Πέμπτη, Οκτωβρίου 26

ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ – Ο ΚΥΒΟΣ ΕΡΡΙΦΘΗ. ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΟΝΙΑ ΠΡΟΚΗΡΥΞΕ Ο ΠΟΥΤΖΝΤΕΜΟΝ

epa06257836 Catalonian President Carles Puigdemont (R) reacts after signing the document which proclaim the Catalonian Republic as an independent state, after his appearance at the Parliament of Catalonia in Barcelona, Spain, 10 October 2017. Puigdemont has proposed to suspend Catalonia's declaration of independence for few weeks to hold talks with Spanish government.  EPA/QUIQUE GARCIA

Τη διάλυση του τοπικού κοινοβουλίου και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών αποφάσισε ο Πρόεδρος της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζντεμόν, σε μία προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης με τη Μαδρίτη.
Ο Πουτζεντεμόν αποφάσισε να προχωρήσει στην κίνηση αυτή, προκειμένου να πείσει την Κυβέρνηση Ραχόι να μην θέσει υπό επιτροπεία την Καταλονία, όπως μεταδίδει η εφημερίδα της Βαρκελώνης “La Vanguardia», η οποία -πριν ακόμη το επίσημο διάγγελμα- αποκάλυψε την
ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών: 20 Δεκεμβρίου.
Νωρίτερα, σε επιστολή που απηύθυνε προς την ισπανική Γερουσία, ο Καταλανός ηγέτης υποστήριξε πως τα μέτρα που επιθυμεί να λάβει η Μαδρίτη αντιβαίνουν «μετωπικά» σε πολλά άρθρα του ισπανικού συντάγματος, «θα αποστερήσουν τον λαό της Καταλονίας από τους θεσμούς του» και θα δημιουργήσουν «μια ακόμη πιο σοβαρή κατάσταση στην περιοχή».
«Για να επιλύσουμε αυτό που η ισπανική κυβέρνηση χαρακτηρίζει έκτακτη κατάσταση, θα δημιουργήσουμε μια ακόμη πιο σοβαρή (έκτακτη κατάσταση), αρπάζοντας από την Καταλονία την πολιτική αυτονομία της», γράφει ως συμπέρασμα στο κείμενο αυτό, αφού διαβεβαιώνει πως το να τεθεί η Καταλονία υπό επιτροπεία αντιβαίνει στο Σύνταγμα της Ισπανίας.
9b71ca15-6d9f-4373-ad91-f12337314ed3