Τετάρτη, Νοεμβρίου 29

Υπερτροφές 3: το Ρόδι, ως τροφή & ως καλλιέργεια

«Χρυσά» ρόδια φυτεύει ερευνητής για νεότητα και εμπόριο
[…] Τα ρόδια χρησιμοποιούνται εδώ και αιώνες στη Μέση Ανατολή, το Ιράν και την Ινδία ως «φάρμακο» του λαού και υπάρχει λόγος γι’ αυτό. Είναι πλούσια πηγή καλίου, βιταμίνης C και αντιοξειδωτικών που καταπολεμούν τον καρκίνο. Βοηθούν επίσης στην καταπολέμηση της νόσου του Alzheimer. Ερευνητές ανακάλυψαν ότι ποντίκια που κατανάλωναν χυμό ροδιού, εμφάνισαν 50%
μειωμένη εκφύλιση του εγκεφάλου, από άλλα που έπιναν νερό με ζάχαρη. Επίσης, ο χυμός ροδιού μπορεί να σκοτώσει το βακτήριο S. mutans, που οδηγεί σε οδοντικά προβλήματα.

Μοριακός βιόλογος επενδύει στην «Ερμιόνη» για να διατηρήσει «νέα» τα κύτταρα του και να κερδίσει εισόδημα

