ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΙΑΤΑΣΣΟΥΜΕ ΧΟΥΝΤΑ ΡΑΧΟΙ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ: Γράφει τους πολίτες στα παλιά του παπούτσια και προκηρύσσει εκλογές στην Καταλονία

76ABB5A18C0CEF9A3D598380FDDCE815
Στη διάλυση του καταλανικού κοινοβουλίου και την προκήρυξη εκλογών στην ισπανική επαρχία της Καταλονίας εντός έξι μηνών θα προβεί ο ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, όπως διαμήνυσε κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.


Ο ισπανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν ήθελε να χρησιμοποιήσει τη συνταγματική της εξουσία για να αναλάβει η Μαδρίτη απευθείας τη διοίκηση της Καταλονίας και ότι επιθυμεί να διεξαχθούν εκλογές στην ισπανική επαρχία.
«Δεν αναστέλλουμε το καθεστώς της αυτονομίας της Καταλονίας, αλλά των ανθρώπων που την εκμεταλλεύτηκαν» τόνισε.
Αναφορικά με τα τελευταία στοιχεία που αφορούν την οικονομία της Καταλονίας, ο Ραχόι ανέφερε πως είναι «ανησυχητικά» και ότι το ΑΕΠ της επαρχίας θα μειωθεί κατά 30%, εάν αποσχιστεί από την Ισπανία.
Ο ισπανός πρωθυπουργός είχε προειδοποιήσει ότι αυτό θα ήταν το επόμενο βήμα της κυβέρνησης, σε περίπτωση που η Καταλονία επέμενε στην απόσχιση.
Ο Ραχόι είπε ότι η κυβέρνησή του έλαβε αυτή την άνευ προηγουμένου απόφαση για την αποκατάσταση της τάξης, για να διασφαλίσει την ουδετερότητα των περιφερειακών θεσμών και να εξασφαλίσει τη λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών και την οικονομική δραστηριότητα, αλλά και για να προφυλάξει τα πολιτικά δικαιώματα όλων των πολιτών.
Τώρα, αναμένεται η έγκριση από την Άνω Βουλή της Ισπανίας, τη Γερουσία, όπου είναι προγραμματισμένη ψηφοφορία για τις 27 Οκτωβρίου.