Δευτέρα, Οκτωβρίου 30

Η Παθολογία του θυρεοειδούς με βάση την Αρχαία Ελληνική και Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική

Η Παθολογία του θυρεοειδούς με βάση την Αρχαία Ελληνική και Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική
Η παθολογία του θυρεοειδούς είναι σχετικά απλή γιατί μικρές μεταβολές των στοιχείων της φωτιάς (σε συνεργασία με τον άνεμο) και του νερού, έχουν ως αποτέλεσμα τη δυσλειτουργία του οργάνου.
Βασικό ρόλο παίζει το στοιχείο της φωτιάς μαζί με τον άνεμο. Αυτό συμβαίνει όταν έχουμε υπερβολή της φωτιάς και του ανέμου στο άτομο με εκδηλώσεις όπως κάπνισμα, αγχώδης, ανταγωνιστική συμπεριφορά, γρήγορη οδήγηση, ναρκωτικά, αλκοόλ, υπέρταση, ταχυκαρδία, λαιμαργία, βουλιμία, επιθετικότητα, ακαθησία, κλπ..
Όταν έχουμε λοιπόν μια τέτοια κατάσταση φωτιάς μέσα στο σώμα, λόγω ακριβώς της υπερβολής της φωτιάς ενεργοποιείται αυτόματα ένας ενδογενής μηχανισμός άμυνας, μέρος της αμυντικής ενέργειας, ο οποίος στρέφεται με φαγοκύτταρα και αντιθυρεοειδικά αντισώματα, ενάντια στον θυρεοειδή και τον διαταράσσει. Ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία του ατόμου θα υπάρξει και σχετική εκτροπή. Αν για παράδειγμα το άτομο έχει συμπεριφορά υπερβολικής φωτιάς και είναι ταυτόχρονα Κριός με ωροσκόπο Λέοντα (φωτιά στην φωτιά δηλαδή) τότε ενδεχομένως όλη αυτή η φωτιά να προκαλέσει υπερδραστηριότητα του θυρεοειδούς και υπερθυρεοειδισμό με τα εξής συμπτώματα: υπερδραστηριότητα, αίσθημα ζέστης, ακαθησία, ταχυκαρδία, εφίδρωση έντονη, κόπωση, ισχνό και λιπόσαρκο άτομο, απώλεια βάρους, λαιμαργία, βουλιμία, κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων φαγητού χωρίς να παχαίνει, εξόφθαλμος, περίοδοι που τα συμπτώματα ηρεμούν και περίοδοι που τα συμπτώματα ενισχύονται ( αυτό θυμίζει την στάση ενέργειας λόγω διαταραχών του θυμοειδούς), μυϊκός τρόμος, διάρροια, μαλακά κόπρανα, ψυχολογικές κρίσεις, κ.α.
Αυτά είναι τα συμπτώματα του υπερθυροειδισμού, ο οποίος χαρακτηρίζεται στις εξετάσεις αίματος από: - υψηλές τιμές Τ3, Τ4 και αντιθυρεοειδικών αντισωμάτων. – χαμηλές τιμές TSH. Στον υπέρηχο μπορεί να μην υπάρχει καμία αλλοίωση στον θυρεοειδή.
Από τις ασθένειες η νόσος Graves ταιριάζει μ’ αυτήν την περιγραφή. Η αντιμετώπιση είναι συνήθως ένα χημικό φάρμακο το οποίο ονομάζεται μεθιμαζόλη και το οποίο καταστέλλει την υπερλειτουργία του θυρεοειδούς. Δηλαδή ένα φάρμακο να καταστέλλει την φωτιά. Στις βαριές περιπτώσεις έχουμε ακόμα και «κάψιμο» του θυρεοειδούς με ραδιενεργό ιώδιο ή ολική ή μερική αφαίρεση του θυρεοειδούς και μετά ισόβια φαρμακευτική χρήση Τ4.
Στα πλαίσια της αρχαίας Ελληνικής ιατρικής σκέψης αυτό είναι μια κατάσταση υπερβολικής φωτιάς και αντιμετωπίζεται με καταστολή της φωτιάς και ενίσχυση του νερού, γιατί βέβαια η μακροχρόνια παρουσία φωτιάς δαπανάει το νερό και έτσι προκύπτει ξηρότητα η οποία ενισχύει ακόμα περισσότερο την φωτιά.
Στην Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική έχουμε στάση ενέργειας Qi Ήπατος, η οποία προκαλεί άνεμο-φωτιά στο Ήπαρ και μέσω αυτού καίει και τον θυρεοειδή. Γι’ αυτήν την κατάσταση συστήνονται οι συνταγές Jia Wei Xiao Yao San και Tian Ma Gou Teng Yin.
Σε περίπτωση που η φωτιά που καίει τον θυρεοειδή είναι απ’ την Καρδιά, τότε συστήνεται η συνταγή Tian Wan Bu Xin Tang. Επίσης περιπτώσεις υπερθυρεοειδισμού με το βότανο shan hai teng σε μικρές δοσολογίες έως 6gr και το lei gong teng έως 12 gr για 3 μήνες. Επίσης το βότανο huang yao zi. Για τον υπερθυρεοειδισμό συστήνονται επίσης οι συνταγές Liu Wei Di Huang και Yi qi yang yin.
Η άλλη περίπτωση είναι η υπερβολή της φωτιάς αντί να διεγείρει τον θυρεοειδή, τον καταστέλλει. Έτσι από υπερβολή της φωτιάς αντί να έχουμε υπερθυρεοειδισμό έχουμε υποθυρεοειδισμό. Αυτό πάλι εξαρτάται απ’ την ιδιοσυγκρασία του ατόμου, ο ίδιος παράγοντας δηλαδή η φωτιά άλλοτε να διεγείρει και άλλοτε να υποστρέφει την λειτουργία του θυρεοειδούς. Επίσης υποθυρεοειδισμός μπορεί να προκύψει και από υπερβολή του νερού. Από υπερβολικό κρύο ή υγρασία στο σώμα έχουμε υποθυρεοειδισμό (π.χ. ο υποθυρεοειδισμός των παχύσαρκων ή μια περίπτωση υποθυρεοειδισμού σε άτομο που έτρωγε παγάκια αντί για νερό).
Η συμπτωματολογία του υποθυρεοειδισμού είναι η εξής: κόπωση, ατονία κατακράτηση υγρών, αύξηση βάρους (παχυσαρκία), κατάθλιψη, έλλειψη ζωτικής ενέργειας, πελιδνό δέρμα, δυσκοιλιότητα, βραδυκαρδία, αίσθημα κρύου στο σώμα, ρίγη, κ.α. Ο υποθυρεοειδισμός στις εξετάσεις αίματος χαρακτηρίζεται από χαμηλές τιμές Τ3 και Τ4 και υψηλές τιμές TSH, καθώς η υπόφυση προσπαθεί να ενεργοποιήσει τον κατεσταλμένο θυροειδή παράγοντα TSH. Στους υπέρηχους μπορεί να μην ανευρίσκεται καμία αλλοίωση στον θυροειδή, ή μπορεί να έχουμε και διάχυτη διόγκωση ως επί οζώδους βρογχοκήλης. Αυτό στην Δυτική ιατρική περιγράφεται ως θυρεοειδίτιδα Hashimoto η οποία προκαλεί υποθυρεοειδισμό. Αντιμετωπίζεται με την χρήση Τ4 (Thyroxine).
Στην αρχαία Ελληνική Ιατρική είναι μια κατάσταση έλλειψης του έμφυτου πυρός και επικράτησης του κρύου και της υγρασίας στο σώμα.
Στην Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική είναι μια κατάσταση ανεπάρκειας Yang με επικράτηση κρύου και υγρασίας. Πρέπει ν’ αντιμετωπίζεται με βότανα θερμά και τονωτικά.
Τυπικές συνταγές για την αντιμετώπιση του υποθυρεοειδισμού είναι οι: Jin Gui Shen Qi San, Bu Zhong Yi Qi Tang, Xiang Sha Liu Jun Zi Tang.
Πολλές φορές υπάρχουν ασθένειες που παρουσιάζουν διάφορες καταστάσεις υπερ- και υπο- θυρεοειδισμού ταυτόχρονα. Σ’ αυτούς ανάλογα με την συμπτωματολογία, καθορίζουμε και την θεραπεία.
Όζοι στον θυρεοειδή
Η άλλη παθολογική κατάσταση του θυρεοειδούς που απασχολεί πολλούς ασθενείς σήμερα, είναι οι όζοι. Οι όζοι βρίσκονται στο εσωτερικό ή στην επιφάνεια του θυρεοειδούς και ανιχνεύονται άλλοτε με ψηλάφηση και άλλοτε με υπέρηχους. Κάποιος μπορεί να έχει όζους, χωρίς να έχει υπερ- ή υπό-θυρεοειδισμό. Να είναι ευθυρεοειδικός δηλαδή, αλλά να ανιχνεύονται στον θυροειδή του αυτά τα μορφώματα.