έρευνες καρκίνος αντιοξειδωτικά ρόδι ποικιλίες γλυκές Ερμιόνη ΙΤΕ νεότητα Θάνος Μεταξάκης εναλλακτικές καλλιέργειες
Της Κορίνας Καφετζοπούλου 
Μοριακός βιολόγος που ερευνά τα αντιοξειδωτικά συστήματα και το πώς αυτά εμποδίζουν το γήρας και φυσικά τις ασθένειες ξεκίνησε να φυτεύει ροδιές, στο Αρκαλοχώρι, πρωτίστως για λόγους υγείας αλλά και για εμπορικούς σκοπούς.
Και όταν ερευνητής έχει πειστεί για τα εντυπωσιακά αποτελέσματα του ροδιού σε παθήσεις όπως ο καρκίνος, η αρτηριοσκλήρυνση και άλλες – καθώς όπως διευκρινίζει στο MadeinCreta, πρόκειται για έρευνες που έχουν επαναληφθεί πολλάκις από διάφορα κέντρα και καταλήγουν στα ίδια εντυπωσιακά αποτελέσματα – μάλλον κάτι θέλει να μας πει.
Ο κ. Θανάσης Μεταξάκης στην έρευνα του, η οποία και αναμένεται να δημοσιευθεί, ασχολήθηκε με την επίδραση μιας κατηγορίας αντιοξειδωτικών μηχανισμών, οι οποίοι υπάρχουν και στον άνθρωπο και μειώνουν την οξείδωση των κυτταρικών συστατικών.
.
έρευνες καρκίνος αντιοξειδωτικά ρόδι ποικιλίες γλυκές Ερμιόνη ΙΤΕ νεότητα Θάνος Μεταξάκης εναλλακτικές καλλιέργειες
.
Μηχανισμοί, δηλαδή, οι οποίοι διατηρούν τα κύτταρα νέα και λειτουργικά στο πέρασμα του χρόνου.
Διάβασε όλη τη βιβλιογραφία σχετικά με τις ουσίες και τις τροφές που μπορεί να έχουν παρόμοια επίδραση στη γήρανση. Ο ίδιος δεν έχει ασχοληθεί σε ερευνητικό επίπεδο με τις αντιοξειδωτικές ουσίες του ροδιού.
Διάβασε όμως για τη δική του έρευνα, όλη τη σχετική βιβλιογραφία.
Όπως δηλώνει στο MadeinCreta έχει πλέον πειστεί  ότι αυτό το φρούτο … κάτι διαφορετικό έχει, καθώς σε πειραματικό στάδιο έχει αποδειχτεί ότι οι ουσίες του: ενισχύουν την πρόληψη της αρτηριοσκλήρυνσης, μπλοκάρουν τη μετάσταση του καρκίνου, τη λειτουργία του προστάτη και επιπλέον φαίνεται πως μπορεί να αυξήσουν το προσδόκιμο ζωής! Κι όλα αυτά λόγω της αντιοξειδωτικής του δράσης.
.
έρευνες καρκίνος αντιοξειδωτικά ρόδι ποικιλίες γλυκές Ερμιόνη ΙΤΕ νεότητα Θάνος Μεταξάκης εναλλακτικές καλλιέργειες
Ο ερευνητής Θανάσης Μεταξάκης μιλάει στο MadeinCreta
για τις έρευνες που τον οδήγησαν να φυτέψει ροδιές
.
«Κατάλαβα ότι πειράματα με συστατικά ροδιού, συνήθως φυσικό χυμό, έχουν εντυπωσιακά και επαναλαμβανόμενα αποτελέσματα στην υγεία των πειραματόζωων. Θεωρητικά οι μηχανισμοί που βρήκαμε  να υπάρχουν στο προσδόκιμο ζωής, μπορούν να ενεργοποιηθούν από τα συστατικά του ροδιού. Τα αποτελέσματα άλλων ερευνών- ταοποία έχουν επαναληφθεί αρκετές φορές, καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα για αυτό είναι και πειστικά – δείχνουν ότι το ρόδιμπλοκάρει τη μετάσταση καρκινικών κυττάρων και εμποδίζει την αρτηριοσκλήρυνση μέσω της αντιοξειδωτικής του ικανότητας. Επίσης έχειεντυπωσιακά αποτελέσματα στην καλή λειτουργία του προστάτη. Είναιχαρακτηριστικό ότι οι ταννίνες , ουσίες που προκαλούν τη στυφή γεύση του ροδιού, χρησιμοποιούνται από φαρμακοβιομηχανίες για τη θεραπεία καρκινοπαθών».
«Για αυτό ξεκίνησα να τρώω ρόδια. Τα αγόραζα 4-5 ευρώ το κιλό στη Γερμανία»
.
έρευνες καρκίνος αντιοξειδωτικά ρόδι ποικιλίες γλυκές Ερμιόνη ΙΤΕ νεότητα Θάνος Μεταξάκης εναλλακτικές καλλιέργειες
.
«Μετά από  όλα αυτά άρχισα να τρώω ρόδια και να πίνω καθημερινά φυσικό χυμό ροδιού και μπορώ να πω ότι είδα εντυπωσιακά αποτελέσματα στην υγεία μου και στην ανθεκτικότητα του οργανισμού μου σε αρρώστιες», είπε ο ερευνητής κ. Μεταξάκης στο MadeinCreta.
Τα ρόδια τα αγόραζε στη Γερμανία 4-5 ευρώ το κιλό. Ήταν εκεί για τρία χρόνια ως ένας από τους επιστήμονες που εργάστηκαν σε ερευνητικό κέντρο στην Κολωνία με μοναδικό αντικείμενο την αντιγήρανση, που – αξίζει να σημειωθεί ότι – έχει τις προδιαγραφές να γίνει το κορυφαίο κέντρο έρευνας στον κόσμο.
«Μετά το διδακτορικό μου στο ΙΤΕ , έκανα αίτηση για εργασία ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο UCL του Λονδίνου στο εργαστήριο της Δρ. Linda Partridge  ίσως της κορυφαίας ερευνήτριας στο χώρο της μοριακής βιολογίας και της αντιγήρανσης παγκοσμίως.
Πλάι της δούλεψα για δυο χρόνια. Εκείνη την εποχή η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε να φτιάξει ένα ερευνητικό κέντρο –παράρτημα των κρατικών ινστιτούτων Max Planck, το κορυφαίο ινστιτούτο έρευνας στη Γερμανίας – στην Κολωνία με μοναδικό αντικείμενο την αντιγήρανση».
