40% προαναγγέλλει η υφυπουργός Οικονομικών Αικατερίνη Παπανάτσιου, ενώ αποκαλύπτει πως οι μειώσεις δεν θα είναι οριζόντιες, αλλά με βάση τις συνθήκες κάθε πόλης ή περιοχής.

Οι νέες αντικειμενικές αξίες θα φέρουν ανατροπές σε 18 φόρους και τέλη επί των ακινήτων, από δημοτικά τέλη μέχρι και τον ΕΝΦΙΑ, με τις αλλαγές να γίνονται στις αρχές του 2018, αμέσως μετά τον προσδιορισμό των νέων αντικειμενικών αξιών.
Αναλυτικότερα η υφυπουργός Οικονομικών, μιλώντας χθες στην ΕΤ1 και στο συνέδριο για την Αξιοποίηση της Ακίνητης Περιουσίας Prodexpo, αποκάλυψε λεπτομέρειες για τη διαδικασία αναπροσαρμογής των τιμών εφορίας των ακινήτων, αλλά και για τις δυσκολίες που ανακύπτουν.
Όπως είπε, οι ενδείξεις που έχουμε από τις επιτροπές που μελετούν τις μεταβολές των τιμών των ακινήτων και τη σχέση αντικειμενικών και εμπορικών, είναι ότι σε μερικές περιοχές η μείωση μπορεί να είναι πάνω από 40% και σε κάποιες άλλες περιοχές κάτω από 40%. Πάντως, όπως είπε, σε κάθε περίπτωση οι οποιεσδήποτε μειώσεις θα είναι κατά περιοχή και όχι οριζόντιες. Αν η μείωση είναι οριζόντια θα έχει ως αποτέλεσμα να διατηρηθεί η δυσαναλογία εμπορικών και αντικειμενικών τιμών αλλά και οι αδικίες μεταξύ περιοχών της χώρας.
Διαπιστώνονται όμως και δυσκολίες, λόγω των ιδιομορφιών της ελληνικής αγοράς ακινήτων. "Θέλω να τονίσω ότι στην παρούσα κατάσταση δεν λείπουν μόνο οι αγοραστές, όπως εύκολα αντιλαμβανόμαστε. Λείπουν και οι πωλητές. Και αυτό είναι κάτι που συνήθως μας διαφεύγει στη δημόσια συζήτηση. Ο υποψήφιος αγοραστής θα πρέπει να διαλέξει μόνο μεταξύ των ακινήτων που προσφέρουν πωλητές που βρίσκονται σε πίεση.
Κατά συνέπεια τόσο από την άποψη της έλλειψης ρευστότητας όσο και της διάρκειά της η ελληνική αγορά ακινήτων είναι μια μοναδική περίπτωση διεθνώς", είπε η κ. Παπανάτσιου.
Υπάρχουν δυσκολίες προσδιορισμού των νέων αντικειμενικών τιμών, επειδή σε κάποιες περιοχές δεν υπάρχουν καθόλου αγοραπωλησίες. Στο πλαίσιο αυτό, ενδεχομένως τα στοιχεία να αντληθούν από τα ενοίκια ή τις μισθώσεις Airbnb.
Γενικότερα είπε, στόχος σε αυτή τη φάση είναι αποκλειστικά η αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης και όχι άλλων παραμέτρων του συστήματος αντικειμενικών αξιών. Στόχος είναι η δημιουργία ενός πληροφοριακού συστήματος που δεν θα χρησιμοποιηθεί για μια μόνο φορά αλλά θα προσφέρει συνεχή ενημέρωση για τις εξελίξεις στην αγορά ακινήτων, είπε η κ. Παπανάτσιου.
Έχει συσταθεί μια Ομάδα Εργασίας που εποπτεύεται από Συντονιστική Επιτροπή. Η Ομάδα Εργασίας αποτελείται από εκπροσώπους του υπουργείου Οικονομικών, της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, της ΕΛΣΤΑΤ, της Τράπεζας της Ελλάδας και του Κτηματολογίου. Η Ομάδα υποστηρίζεται από τον καθηγητή William McCluskey με μεγάλη εμπειρία στις εκτιμήσεις και τη φορολογία της ακίνητης περιουσίας που ήρθε στο πλαίσιο των συμφωνιών με τους θεσμούς για τεχνική βοήθεια.
Στη Συντονιστική Επιτροπή προεδρεύει η υφυπουργός Οικονομικών, συμμετέχουν ακόμη οι Γενικοί Γραμματείς του υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Περιουσίας, Πληροφοριακών Συστημάτων, Υποδομών, οι Διοικητές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και της Τράπεζας της Ελλάδας, οι Πρόεδροι της ΕΛΣΤΑΤ και του Εθνικού Κτηματολογίου, καθώς και οι Πρόεδροι του Τεχνικού Επιμελητηρίου, των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων και του Συλλόγου Εκτιμητών.
Το νέο σύστημα που σχεδιάζεται να εφαρμοστεί, πλέον βρίσκεται στο στάδιο των δοκιμών ώστε να οριστικοποιηθεί το στατιστικό υπόδειγμα, ο αλγόριθμος, που θα μετατρέπει τελικά τα εισερχόμενα δεδομένα σε τιμές ζώνης. Το σύστημα αυτό τροφοδοτείται από τα δεδομένα των πράξεων στα συμβολαιογραφεία, από τα στοιχεία των τραπεζών που στηρίζονται σε φυσικές εκτιμήσεις των ακινήτων και από τα μισθωτήρια συμβόλαια που οδηγούν σε μια οιονεί αξία του ακινήτου.
Ωστόσο η ομάδα εργασίας διαπίστωσε, όπως άλλωστε και η συντονιστική επιτροπή, ότι η κατάσταση στην αγορά ακινήτων είναι τέτοια που δεν επιτρέπει τον αυτόματο υπολογισμό τιμών ζώνης, αφού σε ορισμένες περιοχές δεν υπάρχουν συναλλαγές.
Στο πλαίσιο αυτό, η λειτουργία των τοπικών επιτροπών είναι απαραίτητη, προκειμένου να προσδιορίσουν τις αντικειμενικές αξίες εκεί που δεν υπάρχουν συναλλαγές. Παράλληλα, ανακοίνωσε η υφυπουργός, σχεδιάζουμε τη δημιουργία μιας δευτεροβάθμιας επιτροπής η οποία θα παρεμβαίνει όταν διαπιστώνονται σημαντικές αποκλίσεις στις τιμές που δίνουν οι τοπικές επιτροπές ώστε να προλαμβάνονται στρεβλώσεις.
Το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΟΙΚ προβλέπει πως, μετά η σύσταση της επιτροπών και των τοπικών επιτροπών ακολουθούν τα επόμενος βήματα που είναι: 
- Τέλος Δεκεμβρίου 2017 θα έχει θεσπιστεί η νομοθεσία για την ευθυγράμμιση των φορολογητέων αξιών των ακινήτων με τις τιμές αγοράς.
- Εντός του πρώτου εξαμήνου του 2018, θα αναθεωρηθούν τα αφορολόγητα όρια και οι κλίμακες υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ, των φόρων μεταβίβασης, δημοτικών τελών, κ.λπ. ώστε να προσαρμοστούν στις νέες αξίες των ακινήτων..sofokleousin.gr