Τρίτη, Οκτωβρίου 24

ΣΠΙΤΙΚΟ ΨΩΜΙ ΜΕ ΠΡΟΖΥΜΙ !

ΕΥΚΟΛΟ, ΖΥΜΩΤΟ, ΑΧΝΙΣΤΟ ΨΩΜΙ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ !

ΥΛΙΚΑ 
2 κιλά αλεύρι κίτρινο
- 5 κ.γ. αλάτι
- 1 λίτρο χλιαρό νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ 
-Σε μια λεκάνη βάζουμε 2 κιλά αλεύρι ¹ και προσθέτουμε 5 κουταλάκια του γλυκού αλάτι. 
-Ανακατεύουμε τα υλικά καλά και  κάνοντας στη μέση μια λακκούβα, βάζουμε εκεί το προζύμι. 
-Προσθέτουμε 1 λίτρο χλιαρό νερό κι αρχίζουμε το ζύμωμα. 
Ζυμώνοντας, προσθέτουμε συνεχώς χλιαρό νερό – όχι καυτό, όχι κρύο. Αυτό γίνεται για να "γαλατίζεται" η ζύμη ( θα την δείτε δηλαδή να γίνεται γαλακτώδης καθώς τη ζυμώνετε και της ρίχνετε το νερό ).
-Ζυμώνουμε αρκετή ώρα για να πετύχουμε μια ζύμη απαλή, αφράτη, λεία και να μην κολλάει στα χέρια μας ².
-Πλάθουμε τα καρβελάκια, τα βάζουμε σε λαδωμένες φόρμες για να μην κολλήσουν όταν ψηθούν και τα σκεπάζουμε για να φουσκώσουν. Σημειωτέον, ότι το προζύμι δε φουσκώνει τόσο όσο η μαγιά. Χρειάζονται περίπου 4 ώρες (τον χειμώνα σε ζεστό μέρος)  ή 3 ώρες ( το καλοκαίρι ).
-Αφού φουσκώσουν τα καρβελάκια, τα χαράζουμε στην επιφάνεια ελαφρά μ’ ένα μαχαίρι, τα ψεκάζουμε με λίγο νερό, ρίχνουμε από πάνω σποράκια της προτιμήσεώς μας .... (μαυροκούκι, σουσάμι, λιναρόσπορο, καραγουέι, παπαρούνα κλπ ) και τα ψήνουμε για περίπου 1 ώρα.
-Σε προθερμασμένο φούρνο και θερμοκρασία μέτρια προς δυνατή. 
-Όταν ψηθούν, τα βάζουμε στη σχάρα του φούρνου για να κρυώσουν.
-Αφού κρυώσουν τα καρβελάκια, ξεχωρίζουμε όσα θέλουμε να καταναλώσουμε την ίδια μέρα και τα υπόλοιπα τα βάζουμε στη κατάψυξη σε σακουλάκια. 
Κάθε φορά που χρειαζόμαστε ψωμί, βγάζουμε ένα καρβελάκι από την κατάψυξη, αφαιρώντας τη σακούλα και το βάζουμε στο φούρνο κατευθείαν ( όχι στο φούρνο μικροκυμάτων ). 
-Ανάβουμε τον φούρνο στους 140 0C για μισή ώρα.
-Μετά σβήνουμε το φούρνο και αφήνουμε το ψωμί εκεί, για ένα τέταρτο ή και μισή ώρα. 
Το ψωμί θα είναι φρέσκο σαν να ζυμώθηκε εκείνη την στιγμή.
TIPS
Αν δεν θέλουμε να κάνουμε αυτή τη διαδικασία, μπορούμε να καταναλώσουμε το ψωμί αφού το ξεπαγώσουμε πάντα – απλά δεν θα είναι σαν φρεσκοψημένο).
Εάν μπαγιατέψει το ζυμωτό ψωμί, μπορούμε να το κόψουμε σε φέτες, να το ψήσουμε στη τοστιέρα, να το αλείψουμε με σκόρδο, ρίγανη, αλάτι και ελάχιστο λαδάκι και να το απολαύσουμε.   
¹ Η ποσότητα αυτή βγάζει περίπου 8 καρβελάκια. 
Είναι πρακτικό και οικονομικά συμφέρον να ζυμώνουμε σε λογικά διαστήματα και με βάση πάντα τις ανάγκες μας 
Το σημαντικό με το προζύμι είναι ότι στην κατασκευή ψωμιού χρησιμοποιούμε όση ποσότητα αλεύρι επιθυμούμε. 
² Όταν τελειώνουμε το ζύμωμα, κρατάμε ένα κομμάτι ζύμης όσο περίπου ένα πορτοκάλι, ώστε να το έχουμε για το επόμενο ζύμωμα και να μη χρειαστεί να ξανακάνουμε την ίδια χρονοβόρα διαδικασία για το προζύμι. 
Μπορούμε να βάλουμε το κομμάτι αυτό της ζύμης σε ένα ευρύχωρο τάπερ, αφού προηγουμένως έχουμε ρίξει λίγο αλεύρι στον πάτο του. 
Σκεπάζουμε το τάπερ με το καπάκι και το περιεχόμενό κάποια στιγμή θα φουσκώσει. Τότε το βάζουμε στο ψυγείο, στη συντήρηση, για την επόμενη χρήση.
Αντέχει 1 ή 2 βδομάδες. 
Για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα το τοποθετούμε στη κατάψυξη.
Κώστας Μίχος