Παραιτείται η απερχόμενη αυστριακή κυβέρνηση

Παραιτείται η απερχόμενη αυστριακή κυβέρνηση
Σήμερα Τρίτη παραιτείται και τυπικά η απερχόμενη κυβέρνηση της Αυστρίας, έπειτα από τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής.

Το νωρίτερο την ερχόμενη Παρασκευή, 20 Οκτωβρίου, και μετά την αναμενόμενη για την Πέμπτη ολοκλήρωση της καταμέτρησης όλων των επιστολικών ψηφοδελτίων, ο αριθμός των οποίων ξεπερνά
τις 800.000, αναμένεται να δοθεί από τον ομοσπονδιακό πρόεδρο της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, η εντολή σχηματισμού της νέας αυστριακής κυβέρνησης στον νικητή των πρόωρων βουλευτικών εκλογών, τον αρχηγό του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος και απερχόμενο υπουργό Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς.

Στις δηλώσεις του μετά την εκλογική νίκη του, ο Σεμπάστιαν Κουρτς απέφυγε οποιαδήποτε αναφορά ως προς το κόμμα με το οποίο θα προχωρήσει στο σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού, σημειώνοντας πως θα πρέπει πρώτα να λάβει την εντολή από τον Αυστριακό πρόεδρο και κατόπιν να αρχίσει διαβουλεύσεις με όλα τα κόμματα που εκπροσωπούνται στη νέα αυστριακή Βουλή, η οποία θα συνέλθει σε σώμα στην πρώτη συνεδρίαση της στις 9 Νοεμβρίου.

Ο πρόεδρος Βαν ντερ Μπέλεν, σε δηλώσεις του στη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση, ανακοίνωσε την πρόθεσή του να δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον νικητή των εκλογών Σεμπάστιαν Κουρτς, εφόσον επιβεβαιωθεί και μετά την καταμέτρηση των επιστολικών ψηφοδελτίων το προσωρινό τελικό αποτέλεσμα.

Ο ίδιος πρόκειται να αρχίσει μέσα στις επόμενες ημέρες διαβουλεύσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων που θα εκπροσωπούνται στη νέα Βουλή, ενώ θα ζητήσει από την απερχόμενη κυβέρνηση να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά της μέχρι τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.zougla.gr