Δευτέρα, Οκτωβρίου 30

Έχω πέτρα στα νεφρά. Τι πρέπει να προσέξω στη διατροφή μου;

nefrolithiash kai diatrofh Photo source: www.bigstockphoto.com
Άρης, 45 ετών
Ο Άρης πρόσφατα διαπίστωσε αιματουρία και είχε πόνο, ο οποίος δεν ανακουφιζόταν με τη διούρηση. Επισκέφθηκε το γιατρό, ο οποίος διενεργώντας τις απαραίτητες εξετάσεις διέγνωσε πως έχει πέτρα στα νεφρά. Ακόμη, τον παρέπεμψε σε διαιτολόγο, προκειμένου να πραγματοποιήσει αλλαγές στη διατροφή του και να αποφύγει την υποτροπή της νεφρολιθίασης.

Ο Άρης αγαπά τα αναψυκτικά και πιστεύει ότι καλύπτει με αυτά τις ανάγκες του σε υγρά καθημερινά, οπότε καταναλώνει ελάχιστο νερό. Επιπροσθέτως, λόγω των πολλών ωρών που περνά στη δουλειά, ακολουθεί άστατο διατροφικό πρόγραμμα. Αναφέρει πως δεν τρώει καθόλου φρούτα, αλλά τσιμπολογά ξηρούς καρπούς και σοκολατάκια όλη την ημέρα, γιατί τον χορταίνουν και δεν αναζητά κανονικό γεύμα προτού γυρίσει σπίτι. Καθημερινά καταναλώνει τουλάχιστον 2 μερίδες γαλακτοκομικών, όμως για λόγους πρόληψης λαμβάνει καθημερινά για διαστήματα μερικών μηνών συμπλήρωμα ασβεστίου.

Με μια πρώτη ματιά

Ο Άρης φαίνεται να μην έχει ισορροπημένη διατροφή και να υποτιμά τη σημασία της σωστής ενυδάτωσης.

Η συμβουλευτική θα επικεντρωθεί στα εξής σημεία:

  • Η καλή ενυδάτωση αποτελεί μέτρο πρόληψης για το σχηματισμό λίθων. Απαιτείται πρόσληψη περίπου 3 λίτρων υγρών την ημέρα, ώστε να οδηγεί σε αποβολή τουλάχιστον 2,5 λίτρων ούρων. Απαραίτητο είναι, όμως, να τονισθεί ότι το μεγαλύτερο μέρος αυτών πρέπει να προέρχεται από νερό και όχι αφεψήματα ή αναψυκτικά. Ακόμη, εάν ζει κανείς σε περιοχές με ζεστό και ξηρό κλίμα, αλλά και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, η κατανάλωση νερού θα πρέπει να είναι αυξημένη.
  • Η υπερβολική πρόσληψη επεξεργασμένων υδατανθράκων και πρωτεϊνών ζωικής προέλευσης και η μειωμένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών έχουν συσχετισθεί πιθανά με νεφρολιθίαση. Εάν διαπιστωθεί επί της αξιολόγησης κάποια από τις δύο περιπτώσεις, θα πρέπει να δοθούν σχετικές οδηγίες. Επεξεργασμένοι υδατάνθρακες θεωρούνται το λευκό ψωμί και τα λευκά ζυμαρικά για παράδειγμα, που μπορούν να αντικατασταθούν από τα αντίστοιχα προϊόντα ολικής άλεσης. Πρωτεΐνες μπορεί κανείς να προσλάβει και από τα όσπρια, εκτός από τις ζωικές πηγές.
  • Ο Άρης συνηθίζει να καταναλώνει μεγάλες ποσότητες σοκολάτας και ξηρών καρπών. Τα τρόφιμα αυτά έχουν αρκετά μεγάλη περιεκτικότητα σε οξαλικά οξέα. Τα τελευταία έχουν συσχετισθεί με το σχηματισμό λίθων στους νεφρούς, αλλά ο περιορισμός τους συνίσταται μόνο σε όσους υπερκαταναλώνουν τροφές που τα περιέχουν. Τέτοιες τροφές συνιστούν τα εξής: παντζάρια, καρότο, σπανάκι, σέλινο, χόρτα, φασόλια, μελιτζάνα, κολοκύθι, μπάμιες, γλυκοπατάτα, ξηροί καρποί, σοκολάτα και τα σοκολατένια γλυκίσματα, τσάι και προϊόντα σόγιας.
  • Η σύσταση για περιορισμό της πρόσληψης ασβεστίου, ακόμη και αν αυτή δεν ξεπερνά τη φυσιολογική, δεν επιβεβαιώνεται. Συνεπώς, η οδηγία στην περίπτωση αυτή είναι να καταναλώνονται 2-3 μερίδες γαλακτοκομικών καθημερινά, ώστε να καλύπτονται οι ημερήσιες ανάγκες σε ασβέστιο, αλλά να αποφεύγεται η χρήση συμπληρωμάτων αυτού χωρίς οδηγία ιατρού.mednutrition.