Κυριακή, Οκτωβρίου 22

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΝΟΣΗΜΑ ΦΑΡΜΑΚΑ

Του Γιάννη Ντάσκα 
"Οι γιατροί ασκούν λειτούργημα" μας λέει και ο Ιατρικός Σύλλογος και οι ίδιοι οι γιατροί.
Σε μερικούς γιατρούς των Δημοσίων νοσοκομείων και καθηγητές Ιατρικών Σχολών οι αρχές βρίσκουν
λογαριασμούς εκατομμυρίων.
Τρεις γιατροί Θεσσαλονίκης είχαν σε λογαριασμούς 42,36 και 32 εκατ. αντίστοιχα.

Στην Αθήνα άλλοι γιατροί έχουν δεκάδες εκατομμύρια και σπεύδουν να κάνουν συμφωνίες να δώσουν κάποιες δεκάδες εκατομμύρια και να μείνουν ..
.λειτουργοί της Ιατρικής Επιστήμης.
Image result for ιπποκρατειο θεσσαλονικης

Με τα χρήματα αυτά οι γιατροί αυτοί των δημοσίων νοσοκομείων είναι καλύτεροι σε ...ρευστότητα από τους επιχειρηματίες του χώρου και πολλοί απο δαύτους διαθέτουν μεγαλύτερη οικονομική άνεση από επιτυχημένους επιχειρηματίες γενικά.

Είναι όμως δημόσιοι υπάλληλοι των 1900 ευρώ το μήνα.
Image result for γιατροι τα παιρνουν
Οι σκέψεις αυτές μας ήρθαν μαζί με πολλές άλλες καθώς διαβάζαμε "θαμμένη" κάπου στις πίσω σελίδες μια επιστολή του Προέδρου των Φαρμακοβιομηχανων ,η οποία κατά τη γνώμη μας θα έπρεπε να είναι ΠΡΩΤΟ θέμα στην εφημερίδα ,καθώς αποκαλύπτει ότι η χώρα πληρώνει τεράστια ποσά χωρίς να χρειάζεται ,για να δοθούν στους πολίτες φάρμακα που δεν χρειάζονται.
Ιδού η επιστολή και θα βγάλετε τα συμπεράσματα και... άσχετοι να είστε με το χώρο:

ΑΠ. 735/2017
Αθήνα, 17 Οκτωβρίου 2017

Κύριε Διευθυντά,

Αναφερόμενοι στο ρεπορτάζ του συντάκτη σας Κ. Τάσου Τέλλογλου, που δημοσιεύθηκε στην έγκριτη εφημερίδα σας την Κυριακή 15 Οκτωβρίου, έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:

1. Είναι από όλους δεκτό - και από τους Θεσμούς - ότι το πρόβλημα στη φαρμακευτική δαπάνη είναι η κατανάλωση ακριβών εισαγόμενων φαρμάκων και όχι τα γενόσημα, που γνωρίζετε ότι αποτελούν τη βάση της ελληνικής παραγωγής, τα οποία και χαμηλό όγκο έχουν στην αγορά (20%) και ιδιαίτερα χαμηλές τιμές. Αποσιωπάται συνήθως το γεγονός ότι τα ακριβά οn patent φάρμακα έχουν εξαιρετικά υψηλή
διείσδυση στην ελληνική αγορά, πράγμα παράλογο για μια χώρα σε παρατεταμένη οικονομική και κοινωνική κρίση.
2. Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο ρεπορτάζ αναφέρονται στην περίοδο Μαρτίου 2015 – Απριλίου 2016. Έκτοτε έχουν περάσει σχεδόν δύο χρόνια και τέσσερις οδυνηρές υποτιμήσεις στις τιμές των γενοσήμων φαρμάκων, που η έγκυρη αποτύπωσή τους οδηγεί σε τελείως διαφορετικά συμπεράσματα : τα γενόσημα φάρμακα έχουν υποστεί καταχρηστική απαξίωση τιμών, δυσανάλογα υψηλή σε σχέση με τα εισαγόμενα φάρμακα. Μόνο την περίοδο 2015-2017 οι τιμές τους μειώθηκαν κατά 31,9% όταν την ίδια περίοδο οι τιμές των εισαγόμενων πρωτότυπων νέων φαρμάκων μειώθηκαν 5,6%. Σήμερα η μέση αποζημιούμενη από τον ΕΟΠΥΥ τιμή των γενοσήμων δεν ξεπερνά τα 4 ευρώ όταν η αντίστοιχη τιμή των εισαγόμενων on patent είναι πενταπλάσια, πάνω από 20 ευρώ. Και δεν υπολογίζονται τα εισαγόμενα φάρμακα υψηλού κόστους. Η αλήθεια λοιπόν είναι ότι οι συνεχείς μειώσεις τιμών στα γενόσημα φάρμακα είναι ισοπεδωτικές.

