Τρίτη, Οκτωβρίου 3

Οι χρεωκοπημένοι Έλληνες πληρώνουν τους Γερμανούς

Οι χρεωκοπημένοι Έλληνες πληρώνουν τους Γερμανούς


Το μεγάλο παιγνίδι της Γερμανίας με τα ελληνικά ομόλογα και τα κρατικά δάνεια

Τα κέρδη της Γερμανίας από τους τόκους δανείων που χορηγήθηκαν στην Ελλάδα αλλά και από αγορές ελληνικών ομολόγων ανέρχονται μέχρι στιγμής στα 1,34 δις ευρώ.Αυτά προέρχονται απο δάνειο ύψους 22,3 δισ. ευρώ που χορήγησε το 2010 στην Ελλάδα η γερμανική κρατική επενδυτική τράπεζα KfW, από τα οποία η Ελλάδα έλαβε τελικά 15,2 δισ.

ευρώ. Αυτό το δάνειο απέφερε από το 2010 κέρδος από τους τόκους ύψους 393 εκατομ. ευρώ και μάλιστα καθαρά .

Επίσης κέρδη εισρέουν και από άλλη πηγή. Το 2010 η ΕΚΤ είχε εκπονήσει ένα πρόγραμμα -που ολοκληρώθηκε το 2012- για την αγορά κρατικών ομολόγων (SMP) με στόχο να στηριχθούν χώρες που πλήττονταν από την κρίση, όπως η Ελλάδα. Αυτά τα ομόλογα αποφέρουν κάθε χρόνο κέρδη, τα οποία η ΕΚΤ διανέμει στις κεντρικές τράπεζες των χωρών της ευρωζώνης. (…) Από το 2015 το γερμανικό μερίδιο κέρδους από το SMP ανέρχεται αθροιστικά σε 952 εκατομ. ευρώ. 

Τον Νοέμβριο του 2012 τα κράτη της ευρωζώνης αποφάσισαν να καταβάλλουν από το 2013 στην Ελλάδα υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις τα κέρδη από την αγορά ελληνικών ομολόγων. Το 2015 όμως το δεύτερο πρόγραμμα για την Ελλάδα εξέπνευσε σε ατμόσφαιρα αντιπαράθεσης. Έτσι τα κέρδη από το SMP του 2014 παρέμειναν δεσμευμένα σε έναν ειδικό λογαριασμό. Τα κέρδη των επόμενων ετών δεν εμβάσθηκαν καν, γι' αυτό και δεν έγινε ποτέ η προβλεπόμενη στον γερμανικό προϋπολογισμό του 2015 πληρωμή. Εφόσον το τρέχον πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων έχει εφαρμοστεί πλήρως το 2018, 

 Μέχρι στιγμής προβλέπονται στο φετινό γερμανικό προϋπολογισμό 243 εκατομμύρια για την τρέχουσα χρονιά και περίπου 417 εκατομμύρια ευρώ για την επόμενη, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών. Και τα δυο ποσά όμως είναι προς το παρόν μπλοκαρισμένα. Σύμφωνα με το υπ. Οικονομικών, τα ποσά αναφέρονται προληπτικά στον προϋπολογισμό. 

Η εκταμίευσή τους προϋποθέτει τη λήψη περαιτέρω αποφάσεων στο τέλος του τρέχοντος προγράμματος του ESM. Έτσι σήμερα, το ποσό είναι "κλειδωμένο" στον προϋπολογισμό και απαιτείται πράσινο φως του γερμανικού κοινοβουλίου για να εκταμιευθεί. Προϋπόθεση για την εκταμίευση είναι η επιτυχής ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος προσαρμογής, καθώς και η ανάγκη για περαιτέρω οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα».


premium.paratiritis.gr