Παρασκευή, Νοεμβρίου 17

Το ΠΑΣΟΚ – όπως και τα άλλα κόμματα– έπαιρναν τα δάνεια βάζοντας… εγγυητές τους ψηφοφόρους και τα εκλογικά ποσοστά. ΠΑΣΟΚ: Το Σενάριο Της Αυτοδιάλυσης και τα Δάνεια 199.000.000 Εκατ.

Το ΠΑΣΟΚ – όπως και τα άλλα κόμματα– έπαιρναν τα δάνεια βάζοντας... εγγυητές τους ψηφοφόρους και τα εκλογικά ποσοστά.

Αν μια «εταιρεία» χρωστούσε περί τα 200 εκατομμύρια ευρώ και οι «ιδιοκτήτες» της αποφάσιζαν εσκεμμένα να την κλείσουν και να ανοίξουν μια νέα στη θέση της με άλλο όνομα, θα την εμπιστευόσασταν; 

Αποτέλεσμα εικόνας για αποδειξη 3 ευρω ΠΑΣΟΚ

Το ερώτημα δεν είναι θεωρητικό, ούτε οι λέξεις εταιρεία και ιδιοκτήτες έχουν μπει τυχαία εντός εισαγωγικών....

Ο πρόλογος αφορά τα τεράστια χρέη των πάλαι ποτέ μεγάλων κομμάτων. Και εν προκειμένω του ΠΑΣΟΚ, καθώς ο νέος πολιτικός φορέας που κυοφορείται στον χώρο της Κεντροαριστεράς αναπόφευκτα ξανάνοιξε τη συζήτηση για την αυτοδιάλυση του κόμματος που ίδρυσε ο Ανδρ. Παπανδρέου.

Ενόψει αυτής της προοπτικής, όμως, γεννάται ένα απλό αλλά και πολύ συγκεκριμένο ερώτημα: Θα επιστραφούν τα 199 εκατ. ευρώ που χρωστά το ΠΑΣΟΚ στις τράπεζες –δηλαδή σε όλους εμάς που τις ανακεφαλαιοποιήσαμε με τους φόρους μας– ή έτσι… σιωπηρά θα διαγραφούν; Αλλά κι αν ακόμη διαγραφούν, δεν δικαιούνται έστω να μάθουν οι πολίτες ποιοι και πώς κατασπατάλησαν τα τεράστια αυτά ποσά που έπαιρναν τα κόμματα στα χρόνια των παχειών αγελάδων;

Με το θέμα, ως γνωστόν, ασχολήθηκε επί μήνες ολόκληρη εξεταστική επιτροπή της Βουλής, χωρίς, ωστόσο, να βγάλει άκρη. Και δεν έβγαλε, γιατί τόσο η Ν.Δ. όσο και το ΠΑΣΟΚ είχαν φροντίσει να απαλλάξουν προκαταβολικά από τυχόν νομικές ευθύνες τα φυσικά τους πρόσωπα. Για να το καταλάβουν και όσοι αναγνώστες δεν έχουν ασχοληθεί ποτέ με το εν λόγω ζήτημα, στην Ελλάδα ακολουθήθηκε η εξής καινοφανής πρακτική. Τα κόμματα για να παίρνουν νέα τραπεζικά δάνεια πριν καν αποπληρώσουν τα προηγούμενα, νομοθέτησαν ως νόμιμη εγγύηση προς τις τράπεζες τις μελλοντικές τους χρηματοδοτήσεις από το κράτος.

Σε 400 χρόνια

Με απλά λόγια προεξοφλούσαν τα ποσοστά τους στις μελλοντικές εκλογές –δηλαδή την ψήφο των πολιτών– ως εγγύηση ότι θα μπορούν εσαεί να αποπληρώνουν τα δάνειά τους. Μόνο που η πρακτική αυτή (με την οποία σημειωτέον συμφώνησαν και τα κόμματα της Αριστεράς) κατέρρευσε το 2012 όταν συνεθλίβησαν στις εκλογές τα μεγάλα κόμματα. Με συνέπεια, ειδικά για την περίπτωση του μονοψήφιου πια ΠΑΣΟΚ, να εκτιμάται ότι χρειάζονται περισσότερα από 400 χρόνια για να αποπληρώσει τα 199 εκατ. ευρώ που οφείλει. Δηλαδή, επί της ουσίας ποτέ. Παρεμπιπτόντως δε, σημειώνεται ότι το 60% της ετήσιας κρατικής επιχορήγησης του ΠΑΣΟΚ, που τα τελευταία χρόνια παρακρατείται αυτομάτως από τις τράπεζες, είναι πλέον ένα ευτελές ποσό (λόγω της δραστικής μείωσης των συνολικών κρατικών επιχορηγήσεων στα κόμματα) που δεν επαρκεί καν για να αποπληρώνει τους τόκους των δανείων.

Δεν θα επωμιστεί κανείς την ευθύνη γι’ αυτό; θα αναρωτηθείτε. Νομικά είναι δύσκολο να καταλογιστούν ευθύνες. Οι μεν εκπρόσωποι των τραπεζών, όπως φάνηκε και στην εξεταστική επιτροπή, διατείνονται ότι απλά εφήρμοσαν τον νόμο και πως, όταν δόθηκαν τα δάνεια, ουδείς μπορούσε να προβλέψει την εκλογική κατάρρευση των κομμάτων. Ακόμη πιο απίθανο μοιάζει να διωχθούν συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα για τον τρόπο που «αξιοποίησαν» αυτά τα δάνεια. Η μόνη παρεμφερής υπόθεση με την οποία έχει ασχοληθεί η ανώτατη Δικαιοσύνη ήταν η περίπτωση του ΔΙΚΚΗ, όταν έβαλε «λουκέτο». Σε αυτήν ο Αρειος Πάγος έκρινε ότι στα κόμματα δεν μπορεί να ισχύσει ό,τι και στις επιχειρήσεις, διότι απλούστατα οι νόμοι δεν προβλέπουν ευθύνες των φυσικών τους προσώπων για τις σχέσεις των κομμάτων τους με τρίτους, όπως π.χ. με τις τράπεζες. Για να το πούμε συγκεκριμένα, αν το ΠΑΣΟΚ κλείσει, οι τράπεζες δεν θα μπορούν να στραφούν έναντι κανενός, παρά μόνον να αξιώσουν την όποια εναπομείνασα περιουσία του κόμματος.

Και κάπως έτσι επιστρέφουμε στο προλογικό ερώτημα που πρέπει να αναδιατυπωθεί. Μήπως πρέπει όλοι οι υποψήφιοι της ηγεσίας του νέου φορέα να μας πουν τι ακριβώς προτίθενται να κάνουν με τα χρέη του ΠΑΣΟΚ; Ας δεσμευθούν έστω ότι ένα τμήμα της μελλοντικής χρηματοδότησης του νέου μεγάλου κόμματος που υπόσχονται, θα διατεθεί για την αποπληρωμή μέρους των χρεών (και λαθών) του παρελθόντος. Εφόσον όλοι κομίζουν το νέο και προοδευτικό, θα είναι ανακόλουθοι αν υιοθετήσουν το «δεν πληρώνω» του ΣΥΡΙΖΑ. Πόσο μάλλον όταν θα έχουν αποδεχθεί ως προίκα για την εκλογή τους και τη νέα σελίδα της Κεντροαριστεράς το όποιο εναπομείναν ποσοστό του ΠΑΣΟΚ…

elatora.wordpress.com

 skeftomasteellhnika.