Τετάρτη, Οκτωβρίου 4

Bank Of America: Έρχεται νέο σοκ λιτότητας για την Ελλάδα

Τη δυσκολία ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης του προγράμματος στήριξης για την Ελλάδα που ξεκινάει το Φθινόπωρο επισημαίνει σε έκθεσή της η BofA Merrill Lynch.
Οι νέες απαιτήσεις για μέτρα λιτότητας και το ενδεχόμενο διενέργειας AQR στις τράπεζες θα περιπλέξουν ακόμα περισσότερο της συνομιλίες αναφέρει.

Όπως τονίζει η BofA, δεν θα είναι η πρώτη φορά που η ελληνική οικονομία ξεκίνησε να δείχνει κάποια σημάδια ανάκαμψης, με ένα σοκ λιτότητας να την επιστρέφει στο σημείο μηδέν.
Από την άλλη, η τελευταία αξιολόγηση θα επικεντρωθεί στην εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων η οποία είναι προβληματική στο ελληνικό πρόγραμμα και στην πρόοδο όσον αφορά τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών.
Εάν οι συζητήσεις αυτές καθυστερήσουν και η αξιολόγηση συνεχιστεί το επόμενο έτος, τότε η ατζέντα ενδέχεται να επεκταθεί στις ιδιαιτερότητες της ελάφρυνσης του χρέους και της συζήτησης για το νέο καθεστώς μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος στα μέσα του 2018.
Στην περίπτωση αυτή, η τρίτη αξιολόγηση θα είναι η τελευταία για το τρέχον πρόγραμμα και δεν θα μπορέσει να ολοκληρωθεί ακόμη και αν ακολουθήσει ένα νέο πρόγραμμα.
Ιδιαίτερη μνεία γίνεται και στις προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης στη Γερμανία που ενδεχομένως να επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις. Σε περίπτωση που συμμετάσχει στην κυβέρνηση το FDP, θα περιπλακούν οι συζητήσεις για την ελάφρυνση το χρέους λόγω της στάσης του για το ελληνικό πρόγραμμα.
https://www.lykavitos.gr/archives/481346