Κυριακή, Οκτωβρίου 29

Αντώνης και Έλενα Λυμπέρη: Όταν το lifestyle ξεθωριάζει…

Αντώνης και Έλενα Λυμπέρη: Όταν το lifestyle ξεθωριάζει…



Ούτε που το φανταζόταν ο Αντώνης Λυμπέρης, καθισμένος στο μικρό του γραφειάκι στην πλατεία Βικτωρίας το 1981, πως σε 30 χρόνια θα διαθέτει μπάτλερ, βίλες σε Κηφισιά και Μύκονο, 20μετρο σκάφος και θα γευματίζει σε υπερπολυτελή σερβίτσια των 70.000 ευρώ στον εκδοτικό κολοσσό του στο Κορωπί. Και κυρίως, ούτε θα μπορούσε να διανοηθεί, πως αφού γευθεί αυτή τη ζωή, ξαφνικά, θα τα χάσει πάλι όλα…
Η ιστορία του εκδότη Αντώνη Λυμπέρη, έχει όλα τα συστατικά ενός καλοστημένου τουρκικού σήριαλ. Ένα φτωχόπαιδο, που παλεύει καθημερινά να τα βγάλει πέρα, σιγά σιγά ανεβαίνει τα σκαλιά της επιτυχίας και αποκτά φήμη, δόξα και πλούτο. Και καθώς όλα τα επιτυχημένα σήριαλ, βασίζονται στις ανατροπές, έτσι και η ζωή του Λυμπέρη, επιφύλαξε ένα ακόμη «γύρισμα»: την απότομη πτώση από την κορυφή…
Το ξεκίνημα ενός κολοσσού με 20.000 δρχ. από την πλατεία Βικτωρίας…
Με αφορμή το γύρισμα μίας ακόμη σελίδας της ζωής του Αντώνη Λυμπέρη με το λουκέτο της εταιρείας «Alpha Editions A.E.», ξεφυλλίζουμε τη συναρπαστική ζωή του τα τελευταία 30 χρόνια. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο Αντώνης Λυμπέρης δεν μοιάζει με τους συνηθισμένους νέους της εποχής του. Και αυτό γιατί αφουγκράζεται προσεκτικά τις τάσεις και μηχανεύεται τρόπους να τις εκμεταλλευτεί. Έτσι, το 1981, που η Ελλάδα βιώνει μια νέα εποχή (ή τουλάχιστον έτσι νομίζει), με την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, ο Αντώνης, με σπουδές φωτογραφίας στην Κολονία και σκηνοθεσίας στο Μόναχο, δανείζεται 20.000 δρχ. από τους γονείς του και από το πατρικό του σπίτι στην πλατεία Βικτωρίας, ξεκινά την έκδοση του περιοδικού «Surf & Ski». Πρόκειται για το αποτέλεσμα μιας συνεργασίας με έναν Γερμανό εκδότη που είχε γνωρίσει σε έναν αγώνα surf στις Μπαχάμες που του είχε προτείνει να μετουσιώσει την αγάπη του για την θάλασσα σε κάτι «χειροπιαστό». Ο Λυμπέρης είναι άνθρωπος παρατηρητικός, καταγράφει προσεκτικά τις συνήθειες των νεοελλήνων και διακρίνει πως δειλά δειλά, η ανάγκη για καλύτερη ζωή, δημιουργεί νέες συνήθειες, όπως τα θαλάσσια σπορ και το τένις.
Έτσι, το 1982, τα περιοδικά γίνονται δύο καθώς αποφασίζει να εκδώσει και το «Ο Κόσμος του Τένις». Οι Έλληνες έχουν μόλις ανακαλύψει το βίντεο και τα videoclub, ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια. Αυτό δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητο από τον Αντώνη Λυμπέρη, που το 1983, εκδίδει το περιοδικό «Ο Κόσμος του Video», που γίνεται αμέσως μεγάλη επιτυχία και αποτελεί το κύριο μέσο ενημέρωσης και επικοινωνίας του κοινού αλλά και των εταιριών διανομής του χώρου.
