Πέμπτη, Νοεμβρίου 9

Κάλπες το ’18 στήνει ο Τσίπρας


Κάλπες το ’18  στήνει ο Τσίπρας

• Αξιοποιώντας το θετικό κλίμα σε Ευρώπη και Αμερική

Κουκιά τού μαγειρεύει του Κυριάκου ο Τσίπρας… Χωρίς γραμμή, χωρίς σχέδιο, προβάλλοντας τα τετριμμένα, με παλιομοδίτικες συνταγές, που σήμερα δεν πουλάνε και δεν φέρνουν ψήφους ούτε επαναπατρίζουν ψηφοφόρους της δεξιάς πλευράς που στις εκλογές του 2015 έκαναν το άλμα και ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, κατεβάζοντας τη ΝΔ του Σαμαρά στο 27,8%, ο Μητσοτάκης προσπαθεί να δηλώσει «παρών». Να πείσει ότι είναι έτοιμος για το Μαξίμου.

Ούτε τον πυρήνα του κόμματός του δεν πείθει, ενώ ηγετικά στελέχη της παράταξης, ενεργά και μη, αποφεύγουν συνειδητά να πουν έστω και μία λέξη στήριξής του. Και δεν θα το κάνουν ούτε αύριο, για τον απλούστατο λόγο ότι το παιδί δεν κάνει…
Και δεν διστάζουν να το πουν σε συζητήσεις με σημαντικούς παράγοντες του χώρου.
Ο αρχηγός της ΝΔ, στηριζόμενος σε γκάλοπ που φέρνουν το κόμμα του πρώτο, με τον «κανένα» όμως να προηγείται, θεωρεί ότι ο Τσίπρας έχει τελειώσει και προσπερνάει το γεγονός ότι είναι ο χαμένος σε όλες τις προσωπικές αντιπαραθέσεις του με τον πρωθυπουργό στη Βουλή, όπως και στην προ­χθεσινή αναμέτρηση. Όπως και το ότι, ως πρόεδρος της ΝΔ και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε καμία στιγμή της θητείας του δεν μπόρεσε να αλλάξει την ατζέντα, την οποία συνεχώς καθορίζει ο Τσίπρας.
Δεν έχει συνειδητοποιήσει, δεν έχει πάρει χαμπάρι ο Μητσοτάκης ότι ο πρωθυπουργός κάθε μέρα, με τις αποφάσεις που παίρνει και τις αλλαγές που περνάει στη Βουλή, κερδίζει τάξεις που είναι στη γωνία. Κάθε νομοσχέδιο που καταθέτει είναι ενταγμένο στον σχεδιασμό εκλογών.

