Παρασκευή, Οκτωβρίου 27

ΤΙ ΦΟΒΑΤΑΙ;;;-Ούτε ανεξαρτησία, ούτε πρόωρες εκλογές!!!

Ούτε ανεξαρτησία, ούτε πρόωρες εκλογές -Απίστευτος ο Πουτζδεμόν!

Απίστευτος ο Πουτζδεμόν!

Στο κοινοβούλιο έδωσε την «καυτή πατάτα» της κρίσης ο ηγέτης της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν, ο οποίος σε μια σύντομη ομιλία του είπε ότι δεν θα προκηρύξει εκλογές. 
Κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του, ο  Πουτζδεμόν είπε ότι η κυβέρνησή του δεσμεύεται να επιλύσει την κρίση ειρηνικά και τόνισε ότι το κοινοβούλιο πρέπει να αποφασίσει τα επόμενα βήματα. 
«Δεν θα διοργανώσω ή προκηρύξω εκλογές. Προσπάθησε νόμιμα να τις προκηρύξω ώστε να αποφύγω την εγαρμογή του Αρθρου 155 (...) Προσπάθησα να πετύχω τις απαραίτητες εγγυήσεις, αλλά δεν τα κατάφερα», είπε.
 «Είμαστε απογοητευμένοι που οι απαιτήσεις και η πίεση για υπεύθυνη στάση υπάρχουν για ορισμένους ενώ άλλοι μπορεί να είναι είναι εντελώς ανεύθυνοι» πρόσθεσε ο ηγέτης της Καταλονίας. 
Ο Κάρλες Πουτζδεμόν, για μια ακόμη φορά, έκανε μια θολή ομιλία. Αφού αρχικά είχε αφήσει να εννοηθεί ότι θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές, κατέληξε να κάνει λόγο για «ειρήνη και δικαιώματα», καθώς για «το καθήκον να βρούμε μια λύση με διάλογο». Πέταξε μάλιστα το μπαλάκι στην βουλή της Καταλονίας για να δώσει τη λύση.
Η ανταποκρίτρια της γαλλικής Le Monde, η οποία παρακολούθησε την ομιλία του, έγραψε στο Twitter:
[«Ούτε διακήρυξη ανεξαρτησίας, ούτε εκλογές: απίστευτο!»]
Οι δηλώσεις αυτές του Καταλανού ηγέτη ανοίγουν το δρόμο για την εφαρμογή του Αρθρου 155, την ενεργοποίηση του οποίου ανακοίνωσε το Σάββατο ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι και αναμένεται να αποφασίσει την Παρασκευή το ισπανικό κοινοβούλιο. 
Η κυβέρνηση της Ισπανίας διέρρεε νωρίτερα ότι είναι έτοιμη να αναστείλει την εφαρμογή του άρθρου 155 και να μην θέσει υπό κηδεμονία την Καταλονία, εάν ο Κάρλες Πουτζδεμόν προκηρύξει εκλογές.