Οι γιατροί για να εξαφανίσουν αυτά τα μορφώματα πολλές φορές χορηγούν φαρμακευτική αγωγή με Τ4, πράγμα το οποίο μάλλον επιπλέκει παρά επιλύει την κατάσταση.
Επίσης φοβίζουν τους ασθενείς ότι οι όζοι αυτοί μπορεί να καρκινοποιηθούν και έτσι εκτελούν βιοψίες και σε κάποιους ατυχείς ασθενείς θυρεοειδεκτομές για την αντιμετώπιση αυτών των όζων.
Η άποψη μου σχετικά με τους όζους είναι ότι πρόκειται περί μορφωμάτων αντίστοιχων με τις ελιές που εμφανίζονται στο δέρμα. Τέτοιου είδους εκβλαστήσεις εμφανίζονται σε όλη την πρόσθια περιοχή του λαιμού, υπό την μορφή ψιλών κρεατοελιών. Αν δεν είναι πολύ μεγάλες και ενοχλητικές αυτές οι εκβλαστήσεις και δεν επηρεάζουν την λειτουργία του θυρεοειδούς δεν είναι ανάγκη να ασχολείται κανείς μαζί τους.
Στην Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική οι όζοι θεωρούνται συγκεντρώσεις φλέγματος και αντιμετωπίζονται συνήθως με τις εξής συνταγές: Hai Zao Yu Hu Tang, Jia kang Wan, Xiao Luo Wan. Οι συνταγές αυτές πρέπει να δοκιμάζονται ξεχωριστά έως και 3 μήνες και μετά απ’ την χρήση της καθεμιάς να γίνεται έλεγχος των όζων με υπέρηχους.
Σε περίπτωση βελτίωσης και μείωσης του μεγέθους των όζων μπορεί κανείς να επαναλάβει την επιτυχούσα συνταγή για άλλους 3 μήνες μετά από ένα χρόνο.
Η πολυοζώδης βρογχοκήλη
Η πολυοζώδης βρογχοκήλη είναι μια νοσηρή κατάσταση του θυροειδούς κατά την οποία έχουμε διόγκωση και ταυτόχρονα πολυοζώδεις εστίες στον αδένα. Έτσι η περιοχή του λαιμού πρήζεται και μοιάζει με οιδηματώδες περιλαίμιο που σφίγγει τον λαιμό.
Η κατάσταση αυτή οφείλεται στην έλλειψη του ιωδίου, λόγω μη χρήσης θαλασσινού αλατιού και θαλασσινών τροφών. Ακόμα και ο αέρας της θάλασσας ενεργοποιεί το ήδη υπάρχον ιώδιο του σώματος και έτσι η παραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών καθίσταται εφικτή. Σε ορεινούς πληθυσμούς λοιπόν, παρατηρείτο το φαινόμενο της πολυοζώδους βρογχοκήλης.
Σε περίπτωση όπου η πολυοζώδης βρογχοκήλη (goiter) εμφανίζονταν στην παιδική ηλικία, υπήρχε περίπτωση να προκαλέσει καθυστέρηση ανάπτυξης και κρετινισμό. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το ενδοκρινικό σύστημα είναι ενιαίο σύστημα και όταν σε κρίσιμες στιγμές της διαμόρφωσής του προκύψει βλάβη σ’ έναν ενδοκρινή αδένα επηρεάζεται όλο το σύστημα. Επιπλέον οι ενδοκρινείς αδένες αποτελούν μέρος του μυελού και άρα της βαθύτερης πολύτιμης ουσίας του σώματος η οποία ρυθμίζει ανά επταετίες την αύξηση και ανάπτυξη του σώματος.
Σήμερα η πολυοζώδης βρογχοκήλη δεν είναι συχνή, λόγω της προσθήκης ιωδίου στο επιτραπέζιο αλάτι, με κρατική νομοθεσία.
Σε γενικές γραμμές η αντιμετώπιση της νόσου αυτής είναι το αυθεντικό, μη επεξεργασμένο, θαλασσινό αλάτι, η κατανάλωση θαλασσινών τροφών όπως ψαριών, οστράκων, φυκιών, κ.α.