Κέρδη φέρνουν και οι «κωλοτούμπες» σε σχέση με τον Αλέξη του 2015. Το ταξίδι στην Ουάσινγκτον είναι η μεγαλύτερη απόδειξη. Και την αναβάθμιση των F-16 πήρε, κάτι που το πάλευε από το 2000 ο Σημίτης, το 2009 ο Καραμανλής και μετά ο Σαμαράς.
Και δεν είναι μόνο αυτό. Το ΔΝΤ έχει ήδη προσφέρει τη στήριξή του για παράταση του χρόνου αποπληρωμής του χρέους, και μάλιστα με μείωση του επιτοκίου και της δόσης. Και, φυσικά, αυτή η στήριξη κάτι σηματοδοτεί ως προς τις επιλογές του Λευκού Οίκου για τα ελληνικά πολιτικά πράγματα…
Ανάλογη είναι και η στάση των Ευρωπαίων, οι οποίοι, σύμφωνα με πολύ καλές πηγές, θα στηρίξουν δημόσια την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές.
Τα σχέδια του Τσίπρα
Στόχος του πρωθυπουργού είναι να πάει τον Οκτώβριο του 2018 σε πρόωρες εκλογές.
Ο προγραμματισμός, σύμφωνα με πληροφορίες από έγκυρες πηγές, περιλαμβάνει:
♦ Άμεσο κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, με επιδίωξη η τέταρτη, η οποία θα δρομολογήσει το τέλος των Μνημονίων, να ξεκινήσει αμέσως και να έχει ολοκληρωθεί πριν από το καλοκαίρι.
♦ Προώθηση από το ΔΝΤ της ρύθμισης του χρέους του, που –όπως μαθαίνουμε– θα είναι μια δεκαετία χωρίς καταβολή δόσεων ή σε μειωμένο ποσό, με μικρότερο επιτόκιο. Πρόκειται για ανταλλαγή ελληνικών ομολόγων με «perpetual bonds», ήτοι ομόλογα στο διηνεκές ή «αέναα ομόλογα», όπως αποκαλούνται. Και η ρύθμιση αυτή θα ανακοινωθεί τον Μάιο.
♦ Έξοδο στις αγορές με το πράσινο φως της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τόσο… πράσινο, που –σύμφωνα με πηγές που δεν έχουν διαψευσθεί σε προηγούμενες καταστάσεις– θα βγει να διαφημίσει την έξοδο, στη βάση τού ότι όποιος πάρει ελληνικά ομόλογα θα είναι κερδισμένος.
Στόχος οι εκλογές
Στο εσωτερικό μέτωπο, πέραν δηλαδή της… αποτίναξης του ζυγού των Μνημονίων, αν και η… δουλεία και η επιτροπεία θα φθάσουν μέχρι το μακρινό 2060, ο… εκλογικός οδικός χάρτης περιλαμβάνει εισηγήσεις για μείωση των φορολογικών συντελεστών για εισόδημα πάνω από 20.000 ευρώ, που θα είναι στήριξη της μεσαίας τάξης.
Παράλληλα, παρά τη λαίλαπα των περικοπών στις συντάξεις, δεν μειώθηκαν ούτε κατά ένα ευρώ οι συ­ντάξεις των 400 ευρώ που παίρνουν αγρότες και διάφορες άλλες τάξεις, που ανέρχονται κοντά στο 1.000.000. Και ο Τσίπρας προσβλέπει σε πολλές ψήφους από αυτούς.

7,3 δισ. ευρώ στην πιάτσα…
Γεύση των εκλογικών σχεδιασμών του Τσίπρα δίνει και αυτό που επισημαίνουν άνθρωποι του Μαξίμου αλλά και του στενού κομματικού επιτελείου, ότι τον Δεκέμβριο θα πέσουν στη Αγορά 5 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, 1,1 δισ. ευρώ από το… περιβόητο πλεόνασμα και 1,2 δισ. ευρώ από την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.
Κάλπες τον Οκτώβριο
Κυβερνητικά στελέχη αλλά και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που είναι στα… ενδότερα του κόμματος και έχουν γεύση των σχεδιασμών αλλά και των σκέψεων για την επόμενη μέρα υποστηρίζουν ότι πρόθεση του πρωθυπουργού και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα είναι να πάει σε εκλογές τον Οκτώβριο του 2018, έχοντας ως σημαία:
♦ Το ότι έβγαλε από τα Μνημόνια την Ελλάδα, που την παρέδωσαν στους έξω το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ.
♦ Το ότι η χώρα βγήκε στις αγορές – εδώ το κρίσιμο τεστ θα είναι το αν θα καλυφθεί το ζητούμενο ποσό και το ύψος του επιτοκίου.
♦ Το ότι το χρέος πάει σε βάθος χρόνου (στο διηνεκές) και η εξυπηρέτησή του δεν θα δημιουργεί οικονομικό πρόβλημα.
Να σημειωθεί ότι η χώρα είχε τη δυνατότητα να πάρει γύρω στα 20 δισεκατομμύρια ευρώ από εκείνα που έχουν μείνει από το τρίτο Μνημόνιο.
Συγκεκριμένα, θα μπορούσε να είχε πάρει 5 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο, 5 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο, 5 δισ. ευρώ τον Απρίλιο και 4 δισ. ευρώ τον Ιούλιο. Η κυβέρνηση δεν τα ζήτησε όμως γιατί, αν τα έπαιρνε, θα σήμαινε ότι θα αναβαλλόταν –άγνωστο μέχρι πότε– η έξοδος από τα Μνημόνια. Και αυτό θα είχε επιπτώσεις στις πολιτικές εξελίξεις και προφανώς θα δυσκόλευαν πολύ τα πράγματα για την επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά για τον Αλέξη Τσίπρα, με άγνωστη τη συνέχεια…

paron.gr