Δευτέρα, Οκτωβρίου 9

Κριστιν Λαγκαρντ:Η Κοκο Σανελ του ΔΝΤ


kristin-lagkarnti-koko-sanel-tou-dnt


«Οταν γυρίζω στο σπίτι μου στην Ουάσινγκτον, οι σωματοφύλακες, που είναι Αφρικανοί στην πλειοψηφία τους, με υποδέχονται φωνάζοντας "Καλημέρα, μαμά!". Τότε καταλαβαίνω ότι κατόρθωσα να εξανθρωπίσω το ΔΝΤ», έχει δηλώσει η Κριστίν Λαγκάρντ στο περιοδικό Vanity Fair. Η «μαμά» αυτή με την ψιλόλιγνη σιλουέτα, τα λευκά μαλλιά, το ηλιοκαμένο δέρμα και τα λογότυπα στην ντουλάπα της δεν είναι μόνο μια σικ ευρωπαία πολιτικός που έκανε μαθήματα επικοινωνίας
στους αμερικανούς τεχνοκράτες του ΔΝΤ. Πέρα και πάνω απ’ όλα είναι μια άκρως φιλόδοξη «σιδηρά» κυρία, η πρώτη γυναίκα η οποία διευθύνει τον οργανισμό με πυγμή από το 2011 που αντικατέστησε τον, τραυματισμένο από τα σκάνδαλα, Ντομινίκ Στρος Καν. Κι ας έχει και η ίδια ένα σκάνδαλο στις αποσκευές της όπως τη γνωστή «υπόθεση Ταπί»…

 





Η αμοιβή των 467.940 δολαρίων το χρόνο (αφορολόγητα…)

Κάθε πρωί μια Mercedes την αφήνει στα πόδια του πύργου του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον.  Ένα βήμα πριν τα 60 της χρόνια, η Κριστίν Μαντλέν Οντέτ Λαγκάρντ (Christine Madeleine Odette Lagarde), αποτελεί ένα από τα «Πρόσωπα με τη Μεγαλύτερη Επιρροή Παγκοσμίως» (ΤΙΜΕ, 2012) που αμείβεται με 467.940 δολάρια το χρόνο (αφορολόγητα) και έχει κάθε δικαίωμα να… κλείνει το μάτι στην καρέκλα της γαλλικής Προεδρίας της Δημοκρατίας. Στο τελευταίο συνέδριο του Women’s Forum, μετά τη συνέντευξη τύπου πολλές γυναίκες σηκώθηκαν από τη θέση τους και της είπαν: «Κυρία, είμαστε μια ομάδα γυναικών που θα θέλαμε να σας δούμε επόμενη Πρόεδρο της Δημοκρατίας». Η Κριστίν Λαγκάρντ χαμογέλασε, έβαλε το χέρι στη θέση της καρδιάς και υποκλίθηκε ελαφρά για να ευχαριστήσει, χωρίς να κάνει καμία δήλωση. Δεν είναι μόνο το ότι το συμβόλαιο που έχει με το ΔΝΤ τη δεσμεύει μέχρι το 2016 να μην κάνει πολιτικές δηλώσεις. Είναι και το ότι η Κριστίν Λαγκάρντ έδρασε πάντα με το κατάλληλο timimg στη ζωή της.





