Παρασκευή, Οκτωβρίου 6

Ατονεί η διπλωματική απήχηση της ΕΕ στη Βόρεια Κορέα

The North Korea flag flutters next to concertina wire at the North Korean embassy in Kuala Lumpur
Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής
Την ώρα που οι ευρωπαϊκές δυνάμεις, Γαλλία και Βρετανία ασκούν πιέσεις στην Ουάσινγκτον για την αποκλιμάκωση της έντασης μετά την ισχυρότερη πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας πριν από ένα μήνα, τα κράτη της ΕΕ που διατηρούν πρεσβείες και διπλωματικές αποστολές στην Πιονγκγιάνγκ πιέζουν άμεσα τους Βορειοκορεάτες.

Μια ομάδα επτά χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης – η Τσεχία, η Σουηδία, η Πολωνία, η Ρουμανία και η Βουλγαρία, καθώς και η Βρετανία και η Γερμανία – πραγματοποίησαν τουλάχιστον δύο επίσημες συναντήσεις με αξιωματούχους της Βόρειας Κορέας στην Πιονγκγιάνγκ τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με δπλωματικές πηγές της Ένωσης.
Ωστόσο, αισθάνονται απογοητευμένοι επειδή οι επαφές υψηλότερου επιπέδου που είχαν καταφέρει να αποκτήσουν πέρυσι στην Πιονγιάνγκ έχουν πλέον απομακρυνθεί, καθώς μόνο οι μεσαίου βαθμού αξιωματούχοι των υπουργείων Εξωτερικών παρευρίσκονται πλέον στις συναντήσεις.
“Υπήρχε μια αίσθηση ότι δεν επρόκειτο να φτάσουμε κάπου επί της ουσίας γιατί έστελναν τους επικεφαλής των διευθύνσεων”, δήλωσε Ευρωπαίος διπλωμάτης, ο οποίος είχε ενημερωθεί για τις συναντήσεις που χαρακτηρίστηκαν ως «πολύ σοβαρές». “Παρόλα αυτά, θέλουν να μιλήσουν με τις Ηνωμένες Πολιτείες”, πρόσθεσε.
Ο Λευκός Οίκος έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο τέτοιων συνομιλιών, με τον Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, να λέει στον υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον ότι “θα σπαταλήσει το χρόνο του” εάν προσπαθήσει να διαπραγματευτεί με τους Βορειοκορεάτες.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν πρεσβεία στην Πιονγκγιάνγκ και βασίζονται στη Σουηδία, την επονομαζόμενη προστατευτική δύναμη των ΗΠΑ εκεί, για να φέρουν εις πέρας την προξενική δουλειά, ειδικά όταν οι Δυτικοί αντιμετωπίζουν προβλήματα.
Για τη μικρή ομάδα των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με πρεσβείες στη Βόρεια Κορέα, η διπλωματική υποβάθμιση αντανακλά την οργή της Πιονγιάνγκ στις σταδιακά διευρυνόμενες κυρώσεις της ΕΕ που υπερβαίνουν τα όσα προβλέπονται από τις αντίστοιχες που έχει ήδη θέσει το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Επιπλέον, ενδέχεται να έχει επιπτώσεις στις ευρύτερες προσπάθειες της ΕΕ για τη μεσολάβηση στην πυρηνική κρίση, σύμφωνα με τους διπλωμάτες της ΕΕ που ενημερώθηκαν από τους συναδέλφους τους στην Πιονγκγιάνγκ, καθώς η Ένωση προετοιμάζει περισσότερα μέτρα εναντίον της Βόρειας Κορέας.
Η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία προήδρευσε των συνομιλιών για την ιστορική πυρηνική συμφωνία με το Ιράν το 2015, τονίζει ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να μεσολαβήσει σε οποιεσδήποτε συνομιλίες αποσκοπούν στο πάγωμα των πυραυλικών και πυρηνικών προγραμμάτων της Βόρειας Κορέας.
Αλλά ταυτόχρονα, η Ευρωπαϊκή Ένωση επιζητεί πετρελαϊκό εμπάργκο για την Πιονγκγιάνγκ, με την ελπίδα ότι θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες.
Επιπλέον, ορισμένες κυβερνήσεις της ΕΕ πιέζουν για την ανάκληση των αδειών εργασίας της Βόρειας Κορέας στην Πολωνία και σε άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, επειδή οι αξιωματούχοι της ΕΕ πιστεύουν ότι οι μισθοί των εργαζομένων κατατίθενται σε τραπεζικούς λογαριασμούς που ελέγχονται από το καθεστώς στην Πιονγκγιάνγκ.
“Οι Βορειοκορεάτες αρχίζουν να βλέπουν την ΕΕ ως μαριονέτα των ΗΠΑ, αλλά τονίζουμε ότι είμαστε έντιμοι διαμεσολαβητές”, δήλωσε  διπλωματικός υπάλληλος της ΕΕ.
Ακόμα κι αν ισχύει όμως κάτι τέτοιο, δεν είναι δυνατόν από τη μία πλευρά η ΕΕ να “σφίγγει τα λουριά” σε ό,τι αφορά τις κάθε είδους κυρώσεις έναντι της Βορείου Κορέας και από την άλλη να έχει την απαίτηση να λειτουργεί ως ο κυριότερος ειρηνευτικός συνομιλητής της Πιονγκγιάνγκ για την αποκλιμάκωση των εντάσεων με τη Δύση.

Πηγές: Reuters, AFP
.rizopoulospost.com