Πέμπτη, Οκτωβρίου 19

Mall στην αυλή του Πλάτωνα; Αίσχος...

Του Μανόλη Καψή 
Οι συλλογικότητες είναι παντού. Μας ήρθαν πακέτο μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ. Παρεμβαίνουν στους πλειστηριασμούς -ενίοτε και υπέρ "φαλιρισμένων" και μπαταχτσήδων  πλοιοκτητών- έδωσαν μάχες στο Ελληνικό και τώρα έπιασαν τον Πλάτωνα. Ναι τον γνωστό. Προτάσσουν τα στήθη τους ώστε να σώσουν το  "πάρκο" της Ακαδημίας Πλάτωνος, (ξέρετε λίγα μέτρα από την εθνική)... από την εμπορευματοποίηση. Τώρα βέβαια το "πάρκο" ήταν για την ακρίβεια -μέχρι προτίνος- ένα εργοστάσιο, η κλωστοϋφαντουργία Μουζάκη... αλλά αυτά είναι λεπτομέρειες για τις συλλογικότητες. Σημασία έχει ο αγώνας.
Γι' αυτό και οργανώνουν συναυλίες. Ναι, οι καλλιτέχνες πάντα στηρίζουν τις συλλογικότητες (και όλες τις αριστερές ουτοπίες). Γι' αυτό και στη συναυλία δίνουν το "παρών" και οι "Περπερούνα" και οι "Τζουράν Τζουράν" και το...(κρατηθείτε) και  το "Φυστίκι Σαλόνι". Χαμός θα γίνει.
Και δεν μένουν στις συναυλίες. Κάνουν και κινητοποιήσεις. Κινητοποιήσεις για τη διάσωση του αρχαιολογικού χώρου. Μα φυσικά υπάρχει αρχαιολογικός χώρος. Παντού όπου προγραμματίζονται επενδύσεις υπάρχουν αρχαιολογικοί χώροι. Πόσο μάλλον στην Ακαδημία Πλάτωνος. Το λέει και το όνομα άλλωστε. Γι' αυτό πτώχευσε λένε ο Μουζάκης. Τον εκδικήθηκαν οι πέτρες... 
Και όχι μόνο κινητοποιήσεις. Υπογράφουν και κείμενα οι συλλογικότητες. Γεμάτες επιχειρήματα που έπεισαν ακόμα και το άπιστο "Φυστίκι Σαλόνι" να παίξει τα διάσημα κομμάτια του...
Κατ' αρχάς, πολύ σωστά επισημαίνουν οι συλλογικότητες πως είναι απαράδεκτο επί σοσιαλισμού να εμπορευματοποιείται ένα "ανυπολόγιστης αξίας πολιτιστικό αγαθό". Τι εννοούν; Μα την αισχρή ιδέα των επενδυτών να ονομάσουν το mall που θέλουν να κατασκευάσουν, Academy Gardens. Είναι δυνατόν; Να δίνεται βορά στα συμφέροντα το όνομα Ακαδημία, μόνο και μόνο επειδή χτίζεται mall στην Ακαδημία Πλάτωνος; Χάθηκε να το ονομάσουν αλλιώς; Φυστίκι Σαλόνι μήπως; Θα ακολουθήσουν και άλλες δράσεις να είστε σίγουροι. Κάτι ύποπτα ξενοδοχεία τύπου Acropole και τέτοια, πέριξ της Ακρόπολης, που επίσης χρησιμοποιούν όνομα "παγκόσμιας αξίας πολιτιστικό αγαθό", να ετοιμάζονται για μετονομασία. Υπάρχει κάποιο όριο επιτέλους.
Επίσης υπάρχουν και οικονομικά επιχειρήματα. Από αυτά που ακόμα και ο Γκίκας Χαρδούβελης θα δηλώσει πάσο. Κατ' αρχάς ένα mall στην Ακαδημία Πλάτωνος θα σημάνει -μας εξηγούν οι συλλογικότητες- την "καταστροφή των μικρών επιχειρήσεων των Σεπολίων, του Κολωνού, του Σκουζέ και του Πλάτωνα". Βλέπετε υποθέτω κι εσείς την επερχόμενη καταστροφή. Η σφύζουσα αγορά στον λόφο Σκουζέ κινδυνεύει. Άσε που όπως μας ενημερώνουν οι συλλογικότητες, κινδυνεύει και το Μπουρνάζι και το Περιστέρι. Ένα mall φέρνει την καταστροφή. 
Τώρα βέβαια, λίγο πιο κάτω, στο εξαιρετικό κείμενο των συλλογικοτήτων, μας ενημερώνουν ότι ανάμεσα στους κινδύνους του mall είναι και η υποβάθμιση της περιοχής λόγω της "προσέλκυσης και άλλων εμπορευματικών χρήσεων μαζικής κατανάλωσης και ψυχαγωγίας". Μπερδευτήκατε ε! 'Η θα ερημώσει η περιοχή ή θα προσελκύσει και άλλους. Σωστό. Αλλά λεπτομέρεια για τις συλλογικότητες. Άλλωστε οι αντιφάσεις όπως ξέρει κάθε καλός μαρξιστής, είναι μέρος της ζωής. Πάμε παρακάτω.
Και να ήταν μόνο αυτη η ζημιά. (η εμπορευματοποίηση εννοώ). Οι συλλογικότητες βλέπουν και άλλους κινδύνους. 1ον: Κυκλοφοριακή συμφόρηση σε έναν ήδη επιβαρυμένο κόμβο. (Τώρα εσείς θα μου πείτε ότι είναι δίπλα η εθνική οδός, αλλά προφανώς δεν ξέρετε την περιοχή τόσο καλά όσο οι συλλογικότητες). 2ον: Επιβάρυνση της περιοχής λόγω "τσιμεντοποίησης". (Ξέρω θα μου πείτε τι επιβάρυνση σε μια βιομηχανική ζώνη, αλλά προφανώς δεν ξέρετε την περιοχή.) 3ον: Αλλοίωση των γειτονιών μέχρι τα Σεπόλια. (Που επειδή δεν ξέρετε την περιοχή, αγνοείτε ότι είναι πρότυπα οικιστικής ανάπτυξης...).
Αλλα ευτυχώς υπάρχει λύση. Την βρήκαν οι συλλογικότητες. 1ον: Αναβάθμιση του αρχαιολογικού Πάρκου. (Πλήρωνε εσύ). 2ον: Ανέγερση του Μουσείου της Πόλης των Αθηνών (που τόσο το εχουμε ανάγκη). 3ον: Αναβάθμιση των περιοχών κατοικίας (πως γίνεται αυτό μην με ρωτατε. Μήπως με τίποτα δάνεια;) 4ον: Ανάπλαση του βιομηχανικού Πάρκου (που το ονειρευόμαστε απο παιδιά). Και βέβαια τη στήριξη των μικρών επιχειρήσεων της περιοχής με την υπεράσπιση των θέσεων εργασίας.. Ναι αυτοί είναι οι επιχειρηματίες του μέλλοντος. Τα ψιλικά, οι Εβγα και τα σουβλάκια. Τι mall μου λέτε εσείς...
ΥΓ. Θα σας κρατήσω ενήμερους για τις επόμενες κινητοποιήσεις. Το υπόσχομαι. Μπορεί να ξαναπαίξουν οι Τζουράν Τζουράν. Δεν είναι και λίγο...

 capital.gr