Τρίτη, Οκτωβρίου 17

Πέντε μύθοι για τους φακούς επαφής

Είτε τους φοράτε για να διορθώσετε την όρασή σας είτε για να αλλάξετε το φυσικό χρώμα των ματιών σας, οι φακοί επαφής είναι σήμερα ένας πραγματικός βοηθός στην καθημερινότητά σας.
Η τεχνολογία και η ιατρική έχουν αναπτυχθεί τόσο πολύ που σήμερα έχουμε φακούς επαφής που μπορούμε να φορέσουμε χωρίς να τους αφαιρούμε για ένα μήνα.
Παρόλα αυτά ορισμένοι δεν εμπιστεύονται τη χρήση τους καθώς κυκλοφορούν κάποιοι μύθοι που είναι καιρός να καταργηθούν. Τι σκέφτονται οι άνθρωποι σχετικά με τους φακούς επαφής και γιατί φοβούνται να τους φορούν με αποτέλεσμα να προτιμούν τα γυαλιά;

Μπορεί να πάνε πίσω από τα μάτια

Ίσως ο πιο συνηθισμένος φόβος σχετικά με τους φακούς είναι ότι μπορεί να πάνε πίσω από τα μάτια. Αυτός ο φόβος όμως είναι αδικαιολόγητος, καθώς με ελάχιστες γνώσεις γύρω από την ανατομία της όρασης, μπορεί εύκολα να διαψευστεί.
Ο επιπεφυκότας, η μεμβράνη δηλαδή που καλύπτει την εσωτερική επιφάνεια των βλεφάρων, δεν επιτρέπει σε κανένα ξένο σώμα να φτάσει πίσω από το βολβό.
Στη χειρότερη περίπτωση, ο φακός επαφής μπορεί να κατέβει από την περιοχή της ίριδας όπου κανονικά πρέπει να παραμείνει. Και σε αυτήν την περίπτωση δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, καθώς μπορείτε εύκολα να τον τοποθετήσετε ξανά, χωρίς να υπάρχει κανένας κίνδυνος.

Μπορεί να κολλήσουν στο βολβό του ματιού

Πιθανότατα αυτός ο μύθος γεννήθηκε από τον φόβο ότι ο φακός θα στεγνώσει τελείως λόγω της παρατεταμένης έκθεσης σε σκόνη ή ισχυρό άνεμο. Επειδή στην περίπτωση αυτή το μάτι χρειάζεται κάποια ενυδάτωση, είναι πράγματι πιθανό πως ο φακός μπορεί να παραμείνει στο ίδιο σημείο και να γίνει πιο δύσκολή η μετακίνηση ή αφαίρεση του.
Δεν μπορεί όμως να κολλήσει στο μάτι ούτως ή άλλως. Με λίγες οφθαλμικές σταγόνες ή κάποιο κολλύριο, ο φακός αμέσως θα υγρανθεί, στην συνέχεια θα μαλακώσει και μπορούμε εύκολα να τον αφαιρέσουμε.

Μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμό στα μάτια

Αυτό είναι κάτι που θα μπορούσε να συμβεί, αλλά μόνο εάν δεν τηρείτε τους συνήθεις κανόνες υγιεινής ή δεν λαμβάνετε υπόψη τις συστάσεις του οφθαλμίατρου. Αυτοί οι κανόνες υγιεινής δεν συνεπάγονται τίποτε περισσότερο από ένα κανονικό πρόγραμμα καθαρισμού και πλύσης των ματιών, καθώς και τον καθαρισμό των φακών σε ένα ειδικό διάλυμα. Πόσο δύσκολο μπορεί να ακούγεται;

Μπορεί να γλιστρήσουν και να πέσουν

Πριν πολλά χρόνια, όταν οι μελέτες και η εμπειρία στο πεδίο των φακών επαφής ήταν στην αρχή, αυτό το πράγμα ήταν πιθανό, ειδικά εάν ο χρήστης του φακού επαφής έκανε μια έντονη σωματική άσκηση όπως έντονη αθλητική προπόνηση ή απρόσμενη ανύψωση βάρους. Σήμερα βέβαια με την εξέλιξη της τεχνολογίας είναι αδύνατο, επειδή οι σύγχρονοι φακοί της αγοράς εφάπτονται πολύ πιο κοντά στο μάτι και υπάρχει ελάχιστη απόσταση του υλικού με την επιφάνεια του ματιού.

Είναι πολύ ακριβοί

Τίποτα πιο αναληθές από αυτό. Ανάλογα με την οφθαλμική παθολογική σας κατάσταση, μπορείτε να συμβουλευτείτε έναν ειδικό που θα σας προτείνει τις κατάλληλες ιατρικές παραμέτρους (μυωπία, υπερμετρωπία κ.α.). Μετά μπορείτε από μόνοι σας να κάνετε αναζήτηση στις τιμές των φακών που σας ταιριάζουν καλύτερα και θα εκπλαγείτε μόλις διαπιστώσετε ότι είναι φθηνότερο σε βάθος χρόνου, από το να φοράτε γυαλιά. Παράλληλα, η άνεση και η ελευθερία που νιώθετε με τη χρήση φακών είναι ανεκτίμητη.
Δεν υπάρχει όριο ηλικίας μέχρι ο γιατρός σας να προτείνει την διακοπή χρήσης φακών επαφής. Είναι μια διαδικασία αλλαγής και ανανέωσης για τις πρώτες μέρες, μέχρι να τους συνηθίσετε.
Αυτοί είναι οι καλύτεροι φακοί επαφής στην Ευρώπη. Μετά πλέον δεν θα αισθάνεστε καν πως τους φοράτε. Ο οφθαλμίατρος ή ο οπτικός σας, μπορεί να σας συστήσει το ιδανικότερο ζευγάρι φακών για εσάς.
To άρθρο επιμελήθηκε η ομάδα του www.lentiamo.gr
localStorage.clear();


Πηγή