3. Σε αυτή την απαξίωση θα πρέπει να προστεθεί και η περαιτέρω αρνητική επίδραση που έχουν οι υπέρογκες υποχρεωτικές επιστροφές της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας προς τον ΕΟΠΥΥ (clawback και rebates) που στην πράξη οδηγούν σε περαιτέρω μείωση τιμών των φαρμάκων τους της τάξης του 33,5%. Σημειώστε ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που επιβάλλει clawback και rebates στα γενόσημα φάρμακα.
4. Η ίδια η κυβέρνηση, δια του αρμόδιου υπουργού Υγείας έχει παραδεχθεί ότι το σύστημα που σας περιγράφουμε δεν λειτουργεί. Είναι η στρεβλή αυτή κατάσταση που οδηγεί στην υποκατάσταση των οικονομικών παλιών φαρμάκων με νέα εισαγόμενα πολλαπλάσιου κόστους. Ασθενείς και Ταμεία αναγκάζονται ναπληρώνουν ολοένα και πιο ακριβά φάρμακα.

Αυτά τα ουσιώδη στοιχεία θα πρέπει να συνυπολογιστούν ώστε να προκύψει η ασφαλής εικόνα για τις τιμές των φαρμάκων στην Ελλάδα, που δυστυχώς είναι ζοφερή. Στον πίνακα που επισυνάπτουμε – που είναι ο ίδιος με αυτόν του IMS που δημοσιεύσατε, αλλά επικαιροποιημένος και με τον υπολογισμό των επιπτώσεων του clawback και των rebates - εμφανίζονται πλέον καθαρά οι πραγματικές συνθήκες τιμολόγησης των φαρμάκων στην Ευρώπη.

Το οξύμωρο είναι ότι, παρά τη χαμηλή τιμή τους, το δημόσιο σύστημα υγείας τους επιφυλάσσει δυσμενή αντιμετώπιση στα γενόσημα : Στη χώρα μας τα φάρμακα αυτά έχουν τη χαμηλότερη διείσδυση από όλες τις χώρες της Ευρώπης. Μάλιστα τα επικαιροποιημένα στοιχεία του report της IMS για το 2017 αποδεικνύουν ότι πλέον οι μειώσεις τιμών των γενοσήμων φαρμάκων, αντί να ευνοούν, ανακόπτουν δραστικά κάθε δυναμική διείσδυσης τους . Αν αυτό δεν αλλάξει δραστικά, η Ελλάδα θα καταστεί χώρα ακριβών εισαγομένων φαρμάκων. Και αυτό όταν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της κατά 50-60% με οικονομικά και ποιοτικά φάρμακα ελληνικής παραγωγής.
Το ζητούμενο πρέπει να είναι, (και αυτό είναι αποδεκτό από όλους τους εμπλεκόμενους), ένα σύστημα τιμολόγησης το οποίο θα κρατάει τα παλαιά και καταξιωμένα φάρμακα μέσα στο σύστημα με χαμηλές αλλά και βιώσιμες τιμές. Επιπρόσθετα, όσο περισσότερο όγκο παίρνουν τόσο
μεγαλύτερες εκπτώσεις να δίνουν.

Είμαστε στη διάθεση του συντάκτη σας για κάθε πληροφορία και διευκρίνιση στο πλαίσιο
του ρεπορτάζ του.

Με εκτίμηση

Για το ΔΣ της ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

Πηγή