Παρασκευή, Οκτωβρίου 20

Οι Βρυξέλλες απαιτούν να μάθουν από την Αθήνα που θα βρεθούν τα λεφτά για τα F-16

 Τι ρωτούν; Από τις συντάξεις που θα μειώσει πάλι, και τα επιδόματα που κόβει ο πανίβλακας Τσίπρας

Την αντίδραση των Ευρωπαίων εταίρων προκάλεσε η συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ για την αναβάθμιση του στόλου των ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών F-16.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αναβαθμισης θα κοστίσει κατ’ ελάχιστο 1,1 δισ. ευρώ (όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση)…
μέχρι και 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια (όπως δήλωσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ).
Οι Ευρωπαίοι δανειστές στέλνουν μήνυμα ότι θα ζητήσουν εξηγήσεις και όλες τις λεπτομέρειες της υπό κατάρτιση σύμβασης.


Το ξεκάθαρο μήνυμα των Ευρωπαίων πιστωτών είναι ότι θα «ζυγίσουν» τις πιθανές δημοσιονομικές επιπτώσεις που θα έχει το πρόγραμμα των F-16 στην ελληνική οικονομία.
Σε ερώτηση για το αν προϋποθέτουν συμφωνία με τους Θεσμούς αμυντικές συμφωνίες όπως το deal Ελλάδας-Ηνωμένων Πολιτειών για τον εκσυγχρονισμό των μαχητικών F-16 που έχει στο οπλοστάσιό της η Πολεμική Αεροπορία ευρωπαϊκές πηγές απάντησαν ως εξής: «Οι δημοσιονομικές επιπτώσεις, σίγουρα ναι».
Όπως είναι προφανές, με την παρέμβασή τους αυτή οι Ευρωπαίοι δανειστές στέλνουν το μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση ότι η συμφωνία με τους Αμερικανούς θα περάσει από το μικροσκόπιο των ευρωπαϊκών αρχών που δανειοδοτούν την Ελλάδα.
Λεπτομέρειες για το πρόγραμμα θα πρέπει να παρουσιαστούν στους εκπρόσωπους των Θεσμών, καθώς στο μνημόνιο υπάρχουν όρια στα επίπεδα δαπανών, συμπεριλαμβανόμενου και του αμυντικού τομέα και οι δανειστές στο επόμενο διάστημα θα κληθούν να κρίνουν κατά πόσο η συμφωνία για τα μαχητικά αεροσκάφη βρίσκεται μέσα σε αυτά τα όρια.
Γερμανία: Ουδέν σχόλιο
Ερωτηθείς σχετικά με τη συμφωνία ελληνικής και αμερικανικής πλευράς για την αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών F-16, ο εκπρόσωπος της γερμανικής καγκελαρίας, Στέφεν Ζάιμπερτ, διευκρίνισε ότι ως γερμανική κυβέρνηση δεν έχει βεβαίως τίποτα να σχολιάσει σε ό,τι αφορά το πώς η ελληνική κυβέρνηση λαμβάνει τις αποφάσεις της στον τομέα της αμυντικής πολιτικής.
«Κι εμείς στηρίζουμε, από κοινού με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, την Ελλάδα», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας, κληθείς να σχολιάσει χθεσινή δήλωση του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ότι στηρίζει τους Έλληνες στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους.