Δευτέρα, Οκτωβρίου 9

Η «παγίδα» που στήνει ο ΣΥΡΙΖ


Είναι στρατηγικής σημασίας θέμα η εικόνα που θα εκπέμψει η Ν.Δ. τους ερχόμενους μήνες
Τo χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από σήμερα έως τον Δεκέμβριο θα είναι γεμάτο προκλήσεις για την αξιωματική αντιπολίτευση και υπό αυτή την έννοια αποτελεί ευφυή επιλογή του αρχηγού του κόμματος Κυριάκου Μητσοτάκη να κρατήσει ζεστές τις μηχανές του κόμματος μέσω του συνεδρίου.


Ωστόσο, όλα όσα ευαγγελίζεται η Ν.Δ. στο πλαίσιο του επαναπροσδιορισμού της ιδεολογικής και της πολιτικής φυσιογνωμίας της θα κριθούν στην πράξη, σε πραγματικές συνθήκες και όχι σε περιβάλλον θερμοκηπίου. Απαριθμώ εκ του προχείρου ορισμένα ζητήματα «πρόκληση» που θα κληθεί να διαχειριστεί η παράταξη το αμέσως προσεχές διάστημα. Παράδειγμα νούμερο ένα, η διανομή του πλεονάσματος σε αδύναμες κοινωνικές ομάδες υπό την ονομασία «μέρισμα». Θα το ψηφίσει όταν έρθει η ώρα ή όχι; Το ιδεολογικό πλαίσιο Μητσοτάκη διά του οποίου αποκρούονται οι κατηγορίες περί νεοφιλελεύθερης αναλγησίας είναι «ελευθερία με αλληλεγγύη».

Ναι, αλληλεγγύη, αλλά στην πράξη πώς; Πέρυσι η Ν.Δ. καταψήφισε τη διανομή του βοηθήματος στους συνταξιούχους με το επιχείρημα ότι η κυβερνητική πρωτοβουλία είναι μονομερής και ότι δεν έχει την έγκριση της τρόικας. Πέρυσι η Ν.Δ. καταψήφισε με το επιχείρημα ότι το βοήθημα θα μπορούσε να διατεθεί για την ενίσχυση ανέργων και την εξόφληση εταιριών που έχουν λαμβάνειν από ληξιπρόθεσμα χρέη. Και αν φέτος ο ΣΥΡΙΖΑ λάβει την έγκριση των θεσμών; Και αν διαθέσει το πλεόνασμα για ενίσχυση ανέργων και εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών; Και αν επιλέξει αυτές τις κοινωνικές ομάδες προκειμένου να δώσει μέρισμα στους συνταξιούχους τη χρονιά που θα τους κόβει τις συντάξεις, το 2019; Και αν της στήσει ιδεολογική παγίδα, τότε τι κάνει η Ν.Δ.;
Θα συνεχίζει να καταψηφίζει; Αν ναι, πώς συμβιβάζεται αυτό με το πρόσωπο της αλληλεγγύης; Αν όχι και υπερψηφίζει, πώς το δικαιολογεί; Δεν είναι αστεία αυτά. Ενα δισ. ετοιμάζεται να μοιράσει ο Τσίπρας, θα κάνει παιχνίδι και, φυσικά, θα σπεκουλάρει. Το κόμμα πρέπει να αρχίσει από τώρα ιδεολογική και πολιτική προετοιμασία για τη μάχη αυτή, η οποία είναι στρατηγικής σημασίας.

Η Ν.Δ. υπήρξε ανέκαθεν λαϊκή παράταξη, δεν επιτρέπεται να διανοηθεί ο Τσίπρας της περικοπής των συντάξεων να της «κλέψει» χώρο. Της αυτής σημασίας είναι η διαχείριση του ζητήματος των δημοσκοπήσεων, οι οποίες στο σύνολό τους από την πλέον ευνοϊκή για τη Ν.Δ. μέχρι την ολιγότερο δείχνουν ότι η Αριστερά σημειώνει ελαφρά αύξηση της συσπείρωσής της, όχι τίποτε σπουδαίο.

Εχουμε επισημάνει και με άλλη αφορμή ότι η Ν.Δ. πρέπει να περιφρονεί τις δημοσκοπήσεις είτε της δίνουν 15 μονάδες διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ είτε πέντε. Δεν πρέπει να διαμαρτύρεται, ακόμη κι αν γίνονται ζαβολιές. Είναι κόμμα εξουσίας και όχι κόμμα διαμαρτυρίας. Ας το δει αυτό ως μια ωραία άσκηση αυτοπεποίθησης. Το αυτό πρέπει να ισχύσει και για τις σχέσεις της με τους δανειστές.

Οταν δεν έχεις πει ποτέ μια κακή κουβέντα γι' αυτούς, «ακούγεται» κάπως αν δείχνεις δημοσίως ότι ενοχλείσαι από μία ατάκα περί εκλογών στη λήξη της συνταγματικής προθεσμίας, διατυπωμένη, μάλιστα, από τον απερχόμενο Γερούν Ντάισελμπλουμ - ο οποίος ήρθε μάλιστα στην Ελλάδα για δημόσιες σχέσεις. Προσοχή λοιπόν -συγκεφαλαιώνω- είναι στρατηγικής σημασίας θέμα στον δρόμο προς τις κάλπες η εικόνα που θα εκπέμψει η παράταξη τους επόμενους μήνες. Τώρα θα κριθούν πολλά!
Μανώλης Κοττάκης

 dimokratianews.gr/