Τετάρτη, Οκτωβρίου 11

Ποια τρόφιμα βοηθάνε στη μείωση της φλεγμονής;

Photo source: www.bigstockphoto.co

Τι είναι η φλεγμονή;

Φλεγμονή είναι η κατάσταση εκείνη κατά την οποία ο οργανισμός ενεργοποιεί συστηματικούς και τοπικούς μηχανισμούς ως αντίδραση ύστερα από επίδραση σε εκείνον βλαπτικών παραγόντων. Οι φλεγμονώδεις παθήσεις του οργανισμού διακρίνονται σε φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου, όπως η ελκώδης κολίτιδα και η νόσος Crohn, φλεγμονώδεις ρευματικές παθήσεις, όπως αυτοάνοσες
ρευματικές παθήσεις π.χ. ρευματοειδής αρθρίτιδα και συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, ψωριασική αρθρίτιδα, κρυσταλλογενείς αρθρίτιδες, ουρική αρθρίτιδα, ψευδοουρική αρθρίτιδα, φλεγμονές του δέρματος, όπως ψωρίαση, φλεγμονές του θυρεοειδούς αδένα (θυρεοειδίτιδες) κ.ά.

Πώς η διατροφή επηρεάζει τη φλεγμονή;

Τα συστατικά των τροφών που φαίνεται να μειώνουν τη φλεγμονή στον οργανισμό είναι τα αντιοξειδωτικά, τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, τα φλαβονοειδή, τα ομέγα-3 λιπαρά οξέα και οι φυτικές ίνες. Οι τροφές που περιέχουν αυτά τα συστατικά είναι τα φρούτα, τα λαχανικά, τα λιπαρά ψάρια, ο λιναρόσπορος, το ελαιόλαδο, οι ξηροί καρποί, το αβοκάντο, το κόκκινο κρασί, η μαύρη σοκολάτα.

Ποια τρόφιμα βοηθάνε στη μείωση της φλεγμονής;

Ερώτηση 1 από 5
Πότε αυξάνει περισσότερο η έκκριση φλεγμονωδών παραγόντων, όπως η ιντερλευκίνη 6 στον οργανισμό;


www.mednutrition.gr