Καρκίνος του θυρεοειδούς
Είναι μια νοσηρή κατάσταση η οποία έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Η αύξηση αυτή μπορεί ν’ αποδοθεί στην γενικότερη αύξηση των περιστατικών καρκίνου στον Δυτικό κόσμο αλλά επίσης και στα αλλεπάλληλα πυρηνικά ατυχήματα ανά τον κόσμο, ιδιαίτερα αυτό του Τσερνομπίλ.
Σε γενικές γραμμές ο καρκίνος του θυρεοειδούς, ούτε επιθετικός είναι, ούτε απασχολεί ουσιαστικά το σώμα, όπως ο καρκίνος σε άλλα όργανα, π.χ. Πνεύμονες, Ήπαρ, κ.α.
Στην σύγχρονη Δυτική Ιατρική συστήνουν αφαίρεση του οργάνου, απ’ την στιγμή που εντοπιστεί με βιοψία ύποπτη κυτταρική δραστηριότητα. Εδώ ακολουθείται η τακτική «πονάει χέρι κόψει χέρι», η οποία αν και είναι απλοϊκή, παρ’ όλα αυτά είναι αποτελεσματική ως προς τον καρκίνο του θυροειδούς. Βέβαια προκύπτουν προβλήματα στο άτομο από την αφαίρεση του οργάνου, ιδιαίτερα αν γίνει αυτή σε νεαρή ηλικία.
Απ’ την στιγμή της αφαίρεσης και μετά εφαρμόζονται και κάποιες άλλες θεραπείες όπως ακτινοβολίες ή χημειοθεραπείες, ανάλογα με την περίπτωση. Στο τέλος όλου αυτού, ο ασθενής είναι υποχρεωμένος να παίρνει ισόβια Τ4.
Αυτή είναι η κατάσταση που επικρατεί ως προς τον καρκίνο του θυροειδούς στην Δυτική Ιατρική κι γενικά όλοι είναι ευχαριστημένοι με τα κατορθώματά τους.
Ας δούμε όμως το θέμα και απ’ την άλλη πλευρά, απ’ την σκοπιά της αρχαίας Ελληνικής Ιατρικής και της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής σκέψης.
Ο καρκίνος γενικά οφείλεται στην αιφνίδια ή χρόνια παρουσία τοξικής φωτιάς. Τοξική φωτιά είναι το κάπνισμα, η ραδιενέργεια, τοξικές χημικές ουσίες, ένα συναισθηματικό shock, η κατανάλωση τροφών μαζικής, παγκοσμιοποιημένης διατροφικής συμπεριφοράς, η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, φάρμακα, κ.α.
Η τοξική αυτή φωτιά, ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία του ατόμου μπορεί να πλήξει τον θυροειδή και να επιφέρει καρκίνο. Αντιμετωπίζεται η τοξική φωτιά με μια υπακτική συνταγή Dang Gui Liu Huang Tang.
Προφανώς και ο καρκίνος του θυρεοειδούς δεν είναι ένα ενιαίο πράγμα. Απ’ την Δυτική Ιατρική αντιμετωπίζεται θεραπευτικά ως κάτι ενιαίο. Στην πραγματικότητα όμως ο κάθε ένας με καρκίνο θυρεοειδούς έχει τον δικό του τύπο, ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του. Ένας ο οποίος είχε υπερθυρεοειδισμό και έχει κάψει τον αδένα, θα εμφανίσει έναν ξηρό καρκίνο. Ένας ο οποίος είχε υποθυρεοειδισμό θα εμφανίσει έναν υγρό καρκίνο.
Οπότε στην Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική ανάλογα με την περίπτωση χορηγούνται κι τα αντίστοιχα βότανα. Υπάρχουν όμως 3 βότανα τα οποία περιέχονται πάντοτε σε κάθε συνταγή για τον καρκίνο του θυρεοειδούς: luffa 30 gr, prunella 30gr, gan cao 10gr. Τα τρία αυτά βότανα μπορούν να χορηγηθούν και μόνα τους ή να πλαισιωθούν με άλλα ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία του ασθενούς.
Άλλες συνταγές οι οποίες χορηγούνται είτε για την αντιμετώπιση των αδενωμάτων ή καρκίνων του θυρεοειδούς είναι: Xiao Ying Tang, Huang yao zi Tang, Jia Liu Wan, Bao Jin San, Wu Ying Fan

 http://holisticlife.gr