Ο Λυμπέρης μπορεί να ξεκίνησε από χαμηλά αλλά διαθέτει «στόφα» bon viveur. Αγαπά με πάθος την θάλασσα και έτσι το 1984 εκδίδει το περιοδικό«Yachting» ενώ ταυτόχρονα συστήνεται η εταιρία ΕΚ∆ΟΣΕΙΣ ΛΥΜΠΕΡΗ Ε.Π.Ε., η οποία μετασχηματίζεται σε Α.Ε. μόλις δύο χρόνια μετά.
Το χρήμα στην χώρα έχει αρχίσει να ρέει και οι ξενόφερτες συνήθειες πολλαπλασιάζονται. Ο όρος lifestyle κάνει όλο και πιο συχνά την εμφάνισή του σε μια εποχή που δεν υπήρχαν social media και που ο μόνος «δίαυλος» επικοινωνίας με το κοινό ήταν τα περιοδικά. Αυτό αντιλαμβάνεται και ο Αντώνης Λυμπέρης που το 1988, λανσάρει το περιοδικό STATUS, το πρώτο μηνιαίο αντρικό περιοδικό lifestyle, που πιάνει στον «αέρα» την ανάγκη των νέων της εποχής για γρήγορα αυτοκίνητα, επιτυχημένες καριέρες και ακριβά πούρα.
Επόμενος «εθισμός» των Ελλήνων; Η τηλεόραση καθώς τα ιδιωτικά κανάλια κάνουν την εμφάνισή τους. Ώρα για ένα εβδομαδιαίο τηλεοπτικό περιοδικό, το«7 Μέρες TV», που εκδίδεται το 1990 από τις εκδόσεις Λυμπέρη και ακολουθείται το 1992 από το εβδομαδιαίο γυναικείο περιοδικό «ΕΓΩ», που γίνεται η απαραίτητη συνήθεια κάθε σύγχρονης γυναίκας της εποχής. Ο Λυμπέρης παθιάζεται με τις εκδόσεις και αναζητά διαρκώς νέες ιδέες και κανάλια επικοινωνίας με το κοινό. Το 1998, σε συνεργασία με άλλους εκδότες της εποχής, συστήνουν την εταιρία διανομής τύπου ΑΡΓΟΣ Α.Ε., με ποσοστό συμμετοχής 10,05 %.
Η «φούσκα» της καλής ζωής στην Ελλάδα μεγαλώνει, οι τράπεζες παρακαλούν τους καταναλωτές να πάρουν δάνεια ακόμη για τα ψώνια των Χριστουγέννων και το Χρηματιστήριο γίνεται «παιχνιδάκι» στα χέρια κάθε μεροκαματιάρη. Φτάνουμε λοιπόν αισίως στο 2000, όπου εγκρίνεται η εισαγωγή των μετοχών της Εταιρίας στο Χρηματιστήριο Αθηνών και σχεδόν ταυτόχρονα, υπογράφεται ένα από τα σημαντικότερα licence agreements στον κλάδο, αυτό του δικαιώματος έκδοσης του διάσημου γυναικείου περιοδικού μόδας VOGUE. Την ίδια χρονιά, εξαγοράζεται το 50% της ΔΕΣΜΗΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗΣ, εκδότριας εταιρίας του ΑΘΗΝΟΡΑΜΑΤΟΣ κι άλλων περιοδικών και οδηγών υλικού πολιτισμού. Το 2001, η Εταιρία εκδίδει τα περιοδικά Glamour (δεύτερη σύμβαση με την Conde Nast) και Life & Style, τα οποία γνωρίζουν μοναδική επιτυχία και προσελκύουν αμέσως το ενδιαφέρον των αναγνωστριών.
Αντώνης και Έλενα Λυμπέρη: Όταν το lifestyle ξεθωριάζει… - Κεντρική Εικόνα
Ώσπου, το γυάλινο κτήριο της Κηφισίας, αποδεικνύεται εξαιρετικά μικρό για να στεγάσει το προσωπικό αλλά και τις φιλοδοξίες του μεγαλοεκδότη πια, Αντώνη Λυμπέρη. Το 2003, ολοκληρώνεται η μετεγκατάσταση της εταιρίας σε νέα ιδιόκτητα γραφεία στο Κορωπί Αττικής που φημίζονται για την πολυτέλειά τους και παράλληλα ξεκινά η κυκλοφορία του παγκοσμίου φήμης ανδρικού περιοδικού "Men's Health" (σύμβαση εκχώρησης δικαιώματος από την Rodale).
Η Ελλάδα πια φαίνεται στον Αντώνη Λυμπέρη μικρή για τις φιλοδοξίες του. Το2005, στρέφεται στο εξωτερικό και ιδρύει θυγατρικές σε Κύπρο, Ρουμανίακαι Βουλγαρία. Την επόμενη χρονιά, εξαγοράζει την «IT Publications Hellas Ε.Π.Ε.» που εξειδικεύεται στις εκδόσεις περιοδικών τεχνολογίας και πληροφορικής και την «Three Dee A.E.» που δραστηριοποιείται στον χώρο του μουσικού ραδιοφώνου. Παράλληλα, εξαγοράζει σημαντικό μερίδιο στιςΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ Α.Ε., γνωστή για τα περιοδικά 4 ΤΡΟΧΟΙ, ΠΤΗΣΗ, YACHTS και ΗΧΟΣ.
Σκοπός του Αντώνη Λυμπέρη είναι η δημιουργία ενός μιντιακού ομίλου με πληθώρα μέσων. Τι του λείπει λοιπόν; Ένας ραδιοφωνικός σταθμός που έρχεται το 2007 και ονομάζεται ΕΝ ΛΕΥΚΩ. Παράλληλα, δεν ξεχνά και τις θυγατρικές του καθώς στη Ρουμανία εκδίδει δύο γυναικεία περιοδικά, τοGLAMOUR και το Prevention, μέσω αντίστοιχων licence agreements. Αλλά ένας οξυδερκής άνθρωπος σαν τον Λυμπέρη, θα ήταν από τους πρώτους που κατάλαβε την παντοδυναμία του διαδικτύου που έρχεται καλπάζοντας. Έτσι, επενδύσει στο πρώτο lifestyle portal της εταιρίας, το οποίο λανσάρεται στον διαδικτυακό τόπο myself.gr. Ο ραδιοφωνικός σταθμός του αποδίδει και έτσι εξαγοράζει έναν ακόμη τον Village Fm το 2008. Την ίδια χρονιά, εκδίδει στηΡουμανία το μεγαλύτερο αντρικό lifestyle περιοδικό στον κόσμο, το περίφημοGQ (μέσω licence από την Conde Nast) ενώ στην Ελλάδα διοργανώνει για πρώτη φορά το διεθνές τουρνουά τένις για άντρες και γυναίκες με την επωνυμία Status Athens Open και Vogue Athens Open αντίστοιχα.
Οι συμφωνίες δεν σταματούν και το 2009, εκδίδει το περιοδικό Geo, μέσω σύμβασης εκχώρησης από την G+J, μέλος του συγκροτήματος Bertelessman. Στα μέσα της χρονιάς, εκδίδεται στη Βουλγαρία το διεθνούς φήμης γυναικείο περιοδικό GLAMOUR, μέσω σύμβασης εκχώρησης από την Conde Nast.
Ο «παράγοντας» Έλενα
Τελειομανής, εργατική και υπέρμετρα φιλόδοξη, η Έλενα Μακρή από μικρή δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για τη μόδα. Έτσι, αποφασίζει να σπουδάσει design και μόδα στη Σχολή Βελουδάκη. Ξεκινά να εργάζεται ως στυλίστρια για αρκετά χρόνια μέχρι που το όνομά της γίνεται γνωστό και την προσλαμβάνει ο Νίκος Φώσκολος για την καθημερινή τηλεοπτική σειρά «Λάμψη». Το 1993, προσλαμβάνεται στον Όμιλο Λυμπέρη ως υπεύθυνη μόδας όλων των εκδόσεων και εκεί γνωρίζει τον άνθρωπο που θα αλλάξει τη ζωή της.
