Τετάρτη, Νοεμβρίου 22

Κρυφές επιβαρύνσεις από τον προϋπολογισμό του 2018 και στο βάθος... κάλπες

Την ώρα που η κυβέρνηση μοιράζει μποναμάδες από το κοινωνικό μέρισμα και υπόσχεται νέες παροχές και ελαφρύνσεις, ο προϋπολογισμός του 2018 που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή φέρνει νέες φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις και περικοπές.
Γράφει ο Αιμίλιος Περδικάρης
Κι όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν νέα μέτρα πλην αυτών που έχουν συμφωνηθεί και θα ισχύσουν από τη διετία 2019-2020 για το αφορολόγητο και τις συντάξεις.

Οι σημαντικότερες από αυτές τις επιβαρύνσεις είναι η αύξηση του ΕΝΦΙΑ, μέσα από τις νέες αντικειμενικές αξίες, η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες που φέρνει πρόσθετες επιβαρύνσεις, η περικοπή του ΕΚΑΣ για περίπου 140.000 συνταξιούχους, το «ψαλίδι» κατά 50% στο επίδομα θέρμανσης, η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά κτλ.
Τούτων δοθέντων, διαπιστώνεται για μία ακόμη φορά ότι η εικόνα που παρουσιάζει η κυβέρνηση για την πραγματική οικονομία και την καθημερινότητα των πολιτών απέχει πόρρω από την αλήθεια. Σε συνδυασμό, μάλιστα, με το γεγονός πως η φοροδοτική ικανότητα για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις έχει εξαντληθεί προ πολλού, η κατάσταση γίνεται δύσκολη για την κυβέρνηση και δεν θεωρείται απίθανο να γεννήσει και πολιτικές εξελίξεις. Να φέρει δηλαδή στο προσκήνιο ξανά τα σενάρια εκλογών το 2018, προκειμένου η κυβέρνηση να αποδράσει από αυτή τη δυσάρεστη πραγματικότητα, σε αντίθεση με είπε χθες στη Βουλή ο πρωθυπουργός, κατηγορώντας τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως εκείνος είναι που δεν έχει σχέδιο για να μειώσει τους φόρους, όπως προτάσσει στις εξαγγελίες της η ΝΔ.
«Καμπανάκι» για την κυβέρνηση προς αυτή την κατεύθυνση αποτελεί και η δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για τον ΣΚΑΪ, στην οποία σχεδόν 8 στους 10 πολίτες εκτιμούν ότι το ποσό για το κοινωνικό μέρισμα θα έπρεπε να διατεθεί για οριζόντιες φοροελαφρύνσεις και όχι σε στοχευμένες παροχές προς τους ασθενέστερους.https://thecaller.gr/politiki/epivar-proipolog-