Πρωταθλήτρια συγχρονισμένης κολύμβησης στα 15: Σφίξε τα δόντια και χαμογέλα


Αν ανατρέξει κανείς στα παιδικά της χρόνια μάλλον θα καταλάβει γιατί. Η, Κριστίν Λαλουέτ, γεννημένη την 1η Ιανουαρίου 1956 στο αστικό ένατο διαμέρισμα του Παρισιού από τον Ρόμπερτ και τη Νικόλ Λαλουέτ, γονείς καθηγητές πανεπιστημίου στις κλασικές σπουδές, ασχολήθηκε με το ομαδικό άθλημα συγχρονισμένης κολύμβησης (που το έκανε διάσημο η Esther Williams στη δεκαετία του ’40) τις ώρες που οι συμμαθητές της έκαναν καταλήψεις τον Μάιο του ’68. Η προσήλωση και το πείσμα της έκαναν θαύματα: κατάφερε να μπει στην εθνική ομάδα της Γαλλίας και σε ηλικία μόλις 15 ετών να κερδίσει το χάλκινο μετάλλιο στο εθνικό πρωτάθλημα. «Σφίξε τα δόντια και χαμογέλα. Αυτό έμαθα στην κολύμβηση», έχει πει. Η πειθαρχία ήταν από τότε ο μεγάλος πρωταγωνιστής της ζωής της. Στα 17 της χρόνια πήρε ένα σκληρό μάθημα ζωής χάνοντας τον πατέρα της. Η μητέρα της μεγάλωσε μόνη εκείνη και τα αδέρφια της, τον Λουκ, τον Ρεμί και τον Ολιβιέ, ο οποίος είναι σήμερα βαρύτονος τραγουδιστής της όπερας.
Το 1974 απέκτησε πτυχίο στα Νομικά και συνέχισε τις σπουδές της με υποτροφία στις ΗΠΑ. Το 1981, ξεκίνησε να εργάζεται ως δικηγόρος στο Παρίσι και γρήγορα έγινε μέλος του δικηγορικού γαλλικού γραφείου Baker & McKenzie, το οποίο αποτελεί ένα από τα κορυφαία δικηγορικά γραφεία παγκοσμίως. Στην 25ετή της καριέρα ως δικηγόρος έφτασε το 1999 στην προεδρία της εταιρείας παραμένοντας στη θέση αυτή μέχρι το 2004. Το 1982 παντρεύτηκε τον Γουίλφριντ Λαγκάρντ αποκτώντας μαζί του δυο παιδιά, τον 29χρονο Πιερ Ενρί και τον 27χρονο Τόμας. Ο γάμος τους κράτησε 10 χρόνια.





Η πολιτική θητεία και τα… γυαλιά που ξέχασε όταν έμαθε ότι θα γίνει υπουργός

Το 2004, ο πρόεδρος Ζακ Σιράκ της απένειμε το μετάλλιο του Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής, ενώ τον Απρίλιο του 2005, η Λαγκάρντ μπήκε στο εποπτικό συμβούλιο της πολυεθνικής ολλανδικής εταιρείας ING Group λίγο πριν αναλάβει τα υπουργικά της καθήκοντα τον Ιούνιο του 2005 στο Υπουργείο Εξωτερικού Εμπορίου, στην κυβέρνηση του Ντομινίκ ντε Βιλπέν. ΄Όταν ο τελευταίος της τηλεφώνησε για να αναλάβει υπουργικά καθήκοντα έφυγε τόσο γρήγορα που ξέχασε τα γυαλιά της.
Με μια θητεία επίσης στο Υπουργείο Γεωργίας και Αλιείας, η Κριστίν Λαγκάρντ έγινε στις 19 Ιουνίου του 2007 η πρώτη γυναίκα στη Γαλλία αλλά και ανάμεσα στα κράτη των G8 που ανέλαβε καθήκοντα Υπουργού Οικονομικών, καθώς διορίστηκε στο Υπουργείο Οικονομίας, Βιομηχανίας και Απασχόλησης. Στο έργο της συμπεριλαμβάνονται δύο νομοσχέδια, ένα για τον εκσυγχρονισμό της γαλλικής οικονομίας, και ένα για τη συγχώνευση των ANPE και UNEDIC. Από τον Ιούλιο μέχρι το Δεκέμβριο του 2008 υπήρξε πρόεδρος του Ecofin.





Το σκάνδαλο Ταπί: Μια υπόθεση που την «κυνηγάει» ακόμα...