Η πρόταση γάμου στη Νέα Υόρκη, δεν άργησε να έρθει από τον Αντώνη Λυμπέρη που δήλωνε πως βρήκε στην Έλενα το alter ego του. Ο γάμος τους είχε όλες τις προδιαγραφές για να φιλοξενηθεί στα ιλουστρασιόν περιοδικά τους με την Έλενα να φορά ένα πανάκριβο νυφικό της Vera Wang και τους καλεσμένους να παραμιλούν από την απίστευτη χλιδή τρώγοντας αστακούς και πίνοντας επώνυμες σαμπάνιες.
Image result for Αντώνης και Έλενα Λυμπέρη
Η Έλενα Μακρή-Λυμπέρη πλέον, αναλαμβάνει ενεργό ρόλο στον εκδοτικό όμιλο. Γίνεται διευθύντρια της «Vogue Hellas» και εκδότρια του περιοδικού «Life & Style» ενώ τον ελεύθερο χρόνο της αναλαμβάνει τη διακόσμηση των πολυτελών επαύλεων της οικογένειας στο Κεφαλάρι, με έργα τέχνης και γλυπτά και έναν κατάφυτο γεμάτο μανόλιες κήπο καθώς και στη Μύκονο με θέα στο απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου. Ωστόσο, τη ζωή της μονοπωλούν τα τρία παιδιά τους, η Φιλίππα, ο Αλέξανδρος και ο Αριστοτέλης ενώ ο Αντώνης Λυμπέρης βρίσκει πάντα χρόνο και για την πρώτη κόρη του, Ιόλη, καρπό μιας προηγούμενης σχέσης του.
Η «κόντρα» με τον Κωστόπουλο
Οι δύο άνθρωποι που καθόρισαν, αποθέωσαν και εντέλει γκρέμισαν την έννοια του lifestyle στην Ελλάδα-και που μαζί του γκρεμίστηκαν και αυτοί-οι εκδότεςΑντώνης Λυμπέρης και Πέτρος Κωστόπουλος, είχαν δημιουργήσει ένανάτυπο «πόλεμο» ανάμεσα στα στελέχη των δύο εταιρειών που δεν αντάλλασσαν ούτε «καλημέρα» στις λαμπερές εκδηλώσεις της εποχής.
Τα δύο «στρατόπεδα» είχαν εκτοξεύσει σε δυσθεώρητα ύψη τα κασέ των δημοσιογράφων αλλά και όλων των συνεργατών της εποχής με αμοιβές που σήμερα μοιάζουν με κακόγουστο αστείο. Οι φωτογραφήσεις των περιοδικών σε εξωτικά νησιά κόστιζαν μια μικρή περιουσία, το «στήσιμο» ενός θέματος θύμιζε χολυγουντιανή υπερπαραγωγή και τα χρήματα έμοιαζαν να μην έχουν καμία απολύτως σημασία μπροστά στον εντυπωσιασμό.
