Κυριακή, Νοεμβρίου 19

Δ. Αττική: 20 τα θύματα της θεομηνίας - Εντοπίστηκαν 3 σοροί

Αυξάνεται ο τραγικός απολογισμός της φονικής κακοκαιρίας που έπληξε την περασμένη Τετάρτη τις περιοχές της Δυτικής Αττικής, καθώς το πρωί του Σαββάτου το Λιμενικό εντόπισε δύο πτώματα να επιπλέουν και έτσι πλέον, οι νεκροί από την τραγωδία
ανέρχονται με σήμερα σε 20.Η μια από τις σορούς είχε, μάλιστα, σφηνωθεί σε βράχια πίσω από τη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη και χρειάστηκε η συνδρομή των ανδρών της ομάδας υποβρυχίων καταστροφών προκειμένου να ανασυρθεί.

Και οι δύο σοροί μεταφέρθηκαν στο Θριάσιο Νοσοκομείο, όπως και η σορός που νωρίτερα είχαν εντοπίσει οι πυροσβέστες σε επιχείρηση στην Μάνδρα.

Εκεί έγινε η αναγνώριση από τους συγγενείς τους και όπως έγινε γνωστό, επρόκειτο για τον 58χρονο κυνηγό Δημήτρη Δημητρόπουλο, τον 38χρονο οδηγό φορτηγού Γιάννη Ρούμελη και τον επίσης οδηγό, 28χρονο Πέτρο Κολέτση, τον οποίο αναγνώρισε ο ίδιος ο πατέρας του που εργάζεται στην ασφάλεια του νοσοκομείου.

Όπως δήλωσε ο Περιφερειάρχης Αττικής της Πυροσβεστικής Κωνσταντίνος Γιόβας, ο τρίτος νεκρός εντοπίστηκε εντός επιχείρησης στην Μάνδα Αττικής, κοντά στο αμαξοστάσιο του δήμου, και επί ώρες γίνονταν προσπάθειες να ανασυρθεί, καθώς υπήρχε διαρροή αερίου.

Συνολικά η Πυροσβεστική αναζητά πλέον τρεις ακόμα αγνοούμενους.


Η εικόνα στις πληγείσες περιοχές

Tα συνεργεία στη Μάνδρα και στη Ν. Πέραμο (Μεγ. Πεύκο) προχωρούν ταχύτατα στην καταγραφή των καταστροφών. Έχουν αποσύρει από τους δρόμους όλα τα οχήματα και τα έχουν συγκεντρώσει στο στρατόπεδο 305 Ρόκα στην Μάνδρα (10 χλμ ΠΕΑ Αθηνών - Θηβών) καθώς και σε ακόμη δύο σημεία της Ν. Περάμου για την πλήρη καταγραφή των ζημιών ώστε με παρέμβαση της Πολιτείας να αποζημιωθούν οι οδηγοί.

Από την πρωινή σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας στα γραφεία της ΠΕ Δ. Αττικής, ο αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Βασιλείου κατά την ενημέρωση που παρείχε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εκφράζει τη βαθιά θλίψη του για τη συνεχιζόμενη τραγωδία και διαβεβαιώνει ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποκατασταθεί η τάξη.

Επισημαίνει ότι η αποκατάσταση των δρόμων θα επιτρέψει την λειτουργία όλων των σχολείων. Εξαιρεί μόνο τα σχολεία στις περιοχές Βίλια και Κριεκούκι καθώς όπως λέει υπάρχει πρόβλημα στους δρόμους και «πρέπει να εξασφαλιστεί η ασφαλής προσέλευση εκπαιδευτικών και παιδιών».

Επίσης συνεχίζει να αποτελεί πρόβλημα για τους διερχόμενους οδηγούς η ΠΕΟ Αθηνών- Θηβών στην περιοχή Αγ Σωτήρα όπου έχει υποχωρήσει το οδόστρωμα.

Ο αντιπεριφερειάρχης διαβεβαιώνει ότι συνεχίζεται η μέριμνα για την καθαριότητα των δρόμων και των οικοσκευών, όπως και για την σίτιση των πληγέντων μέσω της Περιφέρειας και των δήμων.

Αναφορικά με το πρόβλημα υδροδότησης της περιοχής, επισημαίνει ότι κλιμάκιο της ΕΥΔΑΠ αποκατάστησε τη βλάβη του δημοτικού δικτύου υδροδότησης της Μάνδρας και στα μέσα της εβδομάδας αναμένονται τα αποτελέσματα της ανάλυσης επί της χημικής σύστασης του νερού και της καταλληλότητας ή μη προς πόση.

Επίσης, έχει αποκατασταθεί σχεδόν η ηλεκτροδότηση πλην κάποιων απομακρυσμένων σημείων τα οποία σύντομα «θα συνδεθούν».

Επισημαίνει δε, την ευκαιρία που προσφέρει η προσωρινή πρωινή καλοκαιρία για «αποτελεσματικότερη δράση, όλων όσων επιχειρούν», καθώς όπως σημειώνει η αστάθεια του καιρού απαιτεί συνεχή ενημέρωση- ανά 45λεπτο- και εγρήγορση ώστε να αποφευχθούν νέοι κίνδυνοι.

Κάνει δε λόγο και για τους όγκους λάσπης και φερτών που μετακινούν τα συνεργεία και τους κινδύνους που ελλοχεύουν φέρνοντας για παράδειγμα τον αγωγό των ΕΛΠΕ που «ανακάλυψαν» σε χθεσινοβραδινή επιχείρηση διάνοιξης ρέματος στην παραλία της Ελευσίνας.

Επί ποδός η Πυροσβεστική

Η Πυροσβεστική έχει λάβει, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που εκδηλώθηκαν από τις πρώτες πρωινές ώρες της περασμένης Τετάρτης στην ευρύτερη περιοχή της Νέας Περάμου, των Μεγάρων και της Μάνδρας Αττικής, 984 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων από υπόγεια κατοικιών και καταστημάτων, καθώς και μεταφορά ατόμων σε ασφαλή σημεία.

Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν απεγκλωβισμοί 96 ατόμων από οικίες και αυτοκίνητα.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν είναι 155 πυροσβέστες με 46 οχήματα, ενώ έχουν συγκροτηθεί 56 συνεργεία για την αντιμετώπιση των περιστατικών.

Παράλληλα, σε επιφυλακή βρίσκονται όλες οι Υπηρεσίες της Αττικής ενώ υπήρξε και ενίσχυση αυτών από πυροσβέστες από την Στερεά και την Δυτική Ελλάδα.


.sofokleousin.g