Τρίτη, Οκτωβρίου 24

Σόιμπλε: Δεν διατάξαμε κανέναν Έλληνα να κόψει συντάξεις, οι πολιτικοί στην Ελλάδα αποφασίζουν το τι θα κάκουν


Στην απόρριψη των αιτιάσεων ότι ο ίδιος «υπαγόρευε» περικοπές, προχώρησε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ξεκαθαρίζοντας ότι ποτέ δεν διατάξαμε κανέναν να κόψει συντάξεις. 
Ειδικότερα, κατά την συνέντευξή του στην Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, απαντώντας σε ερώτηση για το πότε σκέφτηκε να προτείνει την αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ, λέει ότι το σκέφτηκε «αρκετά νωρίς» και αυτό γιατί, όπως υποστηρίζει, πίστευε ότι «οι ίδιοι οι Έλληνες θα άντεχαν περισσότερο ένα
ξαφνικό σοκ, παρά πολυετή προγράμματα περικοπών. Αλλά φυσικά αυτό θα το αποφασίσουν οι ίδιοι οι Έλληνες». Σε κάθε περίπτωση απορρίπτει τις αιτιάσεις ότι ο ίδιος «υπαγόρευε» περικοπές.
«Δεν διατάξαμε κανέναν να κόψει συντάξεις» λέει χαρακτηριστικά. «Αυτό που είπε η τρόικα ήταν: Πρέπει να μπορείτε να χρηματοδοτείτε μόνοι σας τον προϋπολογισμό σας».
Ο δημοσιογράφος της FAS επανέρχεται στο θέμα και σημειώνει ότι το καλοκαίρι του 2015 ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε φαινόταν ιδιαίτερα αποφασισμένος να υλοποιήσει το Grexit.
Η απάντηση: «Σχεδόν όλοι εμείς οι υπουργοί Οικονομικών (της ευρωζώνης) είχαμε τη γνώμη ότι αυτή θα ήταν η καλύτερη λύση για την Ελλάδα. Αλλά και πάλι: μόνο οι ίδιοι οι Έλληνες θα μπορούσαν να λάβουν μία τέτοια απόφαση».
Και τελικά η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ από κοινού με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ συμφώνησαν να κρατήσουν τη χώρα στην ευρωζώνη; Όχι, επιμένει ο Σόιμπλε. «Τελικά ήταν ο ίδιος ο Τσίπρας. Ο οποίος αποδέχθηκε τότε το αντίθετο από εκείνο που είχε υποσχεθεί προεκλογικά στους Έλληνες ψηφοφόρους. Το θυμάμαι καλά: είχε έρθει ήδη ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εδώ, σε αυτό το γραφείο που μιλάμε κι εμείς. Ο Τσίπρας εξήγειλε έναν προεκλογικό αγώνα με την υπόσχεση ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ, αλλά χωρίς όρους. Και τότε του απάντησα: "Δεν μπορώ παρά να σας ευχηθώ να χάσετε τις εκλογές. Αυτή την υπόσχεση δεν θα καταφέρετε να την τηρήσετε". Κι έτσι έγινε. Όταν στην Ελλάδα οι τράπεζες ήταν κλειστές και τα ΑΤΜ δεν έβγαζαν χαρτονομίσματα, αναγκάστηκε να το αποδεχθεί και, ορθώς, να εκμαιεύσει εντολή για αλλαγή πολιτικής μέσω νέων εκλογών».
Μεγάλο μέρος της συνέντευξης εστιάζει στη δύσκολη σχέση με τον Γιάννη Βαρουφάκη, ιδιαίτερα το καλοκαίρι του 2015. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν κρύβει τη δυσαρέσκειά του: «Εκτός από μερικά μέσα ενημέρωσης, κανείς δεν παίρνει στα σοβαρά τον κύριο Βαρουφάκη. Έχει ήδη διηγηθεί τα πάντα. Και τα αντίθετά τους, επίσης. Και δεν ωφέλησε την ίδια του τη χώρα. Στις Βρυξέλλες είχαμε καλή συνεργασία με όλους τους Έλληνες υπουργούς Οικονομικών, και με τον σημερινό κάτοχο του αξιώματος, τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος αυτοαποκαλείται μαρξιστής. Μπορείς να μιλήσεις μαζί του, παίρνεις σοβαρά υπόψη τα επιχειρήματά του».
Και οι αναφορές περί Βαρουφάκη και Τσακαλώτου συνεχίζονται όπως γράφει η Deutsche Welle: «Όταν ήταν εδώ ο Βαρουφάκης καθόταν κάποιος δίπλα του, τον οποίο δεν γνωρίζαμε ακόμη. Μετά διαπιστώθηκε ότι ήταν ένα είδος επόπτη. Όταν κόμπαζε ο Βαρουφάκης ότι δεν είναι καν μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, ο συνοδός του έλεγε: εγώ όμως είμαι (μέλος). Ήταν ο διάδοχός του, ο Τσακαλώτος. Ήταν καλύτερο για την Ελλάδα που αντικατέστησε τον Βαρουφάκη».
Σε παρατήρηση του δημοσιογράφου ότι εξέφραζε με ξεκάθαρο τρόπο την αντιπάθειά του προς τον Γιάννη Βαρουφάκη ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αντιτείνει τα εξής: «Ανάμεσα στους υπουργούς Οικονομικών ήμουν ένας από τους πιο φιλικούς (απέναντί του), είχε κι εκείνος έναν σχετικό σεβασμό για μένα. Έπρεπε να δείτε πώς συμπεριφερόταν στους υπόλοιπους ο Βαρουφάκης. Κάποια στιγμή ένας συνάδελφος από μία μικρότερη χώρα της ανατολικής Ευρώπης, σοσιαλδημοκράτης μάλιστα, δεν κρατηθήκε. Του φώναξε: Γιάννη, σταμάτα, δεν αντέχω άλλο. Όλο γκρινιάζεις για τις κοινωνικές παροχές που κόβεις. Οι συντάξεις σας είναι διπλάσιες από τις δικές μας».sofokleousin.gr