Το κοινό παρακολουθούσε αδηφάγα τις υπερβολές των δύο εκδοτικών ζευγαριών με τις εξωτικές διακοπές, τα πανάκριβα ντυσίματα και τις αξιοσημείωτες εκκεντρικότητες. Και όσο πιο πολύ τους αποθέωνε στην εποχή της δόξας, τόσο περισσότερο τους «κατασπάραξε» στην εποχή της παρακμής…
Μπάτλερ και σερβίτσια για το γραφείο αξίας 70.000 ευρώ
Οπαδοί της πολυτέλειας, ο Αντώνης Λυμπέρης και η σύζυγός του Έλενα, είχαν αγοράσει, για να γευματίζουν τα μεσημέρια στην εταιρεία τους, δύο ζευγάριασερβίτσια Hermes που κόστιζαν κοντά στις 70.000 ευρώ! Οι επισκέπτες του Λυμπέρη στο Κορωπί αλλά και στις βίλες της Κηφισιάς και της Μυκόνου, καλωσορίζονταν από μπάτλερ ενώ το απίστευτα εντυπωσιακό γραφείο του Λυμπέρη στο Κορωπί, κοσμούσε ένα τεράστιο γλυπτό του Δάκη Ιωάννου με το έμβλημα του θεού Άρη…
Image result for Αντώνης και Έλενα Λυμπέρη
Η πτώση μιας αυτοκρατορίας
Οι εργαζόμενοι του Ομίλου δυσκολεύονταν να πιστέψουν πως είχαν αρχίσει καθυστερήσεις στη μισθοδοσία τους και μη καταβολή των υποχρεωτικών επιδομάτων, μέσα σε μια εταιρεία που δέσποζε το εντυπωσιακό γυάλινο αίθριο, τα σινιέ έπιπλα και το προσεγμένο εστιατόριο. Ώσπου, στις 7 Νοεμβρίου 2012, ο άλλοτε πανίσχυρος εκδότης, Αντώνης Λυμπέρης, ανακοίνωσε και επίσημα το «λουκέτο» με μια συγκινησιακά φορτισμένη επιστολή: «Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία και για εμάς σήμερα, Τετάρτη 7 Νοεμβρίου του 2012, σας ανακοινώνω ότι πέθανε. Πέθανε παίρνοντας μαζί της τους κόπους και τα όνειρα 32 ετών. Σταθήκαμε όλοι στο ύψος μας, παλέψαμε, επιμείναμε, προσπαθήσαμε. Δεν χάσαμε. Δεν ήταν μια μάχη, αλλά ένας άνισος, ατέρμων, καταδικασμένος και προδομένος αγώνας ενάντια στην παράνοια και το παράλογο που διακατέχει πλέον τη χώρα μας», ανέφερε χαρακτηριστικά αφήνοντας στο δρόμο 200 υπαλλήλους.
Το εντυπωσιακό κτήριο στο Κορωπί άδειασε, τα έργα Τέχνης, «φυγαδεύθηκαν» νύχτα και οι εργαζόμενοι ακόμη ψάχνουν το δίκιο τους διεκδικώντας τα χρωστούμενα με αγωγές και δικαστικούς αγώνες. Κάποια από τα έντυπα των εκδόσεων πουλήθηκαν στις Αττικές Εκδόσεις και κάποια στη «Δάφνη Επικοινωνίες», δημιουργώντας μια νέα εταιρεία την «Alpha Editions A.E»και ο Αντώνης Λυμπέρης σχεδόν εξαφανίστηκε από τη δημοσιότητα. Η Έλενα Μακρή-Λυμπέρη συνέχισε να εργάζεται ως σύμβουλος στο «Hello» και στο «Εγώ».
Το τελευταίο «χαρτί» του Λυμπέρη που κάηκε…
Μέχρι που φθάνουμε στο σήμερα με την ανακοίνωση ενός ακόμη «λουκέτου» της «Alpha Editions ΑΕ», στην οποία και είχαν μεταβιβαστεί ορισμένοι τίτλοι περιοδικών των άλλοτε κραταιών εκδόσεων Λυμπέρη. Ουσιαστικά ήταν ένα εκδοτικό σχήμα με την συμμετοχή των Δημήτρη Κοντομηνά και Θεοχάρη Φιλιππόπουλο και την ενεργό παρουσία της Έλενας Μακρή-Λυμπέρη.
Οι εργαζόμενοι που έμειναν ξεκρέμαστοι μετά το αιφνιδιαστικό «λουκέτο» του Λυμπέρη το 2012, είχαν καταθέσει αγωγές εναντίον του ζεύγους Λυμπέρη και της εταιρίας «Alpha Editions ΑΕ», διεκδικώντας τα χρήματά τους. Σχεδόν 4 χρόνια μετά, η τελεσίδικη απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών δικαίωσε τους πρώην εργαζόμενους στις «Εκδόσεις Λυμπέρη ΑΕ» υποχρεώνοντας την εταιρία να τους καταβάλει 700.000 ευρώ για να καλυφθούν οι οφειλές ως την κατάρρευση του Ομίλου το 2012.
