Παρασκευή, Νοεμβρίου 24

ΤΑ ΟΡΝΕΑ ΜΕ ΤΑ ΓΑΜΨΑ ΝΥΧΙΑ ΠΟΥ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΟΝΟΜΑΖΕΙ ΘΕΣΜΟΥΣ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 18.000 ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ ΤΟ 2018

Ποιο είναι το πλάνο των Θεσμών του Τσίπρα για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς την επόμενη χρονιά. Η δέσμευση των Τσιπροκαμένων
Οι Θεσμοί απαιτούν 18.000 e-πλειστηριασμούς το 2018
 Η έναρξη των πλειστηριασμών χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση, αποτελεί βασικό προαπαιτούμενο της γ’ αξιολόγησης, ωστόσο το ζητούμενο για τους Θεσμούς σχετίζεται και στην προκειμένη περίπτωση με…
αριθμούς και στόχους. Οι δανειστές επιδιώκουν τη διενέργεια συγκεκριμένου και κυρίως ικανοποιητικού όγκου e-πλειστηριασμών, εντός του 2018, εκτιμώντας ότι μόνο δια μέσου αυτή της «οδού», το παραπάνω εργαλείο θα είναι αποδοτικό και θα επιφέρει απτά αποτελέσματα στον περιορισμό και τη μείωση των «κόκκινων» δανείων.
Με δεδομένο ότι η πρεμιέρα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών θα γίνει βάσει κυβερνητικού πλάνου, δηλαδή στις 29 Νοεμβρίου, οι Θεσμοί θέτουν επί τάπητος την επόμενη ημέρα. Το «project» που έχουν στα σκαριά οι δανειστές και βρίσκεται υπό εξέταση από κυβέρνηση και τράπεζες, προβλέπει μια άκρως επιθετική πολιτική για τους e-πλειστηριασμούς και ο βασικός στόχος που οριοθετείται για το 2018, προσεγγίζει τους 18.000 πλειστηριασμούς.
Η αρχή θα γίνει το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, που θα αποτελέσει και τη βάση πάνω στην οποία θα αναπτυχθεί όλο το «οικοδόμημα» των πλειστηριασμών, εντός του 2018. Ο στόχος των Θεσμών, για το εν λόγω διάστημα, προβλέπει 600 με 700 πλειστηριασμούς και οι τράπεζες, όπως αναφέρει η Καθημερινή, έχουν ήδη δώσει τη συγκατάθεσή τους.
Οι πλειστηριασμοί, βάσει του πλάνου των δανειστών, πρέπει να ακολουθούν αυξητικές «τάσεις» κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Το δεύτερο εξάμηνο του 2018 προβλέπεται σταδιακά αύξηση του όγκου και σημείο «κλειδί» για την επίτευξη του στόχου των 18.000 πλειστηριασμών, αποτελεί το τελευταίο τρίμηνο του έτους.
Σ’ αυτό το διάστημα, οι τράπεζες θα κληθούν να διενεργήσουν 10.000 πλειστηριασμούς.
Το πρώτο «πακέτο» των e-πλειστηριασμών
Το «πακέτο» των πρώτων ηλεκτρονικών πλειστηριασμών που ξεκινούν στις 29 Νοεμβρίου, αφορά οφειλές φυσικών ή νομικών προσώπων άνω των 500.000 ευρώ, που ανά περιπτώσεις ξεπερνούν τα 2 εκατομμύρια ευρώ. Μεταξύ αυτών που θα βγουν στο «σφυρί» πολυώροφα κτίρια, μεζονέτες, οικόπεδα, εμπορικές εγκαταστάσεις, η ψιλή κυριότητα διατηρητέου κτιρίου και χώροι στάθμευσης.
Το ύψος των οφειλών που «κυνηγούν» οι τράπεζες, μέσω των παραπάνω πρώτων e-πλειστηριασμών ανέρχεται σε δεκάδες εκατομμύρια και αφορούν σε δάνεια που δόθηκαν το 2005 ή λίγο μεταγενέστερα και πάντως πριν από το ξέσπασμα της κρίσης, όταν οι τραπεζικές δανειοδοτήσεις έρεαν άφθονες.sofokleousin.gr