Τετάρτη, Οκτωβρίου 11

ΑΥΤΗ ΗΤΑΝ ΤΡΙΑΝΔΡΙΑ ΤΗΣ ΑΦΡΟΚΡΕΜΑΣ


Από το καλοκαίρι του 1974 στην Ελλάδα έχουμε ''ομαλό'' πολιτικό βίο. Χωρίς καν το κίνδυνο να ξαναγίνει ένα ακόμα στρατιωτικό πραξικόπημα. Η χώρα μας είναι μέλος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πάνε περίπατο οι πατριωτικές ευαισθησίες που συνήθως εκδηλώνονται με τα τανκ στους δρόμους, όχι για να κάνουν παρέλαση.

Πριν από την τριανδρία Παπαδόπουλου- Μακαρέζου- Πάττακου, μία άλλη τριανδρία, αυτή η κορυφαία των Ένοπλων Δυνάμεων, έκανε το δικό της τσαμπουκά, την «επανάσταση» της. Εθνοσωτήριος η επανάσταση των συνταγματαρχών τον Απρίλιο του 1967, «Επαναστατική Επιτροπή» συνέστησαν ο στρατηγός Αλέξανδρος Παπάγος (φώτο με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή), ο ναύαρχος Δημήτρης Οικονόμου και ο στρατηγός της αεροπορίας Γεώργιος Πέππας. Οι αρχηγοί των τριών όπλων από «ιερό καθήκον» αποφάσισαν να επέμβουν στις 10 Οκτωβρίου, το 1935, για να μην κινδυνεύσει η Ελλάς, για ''να αποφύγουμε την αναρχία''.
Πάντα κάποιος εθνικός λόγος καλεί τους σωτήρες να δράσουν, όπως συνέβη το 1935, με τους βασιλικούς και αντιβενιζελικούς αξιωματικούς και την κάλυψη του πρώην Βενιζελικού υπουργού στρατιωτικών και αντιπροέδρου της κυβέρνησης, του Γιώργου Κονδύλη. Ανέτρεψαν την κυβέρνηση του Κορίνθιου δεξιού πρωθυπουργού Παναγή Τσαλδάρη.
Αρχές 1935 γίνεται κυβέρνηση το δεξιό Λαικόν Κόμμα με επικεφαλής τον Τσαλδάρη. Κινούνται στην κόντρα οι Βενιζελικοί αξιωματικοί να ανατρέψουν τον Τσαλδάρη, αλλά τους πρόλαβε ο Κονδύλης και στη συνέχεια αρχίζει η δίωξη και απόταξη αντιβασιλικών αξιωματικών, τρεις εκτελέστηκαν. Γεγονότα που συνέβησαν την Ελλάδα πριν από μόλις οκτώ δεκαετίες.
Θρίαμβος του Τσαλδάρη στης εκλογές του Ιουνίου 1935, με την αποχή των Βενιζελικών. Για το καταραμένο θέμα της βασιλειάς συζήτηση στη Βουλή, για το αν πρέπει ή όχι να γίνει δημοψήφισμα. Να επανέλθει ή όχι ο Γιώργιος Β’. ''Δεν επιστρέφω χωρίς το «Ναι» του λαού…'' λέει ο Γεώργιος Β.
Στις 10 Οκτωβρίου σα σήμερα είναι προγραμματισμένη η συζήτηση στη Βουλή, η οποία δεν έγινε, διότι ο μετά τον εμφύλιο εκλεγμένος πρωθυπουργός Παπάγος έβγαλε τα τανκ.
Τελικά. Στις 3 Νοεμβρίου 1935 έγινε το δημοψήφισμα και ο γίγας λαός σε σικέ εκλογική διαδικασία ψήφισε με 97,8% το «Ναι». Τον Ιανουάριο του 1936 ξανάγιναν εκλογές και στις 4 Αυγούστου μας κτύπησε την πόρτα η δικτατορία Μεταξά. Από το 1974 έχουμε γλυτώσει την «σωτηρία» από τους καραβανάδες, όχι και την ''σωτηρία'' από τους πολιτικούς. Κουράγιο.
apodytiriakias.gr