Το «λουκέτο» για την εταιρεία «Alpha Editions A.E.» ήταν αναπόφευκτο, με την εργοδοσία να ανακοινώνει στους σοκαρισμένους εργαζόμενους πως θα λάβουν τις αποζημιώσεις τους και θα πρέπει να αδειάσουν τα γραφεία τους άμεσα. Πληροφορίες κάνουν λόγο πως τα περιοδικά "Hello" και "7 Μέρες TV"θα συνεχίσουν την κυκλοφορία τους ενώ τα υπόλοιπα θα κλείσουν άμεσα. Ένα ακόμη τραγικό «γύρισμα» της μοίρας της οικογένειας Λυμπέρη, με θύματα απλούς εργαζόμενους. Ανθρώπους που κατάλαβαν καλά πως το ιλουστρασιόν χαρτί μιας ζωής τεχνητά παραμυθένιας, πάντα ξεθωριάζει γρήγορα…



Αυτό είναι το παλάτι του Λυμπέρη στο Κεφαλάρι που έγιναν τα θρυλικά πάρτι και πλέον βγαίνει στο «σφυρί»




Αυτό είναι το παλάτι του Λυμπέρη στο Κεφαλάρι που έγιναν τα θρυλικά πάρτι και πλέον βγαίνει στο «σφυρί»



Ηταν 1981 όταν ο Αντώνης Λυμπέρης καθόταν σ’ ένα γραφειάκι στην πλατεία Βικτωρίας, όπου σίγουρα δεν μπορούσε να φανταστεί πως τριάντα χρόνια αργότερα θα διηύθυνε έναν εκδοτικό κολοσσό στο Κορωπί.
Ηταν η εποχή που η Ελλάδα ζούσε με τα δάνεια. Δάνεια που πολλαπλασίαζαν το εισόδημα του μέσου Ελληνα και η εκδοτική ελίτ της χώρας υιοθετούσε τον τρόπο ζωής μεγαλοεπιχειρηματιών του εξωτερικού.
Η κρίση χτύπησε την πόρτα και σήμερα ο άλλοτε πανίσχυρος Αντώνης Λυμπέρης βλέπει την υπερπολυτελή βίλα του στο Κεφαλάρι να βγαίνει στο… σφυρί στις 18 Οκτωβρίου 2017. Το ποσό της οφειλής για το οποίο επεβλήθη η κατάσχεση είναι εκατόν πενήντα χιλιάδες ευρώ (150.000,00 €), αν και τα βάρη του ακινήτου είναι μερικά εκατομμύρια. Η τιμή πρώτης προσφοράς κατά την ημέρα του πλειστηριασμού ορίστηκε η εμπορική του αξία, δηλαδή το ποσό των τεσσάρων εκατομμυρίων τετρακοσίων ογδόντα εννέα χιλιάδων τετρακοσίων τριάντα τεσσάρων ευρώ (4.489.434,00 €)!

Η βίλα στην οποία έχουν δοθεί θρυλικά πάρτι βρίσκεται στο Κεφαλάρι και όπως αναφέρει το έγγραφο του πλειστηριασμού είναι: «Μια διώροφη οικία μετά του οικοπέδου της, το οποίο βρίσκεται στην Κηφισιά Αττικής και έχει επιφάνεια δύο χιλιάδες τριακόσια ενενήντα έξι (2.396) τ.μ. Το ισόγειο στεγάζει χολ, μεγάλο σαλόνι, τραπεζαρία, γραφείο, καθημερινό, κουζίνα, λουτρό, W.C. και χώρο ύπνου του βοηθητικού προσωπικού. Υπάρχει πέργκολα, η οποία έχει προσαρτηθεί στον κυρίως χώρο και έχει κυρία χρήση, ως χώρος γυμναστηρίου. Στον ακάλυπτο χώρο και παραπλεύρως της πισίνας υπάρχει κεραμοσκεπές κτίσμα, το οποίο χρησιμοποιείται ως καθιστικό – χώρος ξεκούρασης των λουομένων. Ο Α’ όροφος στεγάζει καθιστικό, 5 κοιτώνες, 5 λουτρά και ιματιοθήκες».

athensmagazine.gr