Ως υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας η Κριστίν Λαγκάρντ κατηγορήθηκε για κατάχρηση εξουσίας στην πολύκροτη «υπόθεση Ταπί» το 2007. Ο αμφιλεγόμενος επιχειρηματίας Μπερνάρ Ταπί είχε απαιτήσεις από την τράπεζα Credit Lyonnais για πρόσθετες οφειλές από την πώληση της εταιρείας Adidas, αλλά στο μεταξύ η τράπεζα είχε ρευστοποιηθεί και τις υποχρεώσεις της είχε αναλάβει κρατικός  μηχανισμός. Η Λαγκάρντ όρισε ένα δικαστικό συμβούλιο να διαιτητεύσει την υπόθεση και ο στενός φίλος του Σαρκοζί, ο Μπερνάρ Ταπί, έλαβε από το κράτος μετά την «πρωτοβουλία» της  Λαγκάρντ αποζημίωση ύψους 285 εκατομμυρίων ευρώ. Συν 115 ευρώ από τους τόκους, σύνολο 400 εκ. ευρώ! Παρά το οικονομικό σκάνδαλο η γαλλική δικαιοσύνη δεν ερεύνησε ποτέ σοβαρά την υπόθεση και το σύστημα που προώθησε την Κριστίν Μαντλέν Οντέτ Λαλουέτ/Λαγκάρντ σε όλη της ζωή, την επέλεξε ως διάδοχο του Ντομινίκ  Στρος Καν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.





Εργασιομανής και επικοινωνιακή

Οσοι τη γνωρίζουν αναφέρουν ότι δεν μελετάει απλά τα ντοσιέ στο ΔΝΤ, αλλά «τα τρώει κυριολεκτικά». Εργάζεται ατελείωτες ώρες σε αριθμούς και προβλέψεις. «Δεν θέλω να με απολύσουν», δηλώνει η ίδια χαριτολογώντας. «Τον πρώτο καιρό που πήγα στο ΔΝΤ αντιλήφθηκα ότι τα στελέχη εκεί ήταν πολύ προχωρημένα, μιλούσαν με κωδικούς και αρχικά... το PSI, το PRGF, τα SBA και τα EFF. Τους είπα "έι! Οου! Σιγά λίγο! Δεν καταλαβαίνω τίποτα τι λέτε". Κι αν δεν καταλαβαίνω εγώ, πώς να καταλάβουν τα κράτη, οι ΜΚΟ, τα συνδικάτα, οι οργανώσεις, οι νέοι και όσοι πρέπει να συμμετάσχουν στα προγράμματα;». Εκανε μαθήματα επικοινωνίας στους τεχνοκράτες του ΔΝΤ και δηλώνει ότι έγιναν πιο σαφείς…





