Σάββατο, Οκτωβρίου 28

Αντιμετωπίζοντας το άγχος και τη νευρική εξάντληση με φυσικό τρόπο

Αντιμετωπίζοντας το άγχος και τη νευρική εξάντληση με φυσικό τρόπο

Η ψυχική διάθεση και η συναισθηματική και πνευματική υγεία συνολικά επηρεάζονται από την ισορροπία της χημείας του εγκεφάλου και την αποτελεσματικότητα της λειτουργίας των διεργασιών του. Εάν η ισορροπία των χημικών αγγελιοφόρων (νευροδιαβιβαστών) του εγκεφάλου απορυθμιστεί, τότε πολλά προβλήματα μπορεί να εμφανιστούν, όπως κατάθλιψη, άγχος, αϋπνία, έλλειψη εγρήγορσης, ασθενική μνήμη.
Η δημιουργία ελεύθερων ριζών και το οξειδωτικό στρες του οργανισμού, σε συνδυασμό με το άγχος της καθημερινότητας δημιουργούν πολλές λειτουργικές διαταραχές, αλλά και εκφυλιστικές αλλοιώσεις στο κεντρικό και περιφερικό σύστημα.

Η λήψη αντιοξειδωτικών και απαραίτητων ιχνοστοιχείων και βιταμινών προστατεύει αποτελεσματικά τα εγκεφαλικά κύτταρα από φθορά και καταστροφή. Σε νεαρά άτομα η αντίστοιχη αντιοξειδωτική προστασία μπορεί να γίνει γρήγορα μέσα σε λίγες μόνο μέρες. Όπως έδειξαν τα πειράματα στο Πανεπιστήμιο Tufts, τα ηλικιωμένα άτομα (ηλικίας άνω των 60 ετών) χρειάστηκαν δέκα ως έντεκα μέρες για να επιτύχουν τα ίδια επίπεδα αντιοξειδωτικής προστασίας.
Δραστικές ουσίες για την υγεία του νευρικού συστήματος:
  • Inositol: Η Ινοσιτόλη είναι σημαντική ουσία για την ομαλή λειτουργία του νευρικού και του μυϊκού συστήματος. Βοηθά στην πρόληψη της σκλήρυνσης των αρτηριών και είναι σημαντική για το σχηματισμό της λεκιθίνης και τον μεταβολισμό των λιπών και της χοληστερόλης. Χρήσιμη σε περιπτώσεις διαβητικής νευροπάθειας, κλινικής κατάθλιψης και αγχωδών καταστάσεων.
  • Παντοθενικό οξύ (Βιτ. Β5) & Νιασίνη: Γνωστές ως αντιστρές βιταμίνες παίζουν ρόλο στην παραγωγή ορμονών των επινεφριδίων και στο σχηματισμό αντισωμάτων. Βοηθούν στην αξιοποίηση των βιταμινών και στη μετατροπή των λιπών, των υδατανθράκων και των πρωτεϊνών σε ενέργεια.
  • L-Cholin: Ουσία απαραίτητη για τη νευροδιαβίβαση και ρύθμιση της χοληδόχου κύστεως και της λειτουργίας του ήπατος. Βοηθά στην παραγωγή ορμονών. Χωρίς την ουσία Χολίνη οι εγκεφαλικές λειτουργίες και η μνήμη αδυνατίζουν. Είναι εξαιρετικά χρήσιμη σε περιπτώσεις ασθενειών του νευρικού συστήματος.
  • Φολικό οξύ: Λειτουργεί μαζί με τις βιταμίνες Β12 & C στην αξιοποίηση των πρωτεϊνών και είναι απαραίτητο για το σχηματισμό του αίματος. Βοηθά στη μείωση της βλαπτικής ομοκυστεϊνης και βοηθά στην κατάθλιψη.
  • Βιοτίνη: Βοηθά στην ανάπτυξη των κυττάρων, στην παραγωγή λιπαρών οξέων, στον μεταβολισμό των υδατανθράκων, των λιπών και των πρωτεϊνών. Βοηθά στην αξιοποίηση του συμπλέγματος των Βιταμινών Β.
  • Βιταμίνες Β1, Β2, Β6, Β12: Μεταξύ των πολλών άλλων δράσεων είναι απαραίτητες για το νευρικό σύστημα, την ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου και την σύνθεση DNA, RNA και τον σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων.
  • P-AminobenzosaurePABA (Παρα-Αμινοβενζοϊκό οξύ): Είναι από τα βασικότερα συστατικά του Φολικού οξέως και βοηθά στην αξιοποίηση του Παντοθενικού οξέως. Η έλλειψη ΡΑΒΑ συνδέεται με παθολογικές καταστάσεις του δέρματος (π.χ. Λεύκη, αλλά και ευερεθιστότητα ή και κατάθλιψη).
Επίσης, ιχνοστοιχεία όπως το Μαγγάνιο, ο Ψευδάργυρος, το Χρώμιο και βιταμίνες όπως η βιταμίνη Ε και η βιταμίνη C, αποτελούν δομικά και λειτουργικά απαραίτητα στοιχεία του νευρικού συστήματος και ενισχύουν θετικά την αντοχή και τη λειτουργία του. Λαμβάνουν μέρος ως συνένζυμα σε μια σειρά από σημαντικές ενζυματικές αντιδράσεις για την λειτουργία του νευρικού συστήματος και στις διαδικασίες μεταβολισμού των κυττάρων. Είναι ουσίες που πρέπει να προσλαμβάνουμε εξωγενώς, γιατί ο σύγχρονος τρόπος διατροφής έχει μειώσει σημαντικά την περιεκτικότητά τους στα τρόφιμα.
Οι δράσεις των παραπάνω ουσιών είναι πολύπλευρες και στοχευμένες σε μια σειρά από προβλήματα που αφορούν κυρίως τη λειτουργία του εγκεφάλου αλλά και του νευροφυτικού συστήματος (άγχος, φόβος, κοινωνικά προβλήματα, οικογενειακά προβλήματα). Βοηθούν στη ρύθμιση του νευροφυτικού τόνου, στις λειτουργίες του συμπαθητικού και του παρασυμπαθητικού συστήματος, αυξάνουν τις θετικές αισθητικές εντυπώσεις και μειώνουν τις αρνητικές. Επίσης είναι χρήσιμες σε δυσλειτουργίες των ιδρωτοποιών αδένων (π.χ. υπερίδρωση), σε εμβοές και ιλίγγους, σε εμμένουσες νευραλγίες και σε αυτοάνοσα νοσήματα.
Οι ουσίες αυτές όταν λαμβάνονται ταυτόχρονα προσφέρουν υποστήριξη σε ένα κουρασμένο νευρικό σύστημα. Δίνουν τη δυνατότητα στον εγκέφαλο με μεγαλύτερη διαύγεια και ικανότητα συγκέντρωσης να ανταποκριθεί στις καθημερινές αυξημένες απαιτήσεις. Μπορούν να λαμβάνονται μακροχρόνια χωρίς περιορισμό ή επιπλοκές και από ανθρώπους που ήδη λαμβάνουν άλλα χημικά φάρμακα για προβλήματα στην υγεία τους.

Επιστημονική Ομάδα metapharm
 http://holisticlife.gr