Σάββατο, Οκτωβρίου 21

Πρόστιμα Ελβετίας με μισθούς Βουλγαρίας

Αυτή η ιδέα της κυβέρνησης να θεσπίσει εισοδηματικά κριτήρια για τα πρόστιμα στις παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, μπορεί να ακούγεται καλή, αλλά δεν είναι.

Θυμίζει λίγο την κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων που αναγκάστηκε να αναβάλλει ο υπουργός Παιδείας. 'Η τις παλαιότερες, με την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και των διοδίων. Ακουγόταν ευχάριστα, αλλά αν πήγαινε κανείς να τις εφαρμόσει, θα έπεφτε πολύ γέλιο...
Το ίδιο ισχύει και με την θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων στις παραβάσεις του Κ.Ο.Κ. Αν ήταν καλή ιδέα, θα εφαρμοζόταν ήδη σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Αλλά εφαρμόζεται μόνο στην Βρετανία, στη Φινλανδία και στην Ελβετία.
Γιατί; Διότι μόνο αυτές οι χώρες έχουν πολίτες που σε ένα μεγάλο ποσοστό τους έχουν υψηλά εισοδήματα, αλλά κι ένα ολοκληρωμένο σύστημα φορολογικού ελέγχου για να διαπιστωθεί ποιος αποδεδειγμένα είναι πλούσιος και ποιος φτωχός.

Αν τρέχεις με 160 χιλιόμετρα στην Ουαλία, μπορεί να κληθείς να πληρώσεις πρόστιμο 2.934 ευρώ εφόσον είσαι πλούσιος. Αλλά στην Ελλάδα, που σύμφωνα με την Eurostat υπάρχουν 3,8 εκατομμύρια πολίτες που ζουν στα όρια της φτώχειας, τέτοια πρόστιμα απλά δεν μπορούν να υπάρξουν.

Στην Ελβετία ένας εκατομμυριούχος ο οποίος έτρεχε με 140 χιλιόμετρα την ώρα ενώ το ανώτατο όριο ήταν 80, πήρε κλήση 300.000 ευρώ! Στην Ελλάδα τέτοιο πρόστιμο μπορούν να πληρώσουν μόνο οι βιομήχανοι, οι καναλάρχες και οι ιδιοκτήτες μεγάλων ποδοσφαιρικών ομάδων, που κανείς δεν θα τους σταματήσει επειδή μιλούν στο κινητό τους τηλέφωνο, έστω κι αν οδηγούν οι ίδιοι!

Το κυριότερο όμως είναι, πως για να θεσπιστούν εισοδηματικά κριτήρια στις παραβάσεις του Κ.Ο.Κ., θα πρέπει να αποφασίσει η κυβέρνηση, ποιος θεωρείται πλούσιος στην Ελλάδα.
Διότι σύμφωνα με την φορολογική πολιτική που εφαρμόζει, πλούσιος θεωρείται κι εκείνος που έχει μικτό οικογενειακό εισόδημα 100.000 ευρώ. Γι αυτό και τον φορολογεί με ποσοστό 42% κι επιπλέον του επιβάλλει κι έκτακτη εισφορά. Και φτωχός αντίστοιχα, θεωρείται όποιος δηλώνει κάτω από 5.000 ευρώ τον χρόνο, ανεξαρτήτως αν έχει άλλα περιουσιακά στοιχεία ή κάνει ζωή χαρισάμενη, κρύβοντας τα εισοδήματά του.
Με το σκεπτικό της κυβέρνησης, και στις αλλαγές του Κ.Ο.Κ. οι ειλικρινείς φορολογούμενοι θα πληρώνουν ακριβότερα πρόστιμα, ενώ οι πάμπολλοι φοροφυγάδες θα τη βγάλουν και πάλι στο τσάμπα!!

«Θέλουμε να χτυπήσουμε τη λογική "έχω λεφτά, πληρώνω και παρανομώ"», δήλωσε χθες ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης.

Αν θέλεις λοιπόν αγαπητέ υπουργέ να μην υπάρχουν πολίτες που να λένε “πληρώνω και παρανομώ” άσε τα εισοδηματικά κριτήρια. Διότι ακόμα κι αν βρεις πλούσιο στην Ελλάδα και τον γράψεις, δεν θα φοβηθεί με το πρόστιμο...

Αν κάποιος οδηγάει και μιλάει στο κινητό, πάρε του το δίπλωμα. Πάρε του τις πινακίδες. Βάλτον να πληρώσει επί τόπου, όπως κάνουν οι Αυστριακοί, για να μην πάει την επομένη και σβήσει την κλήση. Μην του κάνεις έκπτωση 50%, όταν πάει να την πληρώσει εντός δεκαημέρου. Και ξήλωσε τους αστυνομικούς που επιστρέφουν πινακίδες και διπλώματα πριν την ώρα τους, γιατί αυτή η κομπίνα έχει πια γίνει “φάμπρικα”.

Αν οδηγάει, μιλάει στο κινητό, αλλάζει ταχύτητες έχει πιει και καπνίζει ταυτόχρονα, μη του πάρεις μόνο τι δίπλωμα και τις πινακίδες, αλλά και το αυτοκίνητο ολόκληρο.

Αλλά μη του βάζεις πρόστιμο 2.000 ευρώ γιατί πιθανότατα δεν θα το εισπράξεις ποτέ, ενώ θα συνεχίσει να οδηγάει, να καπνίζει και να μιλάει στο κινητό.

Για να θεσπίσεις πρόστιμα Ελβετίας, θα πρέπει να υπάρχουν και μισθοί Ελβετίας. Δεν θεσπίζεις πρόστιμα Ελβετίας σε μια χώρα με μισθούς Βουλγαρίας.
Ας μας κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ Ελβετία και μετά θεσπίζει κι εισοδηματικά κριτήρια..
.PROTOTHEMA