Εισήγηση-σοκ στον Μακρόν: «Πάρτε τα σπίτια ιδιωτών από χώρες με χρέη»

Η απίστευτη «συμβουλή» στον Γάλλο πρόεδρο, που προκαλεί μεγάλες αντιδράσεις. Η νεοφιλελεύθερη ατζέντα σε πλήρη εξέλιξη 
Ακόμη πιο μαύρες μέρες έρχονται για τα φτωχότερα μέλη της ευρωπαϊκής ...
οικογένειας, καθώς τα σχέδια που ήδη επεξεργάζονται για το μέλλον της Ε.Ε. οι πάμπλουτες Γερμανία και Γαλλία αποκαλύπτεται πως δεν εμπεριέχουν ούτε ίχνος αλληλεγγύης προς τις τσακισμένες από την κρίση και τα μνημόνια χώρες του Νότου.
Χθες έπεσε σαν βόμβα η είδηση πως γαλλικό think tank, το France Stratégie, το οποίο λειτουργεί ως συμβουλάτορας του νεοφιλελεύθερου Εμανουέλ Μακρόν, έχει προτείνει ως λύση (!) για την ελάφρυνση των υπερχρεωμένων κρατών-μελών της Ενωσης τη δήμευση των ακινήτων ιδιωτών! Τη δήμευση, δηλαδή, των σπιτιών των απλών πολιτών, τα οποία θα θυσιάζονται υπέρ (δανειακής) πίστεως και... χρεωμένης πατρίδας!
Αν και η ιδέα αυτή βρίσκεται ακόμη στα σπάργανα, αναμένεται να πέσει στο τραπέζι της διαβούλευσης που θα ανοίξει το ερχόμενο διάστημα «για το μέλλον της Ευρώπης». Οπως είναι ήδη γνωστό, η Γερμανία, όπως βέβαια και οι χώρες που βρίσκονται παραδοσιακά στο «άρμα» της, δύσκολα θα έλεγε «ναι» στην αμοιβαιοποίηση των ευρωπαϊκών χρεών, γεγονός που η Ανγκελα Μέρκελ χθες -αφού είπε ένα μάλλον γενικό «ναι» στις προτάσεις Μακρόν, πηγαίνοντας στο θέμα των χρεών- απλώς το επανέλαβε. «Κοινοτικοποίηση εθνικών χρεών δεν πρόκειται να υπάρξει με μένα» δήλωσε ορθά κοφτά στο Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND).
Με αυτό το πλαίσιο ως δεδομένο, λοιπόν, όπως σημειώνει το γαλλικό think tank, ένα υπερχρεωμένο κράτος θα μπορούσε εναλλακτικά να εξισορροπήσει δημοσιονομικά μεταφέροντας σ’ αυτό πόρους από τον ιδιωτικό τομέα. Μία πρόταση που ισοδυναμεί με έναν έκτακτο φόρο επί του κεφαλαίου.
«Το κράτος μπορεί να ανακηρυχθεί συνιδιοκτήτης όλων των δομημένων για κατοικία εκτάσεων σε ένα καθορισμένο ποσοστό της αξίας τους και το νέο αυτό δικαίωμα ιδιοκτησίας να είναι μη μεταβιβάσιμο» προτείνουν οι συντάκτες της μελέτης του France Stratégie. Ο ιδιοκτήτης του ακινήτου θα μπορεί να εξαγοράσει το μερίδιο που κατ’ ουσίαν δημεύτηκε από το κράτος, θα μπορεί όμως και να μην το εξαγοράσει. Στην περίπτωση αυτή το κράτος θα ρευστοποιήσει το μερίδιό του όταν το ακίνητο μεταβιβαστεί είτε σε κάποιον αγοραστή είτε στους κληρονόμους του ιδιοκτήτη.
«Επώδυνη λύση, αλλά... λύση»
«Είναι μια επώδυνη λύση» σημείωσε ο Φαμπρίς Λανγκλάρ, ένας εκ των εισηγητών της έκθεσης του France Stratégie, ενώ πρόσθεσε ότι «η ιδέα είναι να σταλεί ένα μήνυμα στην αγορά για τη φερεγγυότητα του κράτους», σπεύδοντας να δώσει κι ένα παράδειγμα: Αν η Ιταλία αποφάσιζε να δημεύσει το ένα τέταρτο της αξίας των οικιών στη χώρα, η πιστωτική φερεγγυότητά της θα αναθεωρούνταν αυτομάτως, αφού θα ήταν άμεση η προοπτική μείωσης του δημόσιου χρέους της κατά 40 μονάδες του ΑΕΠ της, από το 133,1% στο 93,1%.
http://www.dimokratianews.gr/

 http://fonaklas.blogspot.gr/2017/10/blog-post_593.html