Ραγδαίες εξελίξεις --Ανακήρυξε την ανεξαρτησία της η Καταλονία

Ανακήρυξε την ανεξαρτησία της η Καταλονία – Ραγδαίες εξελίξεις
Φωτογραφίες:
Ραγδαίες εξελίξεις στην Καταλονία – Το κοινοβούλιο ανακήρυξε την ανεξαρτησία της περιφέρειας από την υπόλοιπη Ισπανία
Η πρόταση περί ανεξαρτησίας υπερψηφίστηκε από 70 βουλευτές, ενώ δέκα καταψήφισαν και δύο έριξαν λευκό.
Το έγγραφο με το οποίο το καταλανικό Κοινοβούλιο ανακηρύσσει την ανεξαρτησία της περιφέρειας:

katalonia anexarthsia copy
Ο Μαριάνο Ραχόι έστειλε σαφές μήνυμα αμέσως μετά το ψήφισμα του καταλανικού Κοινοβουλίου λέγοντας, «το κράτος θα αποκαταστήσει την μονιμότητα στην περιοχή».
Ο ισπανός πρωθυπουργός την ίδια ώρα απηύθυνε έκκληση για ηρεμία, «ζητώ ηρεμία για όλους τους Ισπανούς. Η κυριαρχία του νόμου θα αποκαταστήσει τη νομιμότητα στην Καταλονία».

Άμεση η απάντηση της Μαδρίτης - Ενεργοποιήθηκε το άρθρο 155

raxoi
Υπαγωγή της Καταλονίας στην κεντρική κυβέρνηση 
Η άνω βουλή (Γερουσία) του ισπανικού κοινοβουλίου εξουσιοδότησε την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι να θέσει την Καταλονία υπό την απευθείας διακυβέρνηση της Μαδρίτης, μερικά λεπτά μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας της περιφέρειας αυτής από την Ισπανία.
Ο Ραχόι αναμένεται να συγκαλέσει στις 19:00 το υπουργικό συμβούλιο το οποίο θα εγκρίνει τα πρώτα μέτρα για τη διακυβέρνηση της Καταλονίας, ενώ αμέσως μετά  θα απευθύνει διάγγελμα στον ισπανικό λαό.
Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν την ανάληψη της άμεσης εποπτείας της καταλανικής αστυνομίας.
Νωρίτερα, βουλευτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος, του Λαϊκού Κόμματος και του κόμματος των Πολιτών (Ciudadanos) αποχώρησαν από την καταλανική Βουλή προτού διεξαχθεί η ψηφοφορία για την ανεξαρτησία της περιφέρειας από την Ισπανία.
Τα κόμματα που τάσσονταν υπέρ της ανεξαρτησίας ζήτησαν να διεξαχθεί μυστική ψηφοφορία.
Απίστευτες εικόνες στους δρόμους της Καταλονίας - Οι πολίτες πανιγυρίζουν με δάκρυα στα μάτια αμέσως μετά το άκουσμα του αποτελέσματος από το Κοινοβούλιο.
katalonia anexarthsia 6 copy
katalonia anexarthsia 10
katalonia anexarthsia 4
katalonia anexarthsia 9
Δείτε τις φωτογραφίες στη Gallery του Newsbomb.gr

«Κανένα σχόλιο» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι δεν έχει κανένα νέο σχόλιο για την Καταλονία μετά την απόφαση του κοινοβουλίου της περιφέρειας να κηρύξει την ανεξαρτησία από την Ισπανία.
«Δεν έχουμε τίποτα να προσθέσουμε σε ό,τι είπαμε στην (καθιερωμένη) μεσημεριανή ενημέρωση των δημοσιογράφων», δήλωσε η εκπρόσωπος της Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα.
Στη συνέντευξη Τύπου η εκπρόσωπος παρέπεμψε τους δημοσιογράφους σε παλαιότερα σχόλια του προέδρου της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος έχει πει κατ΄επανάληψη πως η αντιπαράθεση για την ανεξαρτησία της Καταλονίας είναι εσωτερικό θέμα της Ισπανίας.

Τουσκ: Μοναδικός συνομιλητής για την ΕΕ η Ισπανία

Χαρακτηριστικό ήταν το tweet του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος υπογράμμισε πως για την Ευρώπη δεν αλλάζει τίποτα - «Ο μοναδικός συνομιλητής μας είναι η Ισπανία».