Δευτέρα, Οκτωβρίου 23

SOS για τις βαφές μαλλιών

❱❱ Σύμφωνα με έρευνα, συνδέονται με τον καρκίνο του μαστού
Συναγερμός για τις γυναίκες που βάφουν συχνά τα μαλλιά τους. Οριο στο πόσες φορές τον χρόνο μια γυναίκα μπορεί να βάφει τα μαλλιά της θέτει νέα μελέτη, καθώς το συχνό βάψιμο συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού, προειδοποιούν ερευνητές.

Προτείνουν μάλιστα στις γυναίκες να βάλουν τέλος στο μηνιαίο ραντεβού τους στο κομμωτήριο και να μη βάφουν τα μαλλιά τους περισσότερες από έξι φορές τον χρόνο. Επίσης, προειδοποιούν τις γυναίκες να μην παραλείπουν τον ετήσιο έλεγχο του μαστού τους με μαστογραφία μετά τα 40 έτη.

Σύμφωνα με την έρευνα, που πραγματοποιήθηκε με επικεφαλής τον Βρετανό καθηγητή και χειρουργό μαστού Kefah Mokbel από το Princess Grace Hospital του κεντρικού Λονδίνου, το βάψιμο των μαλλιών περισσότερες από έξι φορές στη διάρκεια του έτους αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου κατά 14%!
Χημικές
Σε σχόλιό του στο twitter, ο καθηγητής συστήνει στις γυναίκες που βάφουν τα μαλλιά τους να αποφεύγουν τις χημικές βαφές και ειδικά αυτές που περιέχουν πολλές αρωματικές αμίνες (PPD πάνω από 2%) και αντ' αυτών να επιλέγουν φυσικά προϊόντα, όπως χένα ή βαφές με βάση το κυνόροδο, το ραβέντι και το παντζάρι.

Η έρευνα δεν αποδεικνύει ότι η βαφή των μαλλιών είναι εκείνη που προκαλεί τον καρκίνο. «Παρόλο που απαιτείται περισσότερη μελέτη για να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματά μας, τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι η έκθεση στις βαφές μαλλιών μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού» σημείωσε ο καθηγητής Mokbel, ο οποίος προτείνει στις γυναίκες να βάφουν τα μαλλιά τους δύο έως έξι φορές τον χρόνο.
«Παρατηρήσαμε πραγματικά μία στατιστική συσχέτιση μεταξύ των βαφών μαλλιών και του κινδύνου για καρκίνο του μαστού στη μελέτη μας» υπογράμμισε η Sanna Heikkinen. «Δεν είναι δυνατόν να επιβεβαιώσουμε αυτή τη στιγμή αν αυτό είναι τυχαίο ή όχι. Θα μπορούσε όμως να αποτελεί ένδειξη ότι οι γυναίκες που χρησιμοποιούν βαφές μαλλιών χρησιμοποιούν γενικά περισσότερα καλλυντικά από εκείνες που ανέφεραν ότι δεν βάφουν ποτέ τα μαλλιά τους» πρόσθεσε.
 espressonews.gr