Παρασκευή, Οκτωβρίου 6

Σαρωτικές αλλαγές για την Ευρώπη – Τι περιλαμβάνει το Δόγμα Μακρόν

FILE PHOTO - French President Emmanuel Macron delivers a speech to set out plans for reforming the European Union at the Sorbonne in Paris
Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής
Σε διάγγελμα προς όλη την Ευρώπη προέβη ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν, παρουσιάζοντας όλη την πολιτική πλατφόρμα που προτείνει ο ίδιος για την σαρωτική αναμόρφωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία ήδη βρίσκεται μπροστά σε πολλές αλλαγές κυρίως στον τομέα της πολιτικής μετά και από τα πρόσφατα αποτελέσματα των Γερμανικών εκλογών.

Συγκεκριμένα, ψηλά στην προγραμματική ατζέντα του Μακρόν για την Ευρώπη βρίσκεται η ενίσχυση της νομισματικής ένωσης, η ανάπτυξη της ευρωπαϊκής άμυνας, η ενίσχυση της μεταναστευτικής πολιτικής και η σύγκλιση των κρατών-μελών σε δημοσιονομικό και κοινωνικό επίπεδο.
Μάλιστα, ο ίδιος επανέλαβε για άλλη μία φορά τη πάγια θέση του υπέρ της δημιουργίας κοινού προϋπολογισμού της Ευρωζώνης, και επισήμανε πως η Ευρώπη παρά το ότι βρέθηκε στη δίνη μίας «άνευ προηγουμένου» κρίσης, έχει καταφέρει να σταθεί στα πόδια της.
Σε ότι αφορά την ασφάλεια, ο Πρόεδρος συνέστησε τη δημιουργία ειδικής Ευρωπαϊκής Ακαδημίας κατά της τρομοκρατίας τα μέλη της οποίας θα λάβουν την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση για την αντιμετώπιση των απειλών και την θωράκιση της ασφάλειας των πολιτών του κόσμου. Πρότεινε, ακόμη τη δημιουργία ευρωπαϊκής εισαγγελίας, καθώς μόνο με αυτόν τον τρόπο θα αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η τρομοκρατία και ο κίνδυνος για τους Ευρωπαίους πολίτες. Στην ομιλία του ζήτησε επίσης μια κοινή ευρωπαϊκή δέσμη για την άμυνα και μια κοινή ομάδα παρέμβασης, ενώ ανέφερε πως οι εθνικοί στρατοί των κρατών-μελών θα πρέπει να αρχίσουν να δέχονται εθελοντικά στρατιώτες απ” όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, και πρώτη άρχισε η Γαλλία.
Σε ότι αφορά την οικονομία, ο Μακρόν πέρα από την πρόταση για ένα κοινό προϋπολογισμό επανέλαβε την θέση του για  τη θέσπιση θέσης υπουργού Οικονομικών της Ευρωζώνης παράλληλα με την ίδρυση Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, που θα παράσχει προληπτικά οικονομική βοήθεια σε όσες χώρες το χρειάζονται.
Στο καυτό ζήτημα του προσφυγικού, ο Γάλλος Πρόεδρος πρότεινε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδότησης για την ένταξη των μεταναστών και των προσφύγων στις ευρωπαϊκές κοινωνίες, ώστε να καταρτιστούν επαγγελματικά και να αποτελέσουν παραγωγικό κομμάτι της εκάστοτε χώρας. Πρόσθεσε, δε, πως απαιτείται η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου και εγγράφων ταυτότητας σε επίπεδο ΕΕ. 
Οι αντιδράσεις
Φυσικά το διάγγελμα του Γάλλου Προέδρου δεν αφέθηκε ασχολίαστο, καθώς πολλές χώρες αντέδρασαν στις προτάσεις του. Μάλιστα στο θέμα του κοινού προϋπολογισμού προήλθαν πολλές αντιδράσεις από την Γερμανία και συγκεκριμένα από τους Φιλελεύθερους.
Οι Φιλελεύθεροι (FDP) που αποτελούν δυνητικούς εταίρους των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ σε οποιαδήποτε μελλοντική κυβέρνηση συνασπισμού, καλωσόρισαν την πρόταση Μακρόν για ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας στην Ε.Ε., ωστόσο απέρριψαν την ιδέα ενός κοινού προϋπολογισμού στην ευρωζώνη.
 .rizopoulospost.com