Οι Γερμανοί επέλεξαν την κορυφαία ερευνήτρια ως διευθύντρια και αυτή με τη σειρά της έστειλε δύο στενούς της συνεργάτες για να το ξεκινήσουν. Ο ένας από τους δύο ήταν ο κ. Μεταξάκης που έμεινε εκεί για τρία χρόνια.
Τώρα που επέστρεψε στην Κρήτη  είναι και πάλι σε συζητήσεις με το ΙΤΕ , πριν όμως πάει στο ερευνητικό ίδρυμα, επισκέφθηκε το Αρκαλοχώρι και το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν να φυτέψει  αρχικά 150 ρογδιές, για να φτιάχνει χυμό, να τον παστεριώνει, να τον έχει όλον το χρόνο και να πίνει ο ίδιος, η οικογένειά του αλλά και οι φίλοι.
Τα ρόδια που κατανάλωνε στη Γερμανία δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με τις ποικιλίες των θερμών κλιμάτων. Ο ίδιος φύτεψε την ποικιλία «Ερμιόνη» που ευδοκιμεί στην Κρήτη και την Πελοπόννησο.
«Εγώ έδινα 4- 5 ευρώ το κιλό την ημέρα για να αγοράζω ρόδια που είναι ξινά κι έχουν χοντρό κουκούτσι. Πρόκειται για ρόδια από το Ισραήλ μια ποικιλίας που έχει γεμίσει ο κόσμος και ευδοκιμεί στα ψυχρά κλίματα.
Γλυκά ρόδια δεν έβρισκα στη Γερμανία και καμιά φορά που είχε, ήταν από τη Χιλή, τα μισά σάπια και με πολύ μεγάλη τιμή».
Ήταν πολύ εύκολο να καταλάβει και την εμπορική αξία του γλυκού ροδιού που ακόμα δεν γνωρίζουν οι Ευρωπαίοι,γιατί απλά δεν το έχου  δοκιμάσει.
«Είναι τόση η διαφήμιση που γίνεται για τις ευεργετικές ιδιότητες του ροδιού στην Ευρώπη που η ζήτηση θα αυξάνεται συνεχώς.
.
έρευνες καρκίνος αντιοξειδωτικά ρόδι ποικιλίες γλυκές Ερμιόνη ΙΤΕ νεότητα Θάνος Μεταξάκης εναλλακτικές καλλιέργειες
.
Δίνουν τόσα λεφτά για ξινά ρόδια που τρώγονται με δυσκολία καθώς δε γνωρίζουν τα ελληνικά γλυκά.  Έχω κάνει την προσωπική μου έρευνα για το θέμα σε κάθε ευρωπαϊκό συνέδριο που πήγαινα. Πήγαινα σε καταστήματα τροφίμων, έψαχνα τη διαθεσιμότητα, τη ζήτηση και τις τιμές. Όλοι μου έλεγαν ότι αν είχαν μεγάλα γλυκά ρόδια με μαλακό κουκούτσι , χαρακτηριστικά της Ερμιόνης, θα γίνονταν ανάρπαστα. Γι’αυτό αποφάσισαν να επεκτείνω την καλλιέργεια και να φυτέψω 300 δέντρα και αν όλα πάνε καλά θα φυτέψω και άλλα».
Όπως τονίζει ο ίδιος στο MadeinCreta: «με έναν πρόχειρο υπολογισμό με 20-40 ημέρες ενασχόλησης το χρόνο, στις πρώτες μου εξαγωγές, θα κερδίζω από 50%-70% του ετήσιου μισθού ενός  λέκτορα του Πανεπιστημίου».
Όταν είπα σε φίλους στο Αρκαλοχώρι να κάνουμε συνεταιρισμό με κορόιδευαν
Ο κ. Θάνος Μεταξάκης τις σκέψεις τους και τους υπολογισμούς του, τους είπε σε φίλους που είναι εκτός αγοράς εργασίας ή έχουν υποστεί μείωση μισθού και έχουν χωράφια ακαλλιέργητα.
Όλοι ήταν αρνητικοί ενώ μερικοί δε δίστασαν να χλευάσουν και την πρόταση για τη δημιουργία ομαδικής καλλιέργειας και γιατί όχι και ενός συνεταιρισμού.
«Ακόμα και σε περίοδο κρίσης ορισμένοι αρνούνται να επιστρέψουν στο χωράφι. Προτιμούν να κατηγορούν τους Γερμανούς για τη φτώχεια τους και να περιμένουν ευκαιρίες από επιδοτήσεις ή να ψάχνουν το γρήγορο και εύκολο κέρδος. Νομίζω ότι θα καταλάβουν ότι ο μόνος τρόπος να βγάλεις χρήματα είναι να παράγουν κάτι χρήσιμο και αρεστό. Ίσως θα έπρεπε να αρχίσουν να σκέφτονται τις εναλλακτικές καλλιέργειες».
*Σχετικά ρεπορτάζ για τις γλυκές ποικιλίες ροδιού δείτε εδώ και εδώ 
Πηγή: madeincreta.gr
Γιατί θεωρείται «υπερτροφή» το ρόδι;
«Το κατακόκκινο ρόδι δεν είναι απλά ένα φρούτο, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως υπερτροφή», σημειώνεται στη ιστοσελίδα του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας από τη διαιτολόγο-διατροφολόγο Αστερία Σταματάκη, διευθύντρια του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής.

Όπως αναφέρεται στο άρθρο, ένα μεσαίου μεγέθους ρόδι μάς δίνει σπόρους περίπου 3/4 του φλυτζανιού και μας παρέχει γύρω στις 100 θερμίδες. Ένα ρόδι καλύπτει σχεδόν το 50% των ημερήσιων αναγκών μας σε βιταμίνη C, ενώ παράλληλα είναι πολύ πλούσιο σε κάλιο, βιταμίνη Κ, φυλλικό οξύ, αλλά και σε φυτικές ίνες, με αποτέλεσμα να βοηθάει στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας.

Εργαστηριακές μελέτες αποδεικνύουν την ευεργετική δράση συστατικών του ροδιού σε παραμέτρους που σχετίζονται άμεσα με τη παχυσαρκία. Επιστημονική έρευνα σε παχύσαρκα άτομα έδειξε πως ο χυμός του ροδιού (120ml καθημερινά για έναν μήνα) συνέβαλε στην αναστολή της περαιτέρω αύξησης βάρους.

Πηγή: gr.news.yahoo (clickatlife.gr)
 sxoliastesxwrissynora.wordpress.com