Σάββατο, Οκτωβρίου 21

Ώρα μηδέν για Ισπανία και Καταλονία

Ώρα μηδέν για Ισπανία και Καταλονία
«Η Καταλονία υπό κηδεμονία». Με αυτή τη φράση τιτλοφορεί η σημερινή «Le monde», καταγράφοντας έτσι το κλίμα που επικρατεί στη Μαδρίτη εν αναμονή της αναλυτικής ανακοίνωσης εκ μέρους του ισπανού πρωθυπουργού για το τι ακριβώς θα συμβεί τις επόμενες ώρες και ημέρες στην περιφέρεια αυτή του ισπανικού κράτους.


Σήμερα αναμένονται οι κρίσιμες δηλώσεις της κεντρικής εξουσίας ενώ έχει διαφανεί ήδη το πώς θα κινηθεί ο πρωθυπουργός Ραχόι.



Πρόωρες εκλογές. Αυτός είναι ο τίτλος πίσω από τον οποίο κρύβεται η στρατηγική που θα ακολουθήσει η Μαδρίτη. Όμως πρόωρες εκλογές μόνο για την Καταλονία έτσι ώστε να διαμορφωθούν νέες πολιτικές συνθήκες. Όμως ταυτόχρονα και για ένα άγνωστο χρονικό διάστημα αίρεται κατά το Σύνταγμα η αυτονομία της Καταλονίας. Όλα τα παραπάνω ακούγονται ως νομικές και πολιτικές λεπτομέρειες αλλά κανείς δεν λογαριάζει τον ξενοδόχο.



Και ξενοδόχος είναι η κοινωνία της Καταλονίας και τα δύο εκατομμύρια καταγεγραμμένοι πολίτες που επιθυμούν ξεκάθαρα την απόσχιση της περιφέρειας από την Ισπανία. Οι αναλυτές προειδοποιούν «σαχλαμάρες τα περί πρόωρων εκλογών», διότι υπό τις παρούσες συνθήκες ο πρωθυπουργός Ραχόι διακινδυνεύει το μέγιστο που είναι να συσπειρωθούν ακόμη περισσότερο οι οπαδοί της ανεξαρτησίας και να αυξηθεί ακόμη περισσότερο το ποσοστό τους.



Οι υποστηρικτές της παραμονής της Καταλονίας στην Ισπανία σκέφτονται διαφορετικά. Εάν προκηρυχτούν εκλογές, οι εργαζόμενοι στην Καταλονία , στα εργοστάσια στης SEAT και στις φαρμακοβιομηχανίες, οι εργαζόμενοι στην τουριστική βιομηχανία που έχει ήδη υποστεί σοβαρό πλήγμα, οι τραπεζικοί υπάλληλοι που βλέπουν τις μεγάλες τράπεζες να εγκαταλείπουν τη Βαρκελώνη και γενικά οι πολίτες που αντιλαμβάνονται πως η οικονομική δομή της Καταλονίας θα υποστεί σοβαρά πλήγματα, αναμένεται να αντιδράσουν και να συσπειρωθούν. Είναι μια υπόθεση εργασίας που πρέπει να αποδειχθεί στην πράξη. Με λίγα λόγια… κοντός ψαλμός αλληλούια.

Τι λέει ο βασιλιάς 

Ο βασιλιάς της Ισπανίας Φίλιππος αποδοκίμασε χθες Παρασκευή «μια απαράδεκτη προσπάθεια απόσχισης» αναφερόμενος στην Καταλονία, χαρακτηρίζοντας την επαρχία «ένα ουσιαστικό τμήμα της Ισπανίας του 21ου αιώνα».



«Δεν θέλουμε να εγκαταλείψουμε όσα χτίσαμε μαζί», δήλωσε σε μια συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία του, τονίζοντας την πρόοδο που έχει επιτύχει η Ισπανία αφού κατάφερε να ξεπεράσει «τα λάθη του παρελθόντος», παραπέμποντας εμμέσως στη δικτατορία του Φράνκο.zougla.gr