Chanel και Hermes: Το στυλ της εξουσίας

Η σιδηρά κυρία του ΔΝΤ δεν παρακολουθεί μόνο στενά τις εξελίξεις στα 188 χώρες-μέλη του ΔΝΤ αλλά και τις επιδείξεις των αγαπημένων της σχεδιαστών στη γαλλική εβδομάδα μόδας. Η Κριστίν Λαγκάρντ που μένει στην αριστοκρατική συνοικία Τζορτζτάουν στη Ουάσιγκτον φωτογραφήθηκε, μάλιστα, για την Αμερικάνικη Voque τον Σεπτέμβριο του 2011. «Έχω τρία βασικά μέρη στα οποία αγοράζω τα ρούχα μου», θα πει η ίδια στην παγκόσμια «Βίβλο της Μόδας». «Για τα πιο ακριβά, πηγαίνω στην μπουτίκ του Chanel. Μετά πηγαίνω στα Ventilo. Είναι μία γαλλική μάρκα με υπέροχα κομμάτια. Για ρούχα για τη δουλειά και γενικά ευκολοφόρετα και άνετα κοστούμια πηγαίνω στα Austin Reed». Η τσάντα είναι πάντα Birkin ή Kelly της Hermès (μαύρη, καφέ ή πετρόλ), τα παπούτσια kitten heels, sneakers η μπότες πάνω από το γόνατο, το σακάκι Chanel και το φόρεμα θα έχει πάντα τρουκς ή κάποια άλλη ροκ λεπτομέρεια. Τα cigarette pants και οι παντελόνες είναι φυσικά αναπόσπαστα κομμάτια του ντυσίματός της. Η κυρία Λαγκάρντ είναι κομψή αλλά το ντύσιμό της αντλεί από τη «δύναμη» της πολυτέλειας – σε αντίθεση με την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη και την Ελλάδα, ζητήματα που αντιμετωπίζει από τις πρώτες μέρες της θητείας της. Η «Κοκό Σανέλ της Οικονομίας», όπως την αποκαλούν λόγω της αδυναμία της στον ιστορικό γαλλικό οίκο είναι μια γυναίκα με πανάκριβα γούστα που δε διστάζει να ξοδέψει χιλιάδες ευρώ για να αποκτήσει αυτό που θέλει. Είναι χορτοφάγος, απεχθάνεται το αλκοόλ, αγαπά τα σπορ και την υγιεινή ζωή και έχει πάθος με την κηπουρική και τη μαγειρική. Πηγαίνει καθημερινά στο γυμναστήριο, κολυμπάει όσο συχνά μπορεί, και κάνει 20 – 30 χιλιόμετρα με το ποδήλατο.



Καριέρα και οικογένεια δεν πάνε μαζί…

«Δεν μπορείτε να τα έχετε όλα την ίδια στιγμή… Πρέπει να αποδεχτείτε ότι θα υπάρξουν αποτυχίες», έχει πει σε συνέντευξή της στο αμερικανικό δίκτυο NBC απευθυνόμενη σε γυναίκες που θέλουν να συνδυάσουν καριέρα και οικογένεια. Μάλλον μιλούσε έχοντας κατά νου τον εαυτό της. Στο ενεργητικό της έχει δυο αποτυχημένους γάμους και ισάρισθμα διαζύγια. Με τον Γουίλφριντ Λαγκάρντ (για τον οποίο δεν αναφέρεται σχεδόν τίποτα στις βιογραφίες που εγκρίνει) και με τον Βρετανό επιχειρηματία  Ίχραν Γκίλμουρ (για τον οποίο επίσης έχουν ακουστεί ελάχιστα). Σήμερα ξαναζεί τον έρωτά της με τον κορσικανικής καταγωγής Χαβιέ Τζιοκαντί από τη Μασσαλία με τον οποίο είχε σχέση ως φοιτητές προ 30τίας. Ο έρωτάς του άνθισε και πάλι από το 2006 και όποτε βρίσκουν χρόνο λατρεύουν να πηγαίνουν για scuba diving στη Μεσόγειο. Η Κριστίν Λαγκάρντ αγαπά ιδιαίτερα και τα θαλάσσια σπορ.

 





Η Κριστίν Λαγκαρντ, το διχτυωτό καλσόν, το μαστίγιο και ο τραπεζίτης

Η γυναίκα που στις αρχές του 2010 έστειλε ως «δώρο» στην Ελλάδα την περιβόητη λίστα Λαγκάρντ με τα ονόματα ελλήνων μεγαλοκαταθετών στην HSBC Ελβετίας – χωρίς μάλλον να προβλέψει τις συνέπειες – είναι πιστή στο αγγλοσαξονικό οικονομικό μοντέλο, δεξιά μέχρι το κόκαλο, λατρεύει τις ΗΠΑ σαν στο σπίτι της και έχει άνεση με τους κεφαλαιοκράτες και τους διεθνείς τραπεζίτες. Και οι εχθροί της δεν μπορούν να μην ομολογήσουν ότι εκτός από μυαλό – ξυράφι έχει και χιούμορ: στο γραφείο της ένα σκίτσο τη δείχνει σαν dominatrix με διχτυωτό καλσόν να μαστιγώνει έναν τραπεζίτη.





 thetoc.gr