Τρίτη, Οκτωβρίου 17

Ας μην υποτιμούν τους ομογενείς μας, ζητώντας τους να επενδύσουν σε μια χωρα που φορολογείται και ο…αέρας




Αναδημοσίευση από: liberal.gr
Του Γιάννη Κ. Τρουπή
Μπορούν να ζουν εκτός Ελλάδας αλλά γνωρίζουν και με το παραπάνω τι ακριβώς συμβαίνει εντός συνόρων. Ο λόγος για τους ομογενείς μας, τους Ελληνες δεύτερης ή τρίτης γενιάς, που διαπρέπουν στις ΗΠΑ και μας κάνουν υπερήφανους με τη ξεχωριστή διαδρομή τους σε πολλούς τομείς της αμερικανικής ζωής.
Τα τελευταία 24ωρα παρακολουθούμε όλοι στα πλάνα των τηλεοπτικών μας δεκτών τον πρωθυπουργό να απευθύνει με κάθε ευκαιρία πρόσκληση στην ελληνοαμερικανική κοινότητα, προκειμένου εκείνη να επενδύσει για να βγει η Ελλάδα από την κρίση.
Σε δεξίωση μάλιστα που πραγματοποιήθηκε στο Σικάγο ο πρωθυπουργός τους διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα «επέστρεψε» και τους κάλεσε να βοηθήσουν: «Ειδικά σήμερα που η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση, που η Ελλάδα επέστρεψε, χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας, και πιστεύω ότι αυτή η δύναμη της ομογένειας, και στην οικονομία και στην πολιτική, θα είναι κινητήριος δύναμη και στη δική μας προσπάθεια να ξανακάνουμε την Ελλάδα δυνατή» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Το ερώτημα λοιπόν που τίθεται αβίαστα είναι: Σε ποια Ελλάδα καλούμε τους ομογενείς μας να επενδύσουν; Στην Ελλάδα της υπερφορολόγησης είναι η ειλικρινής απάντηση.
Στην Ελλάδα που από την 1/1/2015 ο συντελεστής φορολόγησης των κερδών των επιχειρήσεων έχει αυξηθεί από το από 26% στο 29%.
Στην Ελλάδα που από την 1/1/2015 η προκαταβολή φόρου αυξήθηκε στις επιχειρήσεις στο 100% από 80%.
Το όλο περιβάλλον βαραίνει περισσότερο αν συνυπολογίσει κάποιος μαζί με τα παραπάνω, τον ΕΝΦΙΑ, τις υψηλές ασφαλιστικές εισφορές και την αστάθεια της φορολογικής πολιτικής. Η όλη φορολογική επιβάρυνση για μια μέση επιχείρηση μπορεί να αγγίξει ακόμα και το 65%.
Με άλλα λόγια δηλαδή από τα 100 ευρώ κέρδος, τα 65ευρώ πάνε στο κράτος. Πρόκειται για μία δίκαιη μοιρασιά;
Είναι αντιληπτό ότι ακόμα και οι άνθρωποι που λατρεύουν την Ελλάδα, όπως οι ομογενείς μας, δύσκολα θα πειστούν να φέρουν τις επιχειρήσεις τους στην πατρίδα, μια και άλλο η αγάπη και η προσμονή για την πατρίδα και άλλο οι business.
Η σκληρή αλήθεια είναι ότι όποιος φέρει μία επιχείρηση στη χώρα μας σήμερα, θα πρέπει να έχει αποφασίσει ότι θα έχει για συνεταίρο..το κράτος!
Είναι λοιπόν τουλάχιστον υποτιμητικό για αυτούς τους ανθρώπους να τους καλείς να βοηθήσουν την πατρίδα τους, που τόσο νοσταλγούν, όταν το φορολογικό περιβάλλον δεν τους ευνοεί.
Να τους ζητάς να στηρίξουν την Ελλάδα που τους λείπει, όταν η υπερφολόγηση για τους «εντός των τειχών» Ελληνες εξελίσσεται σε σε καθημερινό πλέον βάσανο, όπως αποτυπώνεται και στα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού της περιόδου Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου.
Ας μην ξεχνάμε ότι οι ομογενείς μας έχουν συγγενείς στην Ελλάδα που τους ενημερώνουν για όλους και για όλα , ενώ υπάρχει και το διαδίκτυο που «μαρτυράει» τα πάντα μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.
Την ίδια ώρα πάντως η ΝΔ δείχνει να ακολουθεί μία τελείως διαφορετική πορεία, αναφορικά με τα θέματα της φορολόγησης αλλά και της συνολικής τακτικής για την προσέλκυση επενδύσεων. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιμένει στην ανάγκη άμεσης μείωσης της φορολογίας ως όχημα προσέλκυσης των επενδύσεων. Μόνο τυχαία δεν ήταν άλλωστε η πρόσφατη αναφορά του από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
«Το μήνυμα είναι σαφές: Ελάτε να επενδύσετε στην Ελλάδα. Εμείς εγγυόμαστε φορολογική σταθερότητα, αδειοδοτική απλοποίηση και ασφάλεια δικαίου». Στην ίδια ομιλία ο κ. Μητσοτάκης είχε δεσμευθεί για δραστική απλοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας και είχε εγγυηθεί ότι ο φορολογικός νόμος δεν θα αλλάξει για τουλάχιστον μια 5ετία». Εξαγγελίες, οι οποίες όπως ο ίδιος σημείωσε, θα αποτελέσουν τη βάση για ένα από τα τρία πρώτα νομοσχέδια που θα καταθέσει η κυβέρνηση της ΝΔ.
Την ερχόμενη Πέμπτη ο πρόεδρος της ΝΔ θα παρουσιάσει στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean Claude Juncker το δικό του εθνικό εναλλακτικό σχέδιο για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Κεντρικός άξονας θα είναι η σημασία που αποδίδεται στην ανάληψη της ιδιοκτησίας ενός τολμηρού πακέτου μεταρρυθμίσεων, όπου θα δεσπόζει η μείωση της φορολογίας μέσα από το συμμάζεμα του κράτους. Ο κ.Μητσοτάκης θα επιμείνει στην ανάγκη δημοσιονομικού χώρου για την Ελλάδα, τασσόμενος υπέρ της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων και θα αναπτύξει στον συνομιλητή του την πρόταση του για την ρήτρα μεταρρυθμίσεων. Τη σύνδεση δηλαδή της μείωσης των πλεονασμάτων με την επίτευξη συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων.
Πηγή

 https://realpolitics.gr/archives/103424